Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paradigma Sonsuzluk

Ömer Faruk Dönmez
Paradigma Sonsuzluk, bir yazarın “merhamet, adalet ve ölçü” ekseninde paradigmasını yeniden inşa edişini gözler önüne seriyor. Bu inşa, Ömer Faruk Dönmez’in yaşadığı Âb-ı Hayat tecrübesiyle yakından ilişkili. Üstadıyla tanıştığı 2013’ten beri telif eser vermeyen yazar, Paradigma Sonsuzluk’ta, fizik, felsefe, din, dil, toplum ve sanat merkezli görüşlerini dile getiriyor. Asimetrik İyiler Topluluğu'nun bir manifestosu olarak okunabilecek eserde, insanın anlam arayışına esaslı bir rota çizme kaygısı var. Âb-ı Hayat’ın özünü teşkil eden düşünceler etrafında, hakikat yolculuğunun merhalelerine işaret ediliyor. Tanrı ile insan arasındaki ilişki cesurca irdelenirken, insanın insanla kurduğu bağ göz ardı edilmiyor. Otobiyografik parçalar ve kurmacanın imkânlarıyla da zenginleştirilen Paradigma Sonsuzluk’ta, öykülerinde rastladığımız açık ve anlaşılır dilden farklı olarak, yer yer oldukça müphem bir dil çıkıyor karşımıza. Sözcükler, anlamı taşır mı yoksa işaret mi eder? Yazarın dil tercihi, bu sorunun cevabıyla birlikte anlam kazanacaktır. Farklı disiplinlere dair birçok mesele, ince bir çizgiyle birbirine bağlanırken postmodernizmin izlerini görmek mümkün. Fakat yazar, postmodern edebiyatın yöntemlerini gerçekten kullanıyor mu, yoksa bunun yalnızca parodisini mi yapıyor, buna dikkatli okur karar verecek.
Yazar:
Ömer Faruk Dönmez
Ömer Faruk Dönmez
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 384Basım Tarihi: Temmuz 2020Yayınevi: İz Yayıncılık
ISBN: 9786053264576Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
384 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
İnsan insan derler idi, insan nedir şimdi bildim...
Hayat telaşı içerisinde uzun zamandır inceleme yazamamış olmanın susuzluğunu gidermem konusunda beni kamçılayan, hemen bitmesin diye sindire sindire okuduğum bir kitabın son sayfasını kapattım az evvel. Doğrusunu isterseniz biraz hüzünlüyüm biraz da umutlu. Klişe belki ama sokakta ya da yan dairenizde bir insan şiddete uğrarken onun acısına
Paradigma Sonsuzluk
Paradigma SonsuzlukÖmer Faruk Dönmez · İz Yayıncılık · 202035 okunma
Reklam
384 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Bazı kitapların incelemesini zorlasanız da yapamazsınız. Çünkü kitabın derinliğini aktarmanız ve okuyup bitirdikten sonra hayata dönmeniz biraz zaman alabilir.. Paradigma Sonsuzluk da benim için tam olarak böyle bir kitaptı. Söylemek istediğim yalnızca şudur ki, mutlaka alın okuyun okutun.. Zaman zaman müphem bir dille karşılaşacak fakat sabrederseniz meyvesini alacaksınız. Yazar ortaya tam bir sanat eseri koymuş.. Okuduktan sonra içinize bir gönül inşa edebilmeniz dileğiyle...
Paradigma Sonsuzluk
Paradigma SonsuzlukÖmer Faruk Dönmez · İz Yayıncılık · 202035 okunma
384 syf.
·
Puan vermedi
·
26 günde okudu
Böyle bir kitap nasıl olurda anlatılır gerçekten hesap edemiyorum. Lakin üç beş cümle yazarsam herhalde devamını da getirebilirim gibime geliyor. Ömer Faruk üstadımın -kendisi söyledi kitap içerisinde- en son ama en zor kitabı bu olmuş. Kitabın ilk kısmı hep bahsettiği "hakikat" tırmanışı adeta. Lügate bakmaktan kitaba hakim olabilmek ne mümkün. İnsan amiyane tabirle "herhalde bütün tuşlara basıp bölüm geçmeye çalışıyor herhalde" diyor. Ne dersem yada dersek diyelim üstadım böyle uygun görmüşse biz okuruz. Yine yazsın bir daha okuruz. İkinci kısmı ise artık ulaşılan hakikatin keyfini sürmek gibi. Mevzuları daha açık ve net biçimde anlatıyor. Ha şunu da söyleyeyim ki böyle birinci ve ikinci kısım diye bir tasnif yok kitapta. Siz okuyunca anlıyorsunuz bunu. Yada anlayan şanslı sadece ben olabilir miyim acaba? Kitabın muhtevasına gelecek olursa "her şey var" diyebilirim size. Ama en çok hakikat ve samimiyet var. Allah razı olsun ki Hamza'nın babası, Yobazın kendisi, Ab-ı Hayat'ın yolcusu beni çokça mutlu, mesud ve hakikatli eyliyor. Tabi arada kılcal bazı meseleler var katılmadığım ama herhalde benim eşekliğimdir, diye düşünüyorum. Bir gün burayı okursa üstadım şunu demek isterim ki: Pek muhterem efendim! Artık "fil dişi kulesi" mi, yoksa "inzivaya çekildiğiniz yuvanız" mı; adını ne koyarsanız koyun ama oradan çıkın. Madem yazmakla olmadığını iddia ediyorsunuz er meydanı sizi bekliyor. Öyle kaçak dövüşle olmaz üstadım. Biz size ve söyleyeceklerinize muhtacız. Sözünüz yankı bulacaktır Allah'ın izniyle. Ellerinizden öper, hürmetler ederim.
Paradigma Sonsuzluk
Paradigma SonsuzlukÖmer Faruk Dönmez · İz Yayıncılık · 202035 okunma
·
Puan vermedi
Yine şaşırtmayan bir Ömer Faruk Dönmez kitabı.. Kitabın içinde tek bir noktalama işareti olmamasına ve günümüzde kullanmadığımız ne kadar kelime varsa hepsini sözlükten seçip kitaba özenle yerleştirmiş olmasına rağmen okumaya sabredip 3. sayfaya kadar gelenleri güzel bir sürpriz bekliyor. Bir kez daha sıradan bir muhatap ve okuru kaldıramadığına emin oluyorum şu sözler karşısında; "bu arada ulan ne oluyor yoksa bende disleksi mi başladı okuduklarımı niye anlamıyorum diyorsan önce kibirli arkalıcını tevazuyla bir boşalt sonra edeple lügati önüne aç da yolu öyle yürüyelim yoksa birazdan basırganıp kalırsın zira süperergonomi uzmanlarının dahi içinden çıkamayacağı koşullarda çalışacağımız anlaşıldı sanırım yani hala ile hâlâ'nın farkını bilmen yetmeyecek en basitinden dana ile dânâ'nın da farkını bilmen gerekecek ama endişe etme kükürtlü metinlere maruz kalıp yelpik çekmektense yorga yorga lügat karıştırmak iyidir" ve edeple lügati açıyorum.. :)
Paradigma Sonsuzluk
Paradigma SonsuzlukÖmer Faruk Dönmez · İz Yayıncılık · 202035 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.