Mini Sanat Dizisi

Literatür Yayıncılık
Sıralamalar

Kübizm
2024 20. kitabı
Soyut sanat yoktur. Her zaman işe bir şeyle başlamak gerekir. Her çeşit gerçek görüntüsü ondan sonra kaldırılabilir. Hiçbir tehlike yoktur çünkü obje düşüncesi silinmez bir iz bırakmıştır. Odur sanatçıyı kışkırtan, düşüncelerini ayağa kaldıran, coşkularını harekete geçiren, düşünceler ve coşkular ne yaparlarsa yapsınlar artık tablodan kaçamayacaklardır. Varlıkları hiç görünmemesine karşın tablonun bütünündedirler. PABLO PICASSO Herkese merhaba bugün size Mini Sanat Dizisinden Picasso'nun Kübizm akımı ile geldim. İlk olarak kitaptan biraz bahsedecek olursam Picasso'nun doğumundan ölümüne kadar olan yaşamını ve kariyerini kısa ama verimli bir şekilde anlatıyor. İçinde bulunan resimler ile sanat severlere keyifli okuma geçirten kitabı kesinlikle tavsiye ederim. Kübizm ressam Pablo Picasso ile George Braque öncülüğünde gelişen ve soyut denilen şeylerin aslında somut olduğunu ifade eden bir sanat akımıdır.Belki de 20.yüzyıl sanatının en büyük başarısı olan Kübizm geleneksel sanattan büsbütün ayrılışı temsil eder. Picasso ile Braque oluşturdukları yakın sanatsal işbirliği sayesinde yeni bir anlatım dili geliştirdiler. Kübizm, sanatı saf gerçeği resmetme esaretinden kurtardı ve sanatın geleneksel repertuarından sadece motifler, yani manzaralar,portreler ve natürmortlar kaldı. Picasso, 1907'de yaptığı Avignon'lu Kızlar ile resimde bir devrim başlattı. Ve kübizmin farklı evrelerinde tam bir soyutluğa yaklaşan, ama tamamen soyutlanmayan tasvirlerin keşfine devam etti. Gertrude Stein'ın gözlemine göre Picasso, "20. yüzyılı kendine özgü bakış açısıyla gören ve yüzyılın gerçekliğini kavrayabilen tek ressamdı. " Picasso'nun resimleri,sergiler sonucunda tüm dünyada tanınmya başlayınca, kübizmin etkisi kısa sürede yayıldı. İtalya'da fütürizm, Rusya'da konstrüktivizm, Hollanda'da
1K
Pablo PicassoKolektif · Literatür Yayıncılık · 200525 okunma

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.