Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Özgürlüğün Görgüsü

Gary Snyder

Özgürlüğün Görgüsü Sözleri ve Alıntıları

Özgürlüğün Görgüsü sözleri ve alıntılarını, Özgürlüğün Görgüsü kitap alıntılarını, Özgürlüğün Görgüsü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya bizim bilincimizdir ve bizi çevreler...
SUB
"Hiçbir şeyinizin olmaması için, hiçbir şeyiniz olmalı"...
SUB
Reklam
Etik bir yaşam dikkat, nezaket ve üslup sahibi bir yaşamdır...
SUB
Yaban sadece "dünyanın korunması" değildir, o bizzat dünyanın kendisidir. Doğu ve Batı medeniyetleri uzun süredir vahşi doğayla kafa kafaya zıt gidiyor ve bugün gelişmiş uluslar sadece tek tek yaratıkları değil yeryüzünün tüm türlerini, tüm işleyişlerini yok edecek akılsız bir güce sahip. Bizim yabanla birlikte dört dörtlük ve yaratıcı bir biçimde yaşayabilecek bir medeniyete ihtiyacımız var...
SUB
Aslına bakarsanız sadeliğe, yerinde bir cüretkârlığa, iyi bir mizaha, şükrana, cömertçe çalışmaya ve oynamaya ve bolca yürümeye adanmış bir yaşam bizi hakiki varlık dünyasına ve onun bütünlüğüne yaklaştırır...
SUB
Yaban yerler geçici olarak azalıyor olabilir ama yabanıllık asla yok olup gitmeyecektir. Bir yabanıllık hayaleti tüm gezegenin üzerinde: özgün bitki örtüsünün milyonlarca mini micik tohumu bir Kuzey Kutbu kırlangıcının ayağındaki çamurda, kuru çöm kumlarında ya da rüzgarda saklı.
Reklam
Dünya izliyor: hiç kimse geçişinin haberi dalga dalga yayılmadan bir çayırda ya da bir ormanda yürüyemez. Ardıç kuşu ok gibi fırlar, alakarga avaz avaz bağırır, bir böcek otların altına seğirtir ve sinyal iletilir. Bir şahinin uçuşundan ya da bir insanın sarsak adımlarından tüm canlılar haberdardır. Sistemden geçen bilgi istihbarattır. Toplumsal düzene tüm doğada rastlanır - kitaplar ve kanunnameler çağının çok öncesinde bile. Bu, bizim ne olduğumuzun ayrılmaz bir parçasıdır ve örüntüleri tenin ya da taşın katmanlarını ve güçler ayrılığını aynen takip eder. Toplumsal örgütlenme ve hükümet düzeni dediğimiz şey doğadaki işleyiş ilkelerinin hesap-kitap içindeki zihin tarafından kendine mal edilmiş biçimlerinden başka bir şey değildir.
Gerçekten bir hayvan olduğunuza inanıyor musunuz? Şimdi okullarda bize bu öğretiliyor. Bu muhteşem bir bilgi: hayatım boyunca bu bilginin tadını çıkardım ve incelenip test edilecek bir şey olarak tekrar tekrar bu konuya dönüyorum. (...) Oysa çocukluklarından beri bu bilgiyi duyanların çoğu bunun tam olarak ne demeye geldiğini pek de içselleştiremiyor, muhtemelen kendilerini insanî olmayan dünyaya uzak hissediyor ve hayvan olduklarından emin olamıyor. Hayvandan daha üstün bir şey olduklarını hissetmek istiyor olabilirler. Bu gayet anlaşılır bir şey; diğer hayvanlar da "sadece hayvan" olmadıklarını hissetmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Ancak farklılıklarımızın altını çizmeden önce müşterek biyolojik varlığımızda paylaştığımız ortak zeminin üzerine düşünmeliyiz.
Bazı insanlar büyük idraklere ancak elde avuçta hiçbir şeyleri kalmadıktan sonra varmışlardır.
“Tamahkâr olmamaya ya da başkalarını sömürmemeye çalışmalı. Mevcut haliyle dünyada yeterince acı var zaten.”
Sayfa 2
Reklam
“Bir Tibet deyişinde dendiği gibi: Boşluğun tecrübesi şefkati açığa çıkarır.”
Sayfa 28
Bedenlerimiz yabanidir. Bir seslenişe cevaben kafamızın istemsizce aniden dönmesi, uçurumdan aşağı bakarken hissettiğimiz yükseklik korkusu, tehlike anında yüreğimizin ağzımıza gelmesi, nefesimizin tutulması, gevşeme, gözünün dalması, düşüncelere dalma anlarının sukûneti -hepsi de bu memeli bedenin evrensel tepkileri. Beden nefes almak ya da kalp atışlarını sürdürmek için bilinçli bir zekanın aracılığına ihtiyaç duymaz. Büyük oranda kendi kendine işler, kendine ait bir yaşamı vardır. Duyum ve algılar tamamen dışarıdan gelmez ve kesintisiz düşünceler ve imge akışı bütünüyle dışımızda değildir. Dünya bizim bilincimizdir ve bizi çevreler. Zihinde ve imgelemde "sizin" izini sürebileceğinizden çok daha fazlası mevcuttur. - düşünceler, anılar, imgeler, öfkeler, zevkler davetsiz bir biçimde gelir. Zihnin derinlikleri, bilinçaltı, bizim içsel yaban alanlarımızdır ve tam da şu anda orada bir vaşak dolaşmakta. Kişisel tinlerin kişisel vaşaklarından söz etmiyorum, rüyadan rüyaya dolanan vaşaktan söz ediyorum. Bilinçli olarak gündemini planlayan ego çok ufak bir alanı işgal ediyor, kapının hemen yanıbaşında ufacık bir kulübesi var ve orada durmuş neyin girip çıktığını takip ediyor (bazen de yayılma yanlısı entrikalar hazırlanıyor) ve geri kalan her şey kendi başının çaresine bakıyor. Beden, tabiri caizse, zihnin içindedir. Her ikisi de yabanidir.
Bir Tibet deyişinde dendiği gibi: "Boşluğun tecrübesi şefkati açığa çıkarır."
“Tamahkar olmamaya ya da başkalarını sömürmemeye çalışmalı. Mevcut haliyle dünyada yeterince acı var zaten.”
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.