Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3

Muhammed Davudi

Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3 Gönderileri

Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3 kitaplarını, Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3 sözleri ve alıntılarını, Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3 yazarlarını, Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslüman alimlere göre ahlâk ilmi, erdem ve alçaklık sıfatlarını ve erdemlere sahip olup alçaklıklardan temizlemenin nasıl olacağını bilmektir. Hâce Nâsiruddin Tûsî bu ilmi şöyle tarif etmektedir: "Insan nefsinin tüm fiillerinin iradeten cemil (güzel) ve mahmud (övülen) olarak sâdır olacağı huyları kazanmasını sağlayacak ilimdir." Yine Hâce'ye göre ahlâk ilmi, iyi ve kötü sıfatların ilmidir. Üstad Misbah Yezdî, ahlâk ilminin tarifinde şöyle söylemektedir: "Ahlâk ilmi, insanın yapma özgürlüğüne sahip olduğu çeşitli iyi ve kötü sıfatlar arasından, iyi sıfatlara sahip olmanın ve kötü sıfatları kendinden uzaklaştırmanın keyfiyetinden bahseden ilimdir." Buna göre ahlâk ilmi iki temel soruyla uğraşmaktadır: Hangi sıfatlar iyi, hangileri kötüdür? Kendimizi nasıl iyi sıfatlarla süsleyip kötü sıfatlardan arındırabiliriz?
Sayfa 21 - el-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Ahlâk ilmi, iyi ve kötü nefsânî sıfatlar ve bu sıfatlara uygun gelişen davranışları anlatır. İyi nefsânî sıfatları edinmenin, beğenilen davranışlar sergilemenin ve kötü nefsânî sıfatlardan ve beğenilmeyen davranışlardan uzak durmanın yolunu gösterir.
Sayfa 22 - el-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bandura şöyle diyor: "Öğrenme çoğunlukla diğer insanların öğrendiklerine vekil olma, yaptıkları davranışları gözlemleme yoluyla şekil alan bir olgudur. Gözlemleme yoluyla öğrenme yetkisi, halka genel davranış kurallarını sınavsız, hatasız öğrenme ve davranışlarına şekil verme gücünü vermektedir.
Sayfa 29 - el-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Ahlâkî eğitim, ahlâk, psikoloji ve eğitim ilimlerinin ara dalı konumundadır. Ahlâk ilmi kabul gören değerleri ahlâkî eğitimin tercihine sunmakta, öğrencilere hangi değeri öğreteceğini söylemektedir. Psikoloji ise ahlâkî gelişimin mahiyetini, merhalelerini ve bunları etkileyen unsurları beyan etmektedir. Eğitim ilimleri ise eğitimin genel esas ve yöntemlerini sunarak ahlâkî eğitime yardımcı olmaktadır.
Sayfa 32 - el-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Sokrat Politeia (Devlet veya Cumhuriyet adıyla çevirilmiştir) adlı kitapta şu soruyu sormaktadır: "Acaba çocuklarımızın bozuk bir otlak misali kötülüklerden oluşan bir tasvir içinde büyümelerinden, her gün bir miktar zehirli otlardan yiyip hizmetlerinden, bunun sonucunda varlıklarının derininden zehir akmasından korkmamalı mıyız? Acaba kabiliyetli sanatkârlardan vakitlerini iyilik ve hayırları yansıtmak için harcamalarını isteyemez miyiz? Böylece çocuklarımız suyu ve havası güzel bir şehrin sakinleri olacaklar, temiz havayı soluma şansına sahip olacaklar... Hassas bir merhale olan çocukluk çağında, farkına bile varmadan, yavaşça düzene alışacaklar, düzeni sevecekler ve gerçek güzellik kendiliğinden hâsıl olacaktır."
Sayfa 39 - el-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Hâce'ye göre erdem ve erdeme benzer arasında fark vardır. Bir kimse iffetli davranış gösterebilir ancak gerçekte bu davranış erdem olmayabilir. Çünkü o kimse bu davranışı beğenilen bir amel olduğu için değil başka bir hedefe ulaşmak için gösterilmiştir. Öyleyse görünüşte erdem olan bir ameli kişi ancak beğenilen bir amel olduğu için yapıyorsa gerçekten erdem olacaktır. Aksi takdirde erdeme benzer bir davranış olacaktır.
Sayfa 44 - el-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
80 öğeden 81 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.