Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paul Dirac

Graham Farmelo

Paul Dirac Gönderileri

Paul Dirac kitaplarını, Paul Dirac sözleri ve alıntılarını, Paul Dirac yazarlarını, Paul Dirac yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bir yandan fizik üzerine çalışırken bir yandan da nasıl şiir yazılabildiğine aklım ermiyor. Bilimde, kimsenin daha önce bilmediği bir şeyi, herkesin anlayabildiği sözcüklerle söylemek istersiniz. Şiirdeyse, herkesin zaten bildiği bir şeyi, kimsenin anlayamayacağı sözcüklerle söylemek zorundasınız.“ Paul Dirac
563 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Otizmli bir bilim insanının ilginç hayatı
Fizikle, bilimle ve bilim tarihiyle ilgilenenlerin yanında, otizmi merak edenler için de çok ilginç bir kitap. Dirac yaşarken otizm teşhisi konmamış ama yaşadıkları ve hakkında anlatılanlar otizmli, muhtemelen Asperger sendromlu olduğunu düşündürüyor. Yazar kitabın sonunda Paul Dirac'ın hayatı üzerinden otizm hakkında bilgi verip onun otizmli olup olmadığını tartışıyor. Kitapta çevrenin Dirac'a bakış açısı, toplumun bu "garip," "dahi ama içine kapalı" adama dair düşünceleri de yer alıyor. Dirac'ın özellikle çocukluğunda yaşadıkları, ailesince pek anlaşılamamış olması vb hüzünlü geldi bana, ama bu hikâye birçok yönüyle bana çok şey kattı. Dirac'ın hayatıyla beraber fiziğe olan katkısı, birçok fizik konusu, bu keşiflerin yapıldığı yerler, zamanlar, dünya tarihinin önemli olayları karşısında bilim insanlarının tepkileri, dayanışmaları, hataları gibi pek çok alanı kapsayan bir kitap.
Paul Dirac
Paul DiracGraham Farmelo · İş Bankası Kültür Yayınları · 201412 okunma
Reklam
1914 Ağustos'una Kadar
Yetmiş yaşındaki Dirac, hatırladığı en eski şeylerden biri olan bu hikayeyi anlatırken, İsviçre gezilerinin tam da Cenevre'den kısa bir tren yolculuğuyla gidilen Bern'de Einstein'ın en başarılı yaratıcılık hamlesini yaptığı döneme denk geldiğini söylemeyi severdi. Einstein o yıl, insanların uzay, zaman, enerji, ışık ve madde hakkındaki düşüncelerini değiştiren dört makale yazıp, kuantum teorisinin ve göreliliğin temellerini attı. Yirmi üç yıl sonra bu iki teoriyi başarılı bir şekilde birleştiren ilk kişi Dirac olacaktı.
Sayfa 11
Sanat bendir, bilim bizdir.
Claude Bernard (1865)