İnsanın Həqiqət Axtarışı və Ali Əxlaq Fəlsəfəsi

Özünüdərk

Sokrates

Gerçek bilgi hiçbir şey bilmediğini bilmektir!
2025 16. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 22:01
Felsefenin öncülerinden Sokrates’in düşüncelerine dair alıntılar ve anektodlardan oluşan minimal bir kitap. Dili yalın, akıcı. 7’den 70’e herkesin okuyup, anlayıp, düşünebileceği bir tarzda. Sokrates düşüncelerini yazıya dökmediğinden zaten onun hakkındakilere ulaşmak hayli zor. Öğrencileri Platon ve Aristotales’ten elde ettiklerimizle yetiniyoruz. Ve zaten de genç yaşında idam cezasına çarptırılarak baldıran otu zehriyle kendi yaşamına onurlu bir şekilde son veriyor. Kitap için naçizane eleştirim, daha derin ve bilgi yüklü olabileceği yönünde. Zira son okuduğum Phaidros çok çok daha derin anlamlar içermekteydi. Bu kitabı tavsiye eden @funda_mentalist ‘e ve okumamıza eşlik eden @munzevi99 hocama teşekkürü de borç bilerek satırlarımı sonlandırıyorum…
Bildiğim Bir Şey Var, O da Hiçbir Şey BilmediğimdirSokrates · Destek Yayınları · 20201,387 okunma
Sorgulanmayan bir hayat yaşanmaya değer değildir
·72 syf.·
2025 43. kitabı
Atina sokaklarında yalın ayak gezip önünü gelen herkesi sorularıyla terleten o huysuz adam, şimdi de bizim konforumuzu bozmaya geliyor. Sokrates, doğru bildiğimizi sandığımız her şeyi "Bildiğim Bir Şey Var, O Da Hiçbir Şey Bilmediğimdir" sözüyle elimizden almaya çalışıyor. Sokrates insanların zihnindeki sahte doğruları birer birer patlatmayı seviyor. Bu eseri okurken de benzer bir doğum sancısı çekiyorsunuz. Size neyin erdem olduğunu anlatmıyor, sizin zaten bildiğiniz ama üzerini örttüğünüz o gerçeği söküp çıkarmanız için sizi zorluyor. Karşınızda bir profesör değil, inandığı değerler için baldıran zehrini bir kadeh şarap gibi içen, ölümüyle bile ders veren bir adamın sarsılmaz duruşu var. Düşüncelerin derinleştiği noktalarda başkalarının fikirlerini giyinip kuşanmanın aslında ruhu bir hapishaneye kapatmak olduğunu fark ediyorsunuz. Sokrates, kendini bil derken size bir ayna tutuyor. Kendi cahilliğini fark etmenin, her şeyi bildiğini sanan o sahte bilgeliği nasıl darmadağın ettiğini gördüğünüzde zihninizde yeni pencereler açılıyor. Kitap her ne kadar cılız olsa da benim için en vurucu yeri, o "içsel ses" meselesi. Sokrates’in peşini bırakmayan o gizemli uyarıcı, bugün bizim bastırdığımız vicdanımızdan başka bir şey değil diye düşünüyorum. Okurken, her şeyi rasyonalize etmeye çalışan modern zihnimizin, o saf ve basit ahlaki doğrudan ne kadar uzaklaştığını görüyorsunuz. Bu bir felsefe kitabından çok, kendinize karşı dürüst olup olmadığınızın bir testi gibi. Eğer siz de kalabalıkların ezberlenmiş doğrularından sıkıldıysanız ve kendi zihninizin derinliklerindeki o saf hakikati doğurmak istiyorsanız Sokrates’in bu sarsıcı sorgulama yöntemine kendinizi bırakmalısınız. __Destek Yayınları’nın bu serisi felsefenin temel yapı taşlarını tanıtmayı hedefliyor. Eğer Sokrates’in
Bugünden Geçmişe Bakınca Hiçbir Şeyin Değişmediğini Görüyorsun
2026 25. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 18:19
Sevgili Atinalılar, Bildiğinizi sandığınız şeyleri sorgulamaya var mısınız? Bazı metinler vardır; bilgi vermez, insanın zihnini yerinden oynatır. Sokrates ile karşılaşmak da tam olarak böyle bir şey. Onu okurken sadece yeni düşünceler edinmedim; aynı zamanda zihnimin nasıl çalıştığını fark ettim. Meğer ben, adını koymadan da Sokratesçiymişim. Sokrates bana bir şey öğretti. Belki bu, okumanın kendisiyle de ilgilidir ama Sokrates okumak zihnimi dinlendirdi. Düşüncelerimi nasıl yöneteceğimi, zihnimi nasıl terbiye edebileceğimi gösterdi. Bu bakış açısı için kendisine içten bir teşekkür borçluyum. Sokrates’in yaptığı şey öğretmek değil; insanı kendi zihniyle yüzleştirmek. Cevap vermez, sorar. Verilen her cevabı sabırla çözer, çürütür ve insanı o rahatsız edici ama gerekli noktaya getirir: “Ben aslında bilmiyormuşum.” Ve belki de bilgelik tam burada başlar. Onun yöntemi, kavramları tanımlamaya çalışırken sürekli yanlışı eleyerek ilerlemek. Adalet nedir, erdem nedir, iyilik nedir… Her cevap bir başka soruya dönüşür. Bu yüzden diyalogları bir bilgi aktarımı değil, bir zihinsel doğum sürecidir. İnsanı düşünmeye zorlayan bir ebeliğin içindesinizdir. Sokrates’e göre kötülük cehaletten gelir. İnsan, bildiğini sandığı şeylerle hareket eder; ama eğer gerçekten bilseydi, kötüyü seçmezdi. Bu yüzden en büyük tehlike yanlış yapmak değil, yanlış yaptığını fark etmemektir. Bu bakış onun ahlak anlayışında da kendini gösterir. Haksızlık yapmak mı, haksızlığa uğramak mı? Sokrates için cevap nettir: İnsanın kendi ruhuna zarar vermesindense, dışarıdan zarar görmesi daha az yıkıcıdır. Vicdanın sağlam kaldığı yerde insan hâlâ kendini savunabilir. Onun düşüncesi sadece bireyle sınırlı değildir. Atina’nın demokrasi anlayışını da sorgular. Her yurttaşın eşit oy hakkına sahip olduğu bir
Sokrates
Puan vermedi·72 syf.·
2024 113. kitabı
“Sokrates Yunan felsefesinin kurucusu sayılır. Öyle ki filozoflar; Sokrates ten önce gelen Presokratikler ve Sokrates’ten sonra gelen Sokratikler olarak sınıflandırılmıştır. O olmasaydı öğrencileri Platon ve Aristo da olmazdı. Bu üçlü Yunan felsefesinin temelidir.” “Yargılandığı mahkemeden idam kararı çıkınca, "Atinalılar seni ölüme mahkûm ettiler" diyene, "Doğa da onları" diye karşılık verdi Sokrates. Karısının "Haksız yere ölüyorsun" demesi üzerine, "Yoksa sen ölümü hak etmis olmamı mı isterdin?" diye yanıt verdi.” “Erdeme ve bilgiye olan inancı o kadar kişiliğine işlemişti ki, kanunlara ve devlete asla karşı gelmedi. Zindandan kaçması mümkünken, kaçmaya razı gelmedi; iyi bir vatandaşın devletin kurallarina uyması gerektiğine inandığı için cezasına asla karşı gelmedi. Onun için gözyaşı dökenleri azarladı, zincire vurulmuş haliyle en güzel konuşmaları yaptı. O, kendine yeten ve saygın bir insandı.” Bu minicik 70 sayfalık kitapta Sokrates’in en bilinen sözleri ve felsefesi, okuması kolay bir dille derlenmiş.Temel seviyede bilgi edinmek için çok verimli olmuş. Tavsiye ederim.Keyifli okumalar.
2023 9. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2023 00:00
Sokrates'in Savunması' nı okumadan önce bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Zira öbür türlü ağır gelecektir. Hatta bu serinin Platon'unu da hemen okuyup savunmaya geri döneceğim. Bu seride çok şey bulacağımı biliyordum.
Felsefe
Bildiğim birşey var, oda hiçbir şey bilmediğimdir
·72 syf.·
2021 11. kitabı
Kitabı bitirdiğimde kendimi sorguladım.Ben biliyormuyum? Bilgi nedir? Bilmek sonsuzmudur? Bu düşünceler aklımda dolaşırken bilginin bir araç olduğunu farkettim erdemli olmak için, dürüst olmak için doğru ve adaletli olmak için bu vasıflara sahip olabilmek aslında bildiklerimizin hiçbirşey olmadığını farkettiğimizde bizde bulunabileceğini, kendimizi bu şekilde yenileyip herseferinde yeni bilgiyi arayacağımızı gösterir. Kısaca bu kitap Sokrates'e yolculuk; hayatını ve felsefesini anlamak adına sade anlaşılır ve buna rağmen düşündürücü ve derin bir kitap. Hepinize en kısa sürede okumanızı tavsiye ederim.
Alıntı
2026 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 23:33
“Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” sözü, Antik Yunan filozofu Sokrates’e atfedilen ve insanın bilgi karşısındaki sınırlılığını vurgulayan önemli bir düşüncedir. Bu fikir, özellikle Platon’un diyaloglarında ortaya konulan Sokratesçi sorgulama yöntemiyle ilişkilidir. Bu düşünceyi merkez alan felsefi metinlerden biri de Bildiğim Bir Şey Var, O da Hiçbir Şey Bilmediğimdir adlı eserdir. Kitap, insanın bilgiye ulaşma çabasını, şüpheyi ve sorgulamayı temel alan bir yaklaşım sunar. “Bildiğim Bir Şey Var, O da Hiçbir Şey Bilmediğimdir” adlı eser, insanın bilgiye ulaşma sürecini ve bu süreçte karşılaştığı sınırları ele alan felsefi bir kitaptır. Kitapta temel düşünce, gerçek bilginin insanın kendi cehaletinin farkına varmasıyla başladığıdır. Bu yaklaşım, okuyucuyu sorgulamaya, düşünmeye ve kesin doğrulara körü körüne inanmamaya teşvik eder. Eserde, Sokrates’in felsefi yöntemi olan soru sorma ve tartışma yoluyla gerçeğe ulaşma anlayışı ön plana çıkar. Yazar, insanın çoğu zaman bildiğini sandığı şeylerin aslında yüzeysel veya eksik olabileceğini vurgular. Bu nedenle kitap, okuyucuya sürekli olarak düşüncelerini gözden geçirmesi gerektiğini hatırlatır. Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, karmaşık felsefi konuları sade ve anlaşılır bir dille ele almasıdır. Böylece felsefeye yeni başlayan okuyucular için de erişilebilir bir metin hâline gelir. Aynı zamanda eser, bilgi ile bilgelik arasındaki farkı da ortaya koyar. Çok şey bilmek her zaman bilge olmak anlamına gelmez; önemli olan kişinin öğrenmeye açık olması ve kendi bilgisinin sınırlarını kabul etmesidir. Sonuç olarak “Bildiğim Bir Şey Var, O da Hiçbir Şey Bilmediğimdir”, okuyucuyu düşünmeye ve kendini sorgulamaya yönelten bir eserdir. Kitap, insanın bilgiye ulaşma yolculuğunda alçakgönüllü olmasının önemini
2020 112. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2020 09:23
Başlangıç seviyesinde bir okuma için tercih edilebilir ama derinlikli bir okuma isteyenleri tatmin etmeyebilir. Kitaplarda aradığım ruhu bulamadım, Google araması yaptığımda karşıma çıkabilecek bilgilerle dolu, rahat okunur bir Sokrates anlatısı... Dediğim gibi beklenti ile ilgili.
2021 19. kitabı
Sokrates... Bilgi aşığı, asi filozof. Binlerce yıl önce yaşamış bilge bir ruhun öğretilerini kolay,anlaşılabilir bir dille anlatan kitap, bir solukta bitireceğiniz türden. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
Felsefe
Sokrat ve Erdem, Bilgi, Cahillik, Mutluluk...
2025 3. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 22:52
Felsefi bir kitap niteliği taşıyan bu kitap Sokrates'in insanlara bilgi aktarımını ele alıyor. Daha çok bilgi, erdem, cahillik, kötülük kavramlarını ön planda tutuyor. Sokrates'in fikrine göre "Kötülük, kişinin cahilliğindendir." Bir insan kötü ise o insanın kötü olmasının sebebi cahil olmasıdır diyor. Sokrates kendi bilgilerini insanlara salt bir şekilde aktarıyor. Onlara direkt bilgi aktarımı yapmıyor. Onların kapasitesine uygun anlatıyor yönlendiriyor ve o bilginin aslına kişi kendisi ulaşıyor. Yani Sokrat'ın da dediği gibi kişiye direkt bilgiye sahip olmasını sağlamıyor. Onlara çeşitli yollar sunuyor. Erdem ise ona göre, insanı insan yapandır der. Mutlaktır kanısındadır. Erdem herkes için aynı ve herkesin kendi içindedir der. Yani herkes özünde iyidir. Kötülük yapmasının tek nedeni cahilliğidir. Sokrates insanın kendisini bilmesini savunur. "İnsan kendini bilmezse hiçbir şey bilemezdi." "Kendini bulmak istiyorsan, kendin için düşün." Bilgi olmaksızın erden olanaksızdır diyen Sokrat bilgi olmadan erdemli davranış sergilenmeyeceğini söyler. Bilgi erdem için her gerekli hem de yeterlidir düşüncesindedir.

SokratesYazar · 1 kitap
Sokrates (Grekçe: Σωκράτης), Grekçe telaffuz: [soˈkra.tis]; MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve Ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan felsefesinin kurucularındandır. Özel yaşamına ilişkin fazla bir şey bilinmemekle beraber Sokrates; Platon ve Ksenophon’a kadar uzanan bir geleneğe göre kendisine üç çocuk veren Ksanthippi ile evlidir. Platon ve Ksenophon’un çizdiği portreye göre basık burunlu, patlak gözlü, sarkık dudaklı ve göbeklidir. Alçakgönüllü alışkanlıkları ve felsefeden başka bir uğraşı olmadığı bilinen Sokrates, başta öğrencisi Platon olmak üzere Yunan gençleri üzerinde giderek kendisini taklit etmeye varan derecede yükselen bir etki yaratır. Onun gibi yalın ayak yürürler. Hatta bu grup özentisini alaya almak için Aristophanes Kuşlar adlı komedyasında bir terim icat eder. Bu terim Esokraton’dur. Uzun saçlı olurlar, açlık çekerler, Sokrateslik taslayanlardır. Ahlak felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen Sokrates’in yaşamının en belirgin olaylarından biri MÖ 399 yılında hakkında açılan davadır. Platon'un Sokrates'in Savunması adlı eserinde anlattığı kadarıyla Sokrates, şehrin tanrılarına inanmamak, onların yerine başka tanrılar koymak ve böylece gençliği zehirlemekle suçlanır. Sokrates bu suçlamalar sonucunda ölüme mahkûm edilir. Sokrates, yazılı bir kaynak bırakmamıştır. Yaşamı ve düşünceleri ile ilgili bilgiler Aristophanes gibi çağdaş yazarlar, Platon ve Ksenophon gibi ardıllarının yazdıkları ve Sokrates’in ölümünden on beş yıl sonra dünyaya gelen Aristoteles’in dolaylı anlatımlarıyla günümüze ulaşmıştır.