Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Politik Kamera

Michael Ryan

Politik Kamera Gönderileri

Politik Kamera kitaplarını, Politik Kamera sözleri ve alıntılarını, Politik Kamera yazarlarını, Politik Kamera yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Sağ ile sol, paylaşımdaki bir alan için rekabet eder ve her biri sorunlara farklı eğimler verse de ikisi de aynı sorunlarla uğraşır. Bu toplumsal alanın üç cephesi birey, tarih ve toplumdur. Sağ, politik programının merkezine tecrit edilmiş bir birim olarak tasavvur ettiği bireyi yerleştirir. …Solun programı da bireyi hedef alır, ancak onu piyasanın vahşi ormanında başkalarını alt eden hayatta kalma yalnız savaşçı olarak değil ilişkisel bir kendilik varlık ve kolektifin sorumlu bir parçası olarak algılar.”
Sayfa 384 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
“Ahlaki kategoriler kişisel ve bireycidir. Sistemik ‘kötülük’ kavramına yabancıdır. Böyle olunca, ahlaki programların, sistemde dönüşümler önermektense bireylerin cezalandırılmasını talep etmeleri kaçınılmaz olur. Ahlaki bilinç fetişistiktir, çünkü karmaşık etik problemleri ayrık öğelere -bireyler ve bireysel edimlere- indirger ve tekil şiddet edimlerini bireysel kurtuluş araçları olarak imtiyazlandırır.”
Sayfa 136 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İdeolojik işleyişin başarısı her zaman aksaklığın varlığına kanıt oluşturur, çünkü sistemde hiçbir sıkıntı olmasaydı, eğer dünyada her şey ideolojinin iddia ettiği gibi yolunda gidiyor olsaydı,ideolojik temsillere hiç gerek kalmazdı.
Sayfa 105 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
İdeoloji, başıboş bırakılmaları halinde eşitsizliğe dayalı düzeni tersyüz edebilecek güçleri yatıştırmaya, yönlendirmeye ve yansızlaştırmaya çalışarak bu güçlerin kudretine, yani yadsımak istediği şeyin kendisine kanıt oluşturur.
Sayfa 37 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Kültürel temsiller, yalnızca psikolojik duruşları şekillendirmekle kalmaz, toplumsal gerçekliğin nasıl inşa edileceğine ilişkin olarak da, yani, toplumsal yaşamın ve toplumsal kurumların şekillendirilmesinde hangi figür ve sınırların baskın çıkacağı konusunda da çok önemli rol oynar. Kapitalizmin, güçlünün güçsüzü yuttuğu vahşi bir orman gibi mi yoksa özgürlükçü bir ütopya olarak mı kavranacağını (hissedilip yaşanacağını) bu temsiller belirler. Bu yüzden, kültürel temsillerin üretimi üzerinde söz sahibi olmak toplumsal iktidarın muhafazası açısından kritik önem taşıdığı gibi toplumsal dönüşümler amaçlayan ilerici hareketler için de vazgeçilmez bir kaynak oluşturur.”
Sayfa 35 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
“Temsiller, içinde yer alınan kültürden de devralınır ve içselleştirilerek benliğin bir parçası haline getirilir. İçselleştirilen bu temsiller benliği, söz konusu kültürel temsillerde içkin olan değerleri de benimseyecek şekilde yoğurur. Bu nedenle, bir kültüre egemen olan temsiller aslında politik önem taşırlar.
Sayfa 35 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
448 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
ABD yönetiminin sinema aracılığıyla nasıl algı yönetimi yaptığını anlatması bakımından oldukça ilgi çekici. Amerikalı yazarlar, Hollywood filmlerini ve bağımsız Amerikan filmlerini yönetmenlerinin senaristlerinin bile inemeyeceği derinlikte ele almışlar. Yer yer izlediğimiz filmlerden hiçbir şey anlamadığımızı düşündüm okurken. Tam anlamıyla didik didik etmişler ve her kareden politik bir tutum çıkarmışlar. Sinema-politika ilişkisi üzerine vazgeçilmez bir kaynak.
Politik Kamera
Politik KameraMichael Ryan · Ayrıntı Yayınları · 201616 okunma
“Sağ ile sol, paylaşımdaki bir alan için rekabet eder ve her biri sorunlara farklı eğimler verse de ikisi de aynı sorunlarla uğraşır. Bu toplumsal alanın üç cephesi birey, tarih ve toplumdur. Sağ, politik programının merkezine tecrit edilmiş bir birim olarak tasavvur ettiği bireyi yerleştirir. …Solun programı da bireyi hedef alır, ancak onu piyasanın vahşi ormanında başkalarını alt eden hayatta kalmacı yalnız savaşçı olarak değil ilişkisel bir kendilik varlık ve kolektifin sorumlu bir parçası olarak algılar.”
Sayfa 384Kitabı okudu
Korku Filmleri
“Böyle zamanlarda gizli güçler kavranamaz görünen fenomenleri açıklamaya yarayan etkili bir ideoloji tarzı olarak kendisini gösterir. Anlaşılmaz görünen şeyin aslında bir anlamı olduğun söyler. Eşitsiz iş ve ödül dağılımının irrasyonel ilkeleri üzerine kurulu bir toplumun bu tür anlam yapılarına duyduğu gereksinim, sistemin işleyişindeki sakatlıklar arttığı ölçüde büyüyecektir; sözü edilen dönemin bize kanıtladığı gibi bu kaçınılmaz sonuç piyasa kapitalizminin sürekli yinelenen bir gerçekliğidir. Bu yüzden gizli güçleri bir korku yansıtması olarak okumak gerekir, ama bir yandan da bunlar kapitalist düzen içindeki ‘gerçek hayatta’ ulaşılması mümkün olmayan bir anlamı yakalama çabasıdır.”
Sayfa 245Kitabı okudu
Reklam
“Hollywood filmlerinin çoğu, şu ya da bu anlamda ‘erkek’ filmlerdir; ataerkil bir toplumda başka türlüsü düşünülemez. Ancak, tıpkı ‘ırk’ sözcüğünün ‘beyaz dışı’ anlamına geldiği varsayımının beyaz bir öznenin merkezi konumunu imlemesi gibi, geleneksel Hollywood ‘kadın filmleri’ kategorisi de sinemasal dünyada merkezi konumu erkeğin işgal ettiği kabulünü beraberinde taşır; erkek filmleri bir tür olarak adlandırılmamıştır, çünkü onlar türsel olamayan normu oluşturur.”
Sayfa 217Kitabı okudu
“Faşizmin kapitalizm içinden boy vermesinin bir mantığı vardır, ikincisinin mantık kuralları sonuna kadar zorlandığında ilki ortaya çıkar.”
Sayfa 196Kitabı okudu
Hollywood İşçi Sınıfı
“Sınıf atlama arzusu sık sık spor ya da dans gibi fiziksel etkinlikler biçiminde karşımıza çıkar. Amerikan eğitim sistemi genel olarak işçi sınıfı insanını düşünsel güç edinme yollarının dışına atar; sonuç olarak, sınıf sömürüsünün kültürel çemberinden kurtulmanın tek çıkar yolu genellikle spor ya da dans gibi fiziksel etkinliklerdir. Bu sınıf insanının mahkûm edildiği kol emeğinin bir versiyonu haliyle kültürel kaçısı mümkün kılan tek yolu oluşturur.”
Sayfa 169Kitabı okudu
“Ahlaki kategoriler kişisel ve bireycidir. Sistemik ‘kötülük’ kavramına yabancıdır. Böyle olunca, ahlaki programların, sistemde dönüşümler önermektense bireylerin cezalandırılmasını talep etmeleri kaçınılmaz olur. Ahlaki bilinç fetişistiktir, çünkü karmaşık etik problemleri ayrık öğelere -bireyler ve bireysel edimlere- indirger ve tekil şiddet edimlerini bireysel kurtuluş araçları olarak imtiyazlandırır.”
Sayfa 136Kitabı okudu
Francis Cappola Ve Ataerkillik Krizi
Erkekler için piyasa dünyası, kendilerini -empati gibi- her türlü “kadınsı’”özellikten sıyırmak suretiyle ayakta kalmak için toplumsallaştırıldıkları tehlikeli bir arena ise, evin dünyası da onların tek sığınağıdır. Ev içi ya da aileyle kısıtlı kalan empati kolayca iç bayıltıcı ve abartılı bit hal alır, dış dünyadaki empati yokluğunu telafi edici bir kan bağı duygusallığına bürünür. Dolayısıyla, filmlerde ekonomik politika ile cinsel politika sıkı sıkıya iç içe geçmiştir.
Sayfa 105Kitabı okudu
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.