2017 Ağustos

Popular Science Türkiye - Sayı 64

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 64 Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 64 sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 64 kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 64 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Albert Einstein'ın Tuhaf Alışkanlıkları
Kıyafetlerine özen göstermez, saçlarını taramayı ve çorap giymeyi sevmez, rahat hissedebileceği şekilde giyinirdi. Ergenlik döneminden itibaren çorap giymemeyi alışkanlık haline getirdi. Kuzenine yazdığı bir mektupta ; " Gençliğimde giyerdim. Ama baş parmağım hep çorabı delip dışarı çıkardı. Sonunda vazgeçtim." diyordu. Beyaz Saray'a katıldığı davette bile çorap giymedi.
BEYNIN UYKUSUZLUKLA SINAVI Yetersiz uyku, beynimizin önceden kurduğu bağlantıları temizlemesine, deyim yerindeyse beynin kendi kendini yemesine sebep oluyor. Üstelik telafi uykusu da bu süreci tersine çeviremiyor. İtalya’daki Marche Politeknik Üniversitesi’nden Michele Bellesi önderliğinde yürütülen çalışmada memeli beyninin uykudan nasıl etkilendiği incelendi ve ilgi çekici sonuçlar elde edildi. Beynimiz aslında benzer bir temizliği uyku esnasında, gliyal hücreleri kullanarak yapıyor. Ancak uykuda yapılan temizlikte kullanılmayan ya da ihtiyaç duyulmayan bağlantılar temizleniyor ki yenileri daha güçlü olabilsin. Beyin uykusuz kaldığındaysa temizlik hücrelerinin daha aktif olmaya başladıkları ve yanlış ya da aşırı temizlik yapıp zarar vermeye başladıkları görüldü.
Reklam
Sigmund Freud, “Önemsiz bir konuda karar vermem gerektiğinde konunun artı ve eksilerini etraflıca gözden geçirmenin daha faydalı olduğunu gördüm. Ancak yaşamsal öneme sahip meselelerde karar bilinçaltından gelmeli” demişti. Hem David Eagleman hem de Hol￾landa Radbound Üniversitesi’nden Ap Dijksterhuis’in araştırmaları, önemli karar süreçlerinin bilinçaltında kendiliğinden geliştiğini ve biz iyi bir seçim yapmak amacıyla bilinçli düşünceyi bu sürece dâhil ettiğimizde aslında geri planda harika bir şekilde işleyen bu sisteme zarar verip sekteye uğrattığımızı gösterdi. Eagleman bunun en iyi örneğinin sporcular olduğunu söylüyor. Bir futbolcuyu düşünelim. Topa ne zaman, nasıl ya da hangi açıyla vurması gerektiğini hiç düşünmeden, bunu bir refleksmiş gibi kendiliğinden yaptığında düşünsel sürecin devreye girmesine izin vermemiş oluyor. Bu da sonuçta hız, çeviklik ve daha iyi odaklanma becerisi sağlıyor.
ET YERINE FASULYE YEMEK GEZEGENI KURTARIR MI? Bir araştırmaya göre et yerine fasulye yemek sera gazı salınımını büyük ölçüde azaltarak iklim değişiminin etkilerini hafifletebilir. Araştırmaya öncülük eden Helen Harwatt, “Muhtemelen ilk defa fasulyeler gaz azaltıcı olarak tanımlanıyor” diyor. Endüstriyel inek ve sığır
PLASTIK YIYEN TIRTIL Plastik atıklarımızdan kurtulmanın hiç beklenmedik bir çözümünü bulmuş olabiliriz. Balkelebeği tırtılının plastikle beslendiği görüldü. 100 tane tırtılın 92 miligram plastiği tamamen tüketmesi 12 saat sürüyor. Plastiği oluşturan polietileni de tıpkı çok severek tükettikleri balmumu gibi sindirebilen tırtılın bunun için özel bir enzim kullandığı düşünülüyor. Araştırmacılar şimdi bu bulgudan yola çıkarak tırtılın biyolojisini yakından inceleyip kullandığı enzimi kopyalayıp plastik atıklar için çözüm üretmeye çalışıyor.
NANE NEDEN SERINLIK HISSI VERIR İçindeki mentol sinir hücrelerini aldatıp ısı değişimi algısı yaratır.
Reklam
32 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.