Portreler

Can Yücel
Ağustos 2008
Doğan Kitap
Sıralamalar

Portreler - Can YÜCEL (Kimsenin kimsesi yok!)
2022 53. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2022 11:04
Üzülmek için neden aramaya gerek yok! Bazı kitapların az okunması bile ziyadesiyle üzebilir bir insanı! Üstelik bu kitap Can Yücel'in kitabıysa ve İş Bankası Kültür Yayınlarından çıktıysa... Meşhur "ne okusam"larım vardır benim. Elimdeki kitap bitince kitaplığın karşısına geçer dakikalarca kurcalarım kitapları. Birçoğunu okumuşumdur ama illa bu kitap gibi kıyıda köşede saklanmış bir eser geliverir elime. Aa ben bunu nasıl kaçırmışım, derim! Bu kitapta da öyle oldu. Uygulamadan baktım, yalnızca "20" kişi tarafından okunmuş ve "1" inceleme eklenmiş. Kadir İnanır'ın meşhur repliğinde olduğu gibi "Ben bu oyunu bozarım!" dedim ve başladım okumaya... #k:307646 Dört bölümde ele alabiliriz eseri: Şairler için, Yazarlar, sanatçılar, siyasetçiler için, Başka sesler için, Bir siyasinin mapusları için. Şiir okumak güzel! Birileri için yazılmış, onlara adanmış şiirleri okumak daha güzel! Ah Can Yücel, ne güzel simalar geçmiş hayatından ve sen geçenleri de geçmeyenleri de ne güzel anlatmışsın! Şiirde vefa bu olsa gerek! Kimler geldi, kimler geçti dünyadan... O geçenlerin en güzelleri de bu kitapta geçti belki de! Kimler yok ki! Şeyh Galip, Tevfik Fikret, Neyzen Tevfik, Nazım Hikmet, Melih Cevdet, Orhan Veli, Cemal Süreya, Edip Cansever, Cahit Külebi, İlhan Berk, Özdemir Asaf, Küçük İskender (kadim dostum) gibi şairler... Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Haldun Taner, Cevat Şakir, Fethi Naci, Rıfat Ilgaz, İlber Ortaylı, Orhan Pamuk, Abidin Dino, Shakespeare, Pavarotti, Aragon, Neruda, Eliot, Oscar Wilde gibi siyasetçi ve sanatçılar... Yılmaz Güney gibi mahpuslar yer alıyor! Başka hangi kitapta bu kadar önemli bir sima yer alıyor ki! Geçtiğimiz günlerde İlber Ortaylı'nın Zaman Kaybolmaz isimli kitabını okumuştum. Can Yücel'in İlber Ortaylı için kaleme aldığı şiir o kitapta da yer alıyordu. Burada
2022 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2022 18:53
Portreler Okudum bitti. Yılın ilk şiir kitabını okudum ama üzülerek söylüyorum ki beğenmedim. Bana hitap etmedi bu kitap. Şairin yanlış kitabıyla başlangıç yapmışım. İlerleyen zamanlarda kesinlikle başka kitabını alıp okuyacağım. Bu kitapta Can Yücel şiirlerini şair arkadaşlarına ve siyasetçilere yazmış. Hal böyle oluncada sevemedim açıkçası. Can Yücel 'in hangi kitabını tavsiye ediyorsunuz? Bu kitabını okudunuz mu?
2019 23. kitabı
Okuduğum 9. #canyücelşiir kitabı Can Yücel'in önemli gördüğü kişilere yazdığı şiirlerinin olduğu müthiş bir eser.Okumak iyi geldi #portreler #şiir #hayallervekitaplar #kitapyorumum #türkiyeişbankasıyayınları #canyücel
2020 26. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2020 01:31
Merhabalar. Çağdaş şiirin hoyrat sesi Can Yücel ile geldim. Can Yücel kendi şiir antolojisinde çok ayrı bir yere sahip. Kimi zaman romantik kimi zaman sosyalist kimi zaman bireysel çizgide ilerleyerek kendi antolojisini başkalaştırmış bir şairimizdir. Portreler kitabı da bu verdiğimiz şiir türlerine birçok örnek barındırıyor. Asasen bu kitap adından anlaşılacağı üzere birçok insan üzerine yazılmış şiirlerdir. Yer yer sevdiği dostlarına yer yer tarihi şahsiyetlere yer yer edebiyatçılara, siyasetcilerine... üzere farklı gruptan farklı farklı insan portrelerini yansıtan şiirler. Tanıdığımız insanların bir şair gözünden neler ifade ettiğini görmek bir okur için güzel bir deneyim oluyor. Tabi söz konusu Can Yücel olunca mütemadiyen çok sert, iğneleyici şiirler de görebiliyoruz. Ki ben Can Yücel'i bu konuda Divan şairlerimizden biri olan Nefi'e benzetiyorum. Dil bakımından Cumhuriyet dönemi şairlerimizden olduğu için ağdalı, karmaşık bir dili yok. Gayet anlaşılır, sade bir dile sahip. Eğer bu tarz şiir kitaplarını seviyorsanız Portreler kitabı tam sizlik. İyi okumalar. #canyücel #portreler #şiir #bookstagram
2021 6. kitabı
Portreler... tam bir sessizlik kitabı..huzur kitabı. Tanıdığımız insanların şairin gözünden nasıl göründüğünün kitabı.. hepimiz varız onun mısralarında.. Gayet anlaşılır açık sade bir dile sahip ve bazen çok sert ve iğneleyici bir üslubun da hakim olduğu dizelere.. şiir severlerin keyifle okuyacağı bir eser
Puan vermedi·188 syf.·
2018 21. kitabı
Girişte Aydın Çubukçu yazısı Can Yüceli betimliyor ; Can Yücel, kişinin imgesini onunla girdiği içsel ve izleyenlerce her zaman anlaşılmayan bir diyalogla kendisine (üstelik en olmadık yerinden) doğurtabiliyordu... Birine adanmış ya da birini anlatmak için yazılmış bu şiirleri okurken bütün bu özellikler düşünülürse alınan zevk, olağanüstü olacaktır. Can yücel farklı bir tarz yazar, onu anlayabilmek için betimlemeleri , az olsada öğrenmek gerekir . Can yücel şiir türünde farklı bir yere koyduğum şairdir. Okumaktanda çok zevk aldığım yazar. Okuyanlara şimdiden iyi okumalar...
2020 108. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2020 22:22
Farklı insanları fark edememek gibi kötü bir alışkanlığımız var. Herkes bizim gibi baksın bizim gibi düşünsün istiyoruz. Can Yücel farklı bir babanın çocuğu farklı bir dünyanın gezgini. Şapkamı önüme alıp gidiyorum. Okuyun ama yavaş yavaş...
2018 5. kitabı
Şairler için şiirler vardır ilk bölümde. İkinci bölüm de yazarlar , sanatçılar ve siyasetçiler için yazılmış şiirler. Üçüncü kısmında başka sesler için yazılmış şiirler. Son kısmında bir siyasinin mapusları için şiirler vardır..
Puan vermedi·168 syf.·
2024 157. kitabı
Gece'ye şiir yakışır, şiir deyınce akla farklı kalemiyle Can Yücel Gelir.. Hadı gelın biraz hasbihal edelim kıyıdan köşeden Cumhuriyet devri Türk şiirinde kendine has yapısı ve söyleyişiyle toplumcu gerçekçi şiirin önemli temsilcilerinden biri olan Can Yücel , ilk eserini 1950 yılında yayımlamıştır. #y:183modern Türk şair. Kullandığı kaba ama samimi dil ve bariton, sesi ile okuduğu Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel ünlü şiirlerini taşlamanın ağır bastığı yalın bir dille, kendine özgü biçimde kaleme almıştır. "Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti.. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. . Şairin kitaplarından birine koyduğu bir isim de “Maaile” olmuştur. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası… Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır.. “Küçük Kızım Su'ya”, “Güzel'e”, “Yeni Hasan'a Yolluk”, “Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim” bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır" Can Yücel kendi şiir antolojisinde çok ayrı bir yere sahip. Portreler kitabı da bu verdiğimiz şiir türlerine birçok örnek barındırıyor. Asasen bu kitap adından anlaşılacağı üzere birçok insan üzerine yazılmış şiirlerdir.. Yer yer sevdiği dostlarına yer yer tarihi şahsiyetlere yer yer edebiyatçılara, siyasetcilerine... üzere farklı gruptan farklı farklı insan portrelerini yansıtan şiirler. Portreler
Edebiyat Şiir
2024 25. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2024 14:01
Can Yücel'in diğer şairlere, yazarlara ve dönemindeki siyasetçilere dair düşüncelerini inceleyebileceğimiz bir şiir kitabı "Portreler". Çoğu şair için yazdığı şiirlere katılıyorum doğru düsünceler ile şiirler oluşturmuş. Herkese tavsiye ederim iyi okumalar
PortrelerCan Yücel · İş Bankası Kültür Yayınları · 2024553 okunma

Can YücelYazar · 34 kitap
Kullandığı kaba ama samimi dil ile Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Millî Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü. Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı "Bir Siyasinin Şiirleri" adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. 1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı. Şiirlerinde argo ve müstehcen sözlere çok sık yer veren, bu nedenle zaman zaman dikkatleri üzerine çekip kovuşturmaya uğrayan Yücel, ilk şiirlerini 1950 yılında `Yazma` adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır. 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim' bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır. Can Yücel ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht gibi ünlü yazarların oyunlarından çeviriler yaptı. Shakespeare çevirileri (Hamlet, Fırtına, Bir Yaz Gecesi Rüyası) aslına tam olarak bağlı kalmasa da son derece başarılıdır. Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmiştir. 1959'da ilk baskısı yayımlanan 'Her Boydan' adlı kitabında dünya şairlerinin şiirlerini serbest ama çok başarılı bir biçimde Türkçeye çevirmiştir.