Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İkinci Beynimiz

Popular Science Türkiye - Sayı 137 (Eylül 2023)

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 137 (Eylül 2023) Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 137 (Eylül 2023) sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 137 (Eylül 2023) kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 137 (Eylül 2023) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zekâ her zaman kolaylık sağlamıyor
Yeni yapılan bir simülasyon çalışmasına göre, zeki insanların zor pronblemleri çözmesi daha uzun zaman alır.
İnsan beyninde 100 milyar civarında nöron var. Bunların her biri tahminen 1.000 komşu veya uzak nörona bağlı. Beynin şaşırtıcı yeteneklerinin anahtarı işte bu akıl almaz ağ yapısı. Ancak beynin nasıl çalıştığını anlamayı bu kadar zorlaştıran da aynı şekilde bu ağın karmaşıklığı.
Reklam
Margaret Boden' a göre üç çeşit yaratıcılık vardır: Birleştirici , keşfetici ve dönüşümsel . Birleştirici yaratıcılık , bilinen fikirlerin bir araya getirir. Keşfedici yaratıcılık , kabul görülmüş bir düşünme tarzının içeriğini, sınırlarını ve potansiyelini değiştirecek yeni fikirler üretir. Bu iki yaratıcılık çeşidi de üretici yapay zekânın algoritmik sanat üretimine çok uzak değil. Eğitim verilerindeki milyonlarca eserle aynı tarzda yeni eserler yaratmaya "sentetik yaratıcılık " denebilir. Ancak dönüşümsel yaratıcılık , mevcut yapıların ve tarzların ötesinde fikirler üreterek tamamen orjinal bir şey yaratmak demektir.
Prof. Petra Ritter
"Karar vermeyi etkileyen ve kişinin kendi problem çözmesini sağlayan şey, nöronlarda uyarılma - inhibisyon dengesinin olmasıdır" diyor.
Yapay zekânın yaratıcı süreçlerinin temel özelliği, günümüzdeki hesaplamalı yaratıcılığı dürtüsel değil sistematik olması. İnsanlarda ise yaratıcılık genellikle dürtüseldir.
İnsanlar ; sadece duyulara hoş gelen bir şeyi anlatmaktan ziyade kavramları , fikirleri ve gerçekleri ifade ederek anlam yaratabilir.
Reklam
Gündelik aktivitelerde önemsemediğimiz konulara biraz daha fazla odaklandığımızda, normalde anlamsız ya da önemsiz gelen şeylerin, bizim tüm gerçekliğimizle ilişkili olup olmadığını düşünmediğimizi fark ederiz.
Vücudunuzdaki serotoninin yaklaşık %90´ını bağırsaklarınızdaki bateriler üretiyor
VÜCUDUNUZDAKI SEROTONININ YAKLAŞIK %90’INI BAĞIRSAKLARINIZDAKI BAKTERILER ÜRETIYOR.
BEYİN DALGALARINDAN ŞARKI TAHMİNİ PLOS Biology dergisinde yayımlanan bir makalede bilim insanları, çığır açan bir başarıya imza attı ve bir kişinin beyin dalgalarını inceleyerek dinlediği şarkıyı yeniden ve doğru bir şekilde oluşturmayı başardı. Pink Floyd’a ait bir parça olan Another Brick in the Wall dinletilen deneğin beynindeki dalgalanmaları kaydedip müzikal hale getirmeye çalışan araştırmacılar, bunu başararak beyin aktivitesinden şarkı tanımlamanın ilk defa gerçekleştirilebilmesini sağlamış oldular. Bu zamana kadar beyin dalgalarını kullanarak kelime ve cümle kurulabilmesini sağlayan cihazlar, son derece robotik özellikler taşıyordu. Bu yeni keşifle birlikte beyin dalgalarından konuşma üretilirken; konuşmanın tonu, ritmi, kelime uyumları ve sesin diğer tüm müzikalite taşıyan özellikleri de doğru bir şekilde yansıtılabilecek. Böylece robotiklikten uzak konuşma rekonstrüksiyonlarının önü açılarak konuşma sorunları yaşayan bireylere çok önemli tedavi imkanları sunulabilecek
Reklam
Vücudunuzdaki serotoninin yaklaşık %90´ını bağırsaklarınızdaki bakteriler üretiyor.
PF4 proteini
Nature Communications dergisinde yayımlanan bir makalede araştırmacılar, bir koagülasyon faktörü yardımıyla beyinde egzersizin meydana getirdiği faydaların birebir taklit edilebildiğini gözlemlediklerini duyurdu. Pıhtılaşmada önemli rol oynayan trombosit adlı küçük kan hücrelerine odaklanan ekip; bu hücrelerden fiziksel egzersize benzer şekilde nöron yaşlanmasının önüne geçen proteinin egzersiz yapmadan salgılatılabileceğini keşfetti
ŞEYTAN PARÇACIĞI”NIN 70 YILDIR BEKLENEN KEŞFİ Bilim insanları ilk defa 1956 yılında teorik fizikçi David Pines tarafından öne sürülen ve “Şeytan parçacığı” olarak isimlendirilen bir bileşik parçacığın varlığına dair ilk gözlemleri gerçekleştirdi. Kütlesi ve elektrik yükü olan elektronların birleşimiyle bir araya gelmesine rağmen tüm standart parçacıkların aksine kütlesiz ve nötr olan bu parçacık, aynı zamanda ışık ile de etkileşime girmemeyi başarabiliyordu. Bu teorik özellikleri nedeniyle bugüne kadar bir türlü keşfi gerçekleştirilemese de Nature dergisinde yayımlanan makale sonuçlarına göre bu teorik parçacığa metal stronsiyum rutenat bileşiğinde rastlandı. Bu önemli buluşun, metallerin davranışlarıyla alakalı açıklanamayan bir takım soru işaretlerini gidermede kritik bir rol oynayacağı düşünülüyor.
Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın yaklaşık 2500 yıl önce dediği gibi “Ne yersek oyuz”.
Vücudumuzdaki bakteri hücrelerinin sayısı insan hücrelerinin en az 1,3 katı. Bu bakterilerin 100 trilyonundan fazlasına bağırsaklarınız ev sahipliği yapıyor. Yani göğüs kafesinizle omurganız arasına adeta bir mikrobiyal evren var.
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.