Can Yücel
Rengâhenk İÇİNDEKİlER Yaprak Dökümü ŞEY GİBİ İstemeyerek Garcia Lorca’ya Grasiya Martılar ki… Basur Badel Mevt Prima Vera İlaç İlanı Sert Bir Adam Enver Gökçe’ye İstanbul Liseli Gençler Sordu Şiirde Uslûp Nedir Diye? Neşeye Sone Çin İşi Şaşkın Şaşkın Serçeleme Görsel Vura Vura Altan Büyükyalçın’a Müzmin Bir Şaire Gidip Gelme Lâpacı Ağıt Deliriyorum Tiremens Saksıdakilere MerhumBir Nefer-i Merkuma Şey Gibi PATLAYAN TANKER Genç Bir Şaire Mektuptan Tanilli’ye Başsağlığı Karışmamaca Nafile Namazı Şerefene Yaradana Kurban Bir Kova Su da Benden Tarihli Bağbozumu Kararı Karar 1976 Baharında Bir Gün… Dinleme Başını! Yaşasın Cumhuriyet Öffff… Cenneşânûhu Değişim Sabah Sabah Herze Dünya Hali Mayerling Faciası Son Gürlük Gelincik Şurubu Dedem Ali Rıza Efendi Olmuyor Dayılar Dayılanıp Yaylar Yaylandıkça Evrim Yaraştıra Yaraştıra Yakıştırma Maarif Takvimi Sendikal Yakın Tarih Veto ile Toto Gererd de Nerval’le Nisan Tezi Cenaze Dönüşü Halime Tercümandım Can’ın Canı Cehenneme Üsküdar İskelesinde İki Lostracı Çocuğun Konuşmasından Ahmet Haşim’ce Patlayan Tanker ORHAN PEKER DER Kİ… İbo Gibi Naat Merdümgiriz Soru-Sual Benzetmek Gibi Olmasın Ama Hasbelkader Şili’de Son Durum Bir Eleştiriye Karşılık Teşhis Ergeçsel Ergeç Düş Birliği Havaî Buhran Ruhunu Teslim Sone Dünyalık Materyalist İşte Bu İş Anı Şu İşe Bak! Kaçamak Kurt Ahmed’in Ağzından Hisarbuselik Reklamcılık İlanı Harp Değil İlanı Aşk Kanuni Ferayi Dubarai Anı Hıyararşi Orhan Peker’e Orhan Peker Der ki… BÜTÜN BİR SONBAHAR Ada Vapurunda Barok Kibar Hırsızın Türküsü Götümser Devr-i Saadet Mon-Ton-Son Hamlet’e Hamle Çiçekçiliğe Hazırlık Şiir-i Pençe Havaî Cıva Halkî Müzekker 1 Ağustos 1981 Yesa-Yisa Kerevizyon Gözlerim Doluyor Yaş Rahmet Sonrası Tavzih Köroğlu Üzre İktisadî E.E. Cummings Üzre Şarlo’nun Lololololosu Dokunmatik RENGÂHENK Rengâhenk
140 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1982

1/10 puan verdi
Can Yücel. Acaba bu ismi duymayanınız kalmış mıdır? Sanmam. Hatta bir kitabını görecek olsanız içinden bir şiir okumadan geçemeyenleriniz de vardır. Evet, eminim ki böyleleriniz de vardır. Ki, ben de onlardan birisiyim. Mükemmel dediğim birçok şiirini okudum, yine de bir kitabını görüp de içinden bir şiir okumadan geçmedim. Satıcının gizlice bana baktığını farketsem de o şiiri yarım bırakmadan okudum hem de. Ama gelgelelim ki şu kitaba... Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bir Can Yücel göremedim bu kitapta. Belki de hayatımda okuduğum en kötü şiir kitaplarından biriydi. Çoğu şiirinde ne anlatmak istediğini anlamadım ve dolayısıyla hissedemedim de. Bir yerden tutmak istedim ama başaramadım. Ya benim şiir bilgim çok sınırlı ya da... Bilemiyorum. Neden böyle olduğunu ben de anlayamadım. Belki de yanlış zamanda okumuşumdur ve bir dahaki sefere okuyacak olursam beğendiğim şiir sayısı bir elin parmaklarını geçebilir. Fakat bu ilk okuyuşumda kitabın beni boğduğunu söylemek durumundayım. İyi okumalar... Akşamdan kalma İstanbul Öyle güzel bir akşamdan kalma ki Sen de orada kal diyor şeytan Bitmesin diye bitmiş olan bu akşam
116 syf.
Puan vermedi
~Rengahenk~ Can Yücel sevdiğim bir şair fakat bu kitaptaki şiirlerini okumaktan keyif alamadım. Dili o kadar ağır geldi ki çoğu zaman tekrar tekrar okumama rağmen ne anlatmak istediğini hissedemedim. Ama buna rağmen içinde hoşuma giden bir kaç cümlede oldu diyebilirim.
RengahenkCan Yücel · Doğan Kitap · 20002,086 okunma
Puan vermedi
Bir şiir yazdım, yazmaz olaydım! Yazara sonsuz katılıyorum, bu kitap hakkında diyeceklerim bu kadar. Not: Okuyacak olan ya da okumakta olan arkadaşlara başarılar, sabırlar diliyorum. :)))
6/10 puan verdi
Rengahenk
••• ••• Bu eseri kitabın kapağını ve ismini çok beğendiğim için almak istedim .Renkleri,rengarenk olmayı çok severim. Tâbi yazarın,bildiğim bir yazar olması da,kitabı almamı etkiledi. Daha önce farklı sitelerde çeşitli şiirlerini okumuştum fakat ilk defa
Can Yücel
kitabını baştan sona okudum. Şunu itiraf etmek isterim ki, çeşitli sitelerde seçilmiş
RengahenkCan Yücel · İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,086 okunma
9/10 puan verdi
Can Yücel kendisi gibi şiirlerinin de zor oldu kitabıyla karşımızda. Çok kişinin anlamakta zorluk çekiyorum dedigi bu kitap aslında sakince ve tane tane okunduğunda her kelimesi anlaşılacak bir kitap. Ayrıca her kelimesinde ayrı bir sır olan şiirlerle dolu bir kitap. Dedim ya hep zor olmuştur Can Yücel ama anlamayana. Diğer tüm şiirlerinde olduğu gibi bu kitapta da anlamak isteyenlere anlatmıştır derdini.
8/10 puan verdi
yine bir Can abimin kitabı ve yine ben... uzaklaştıramıyorum kendimi bu tür kitaplardan :) o kadar iyiler ki... beni kendilerine çekiyorlar ve ben Türk Dili ve Edebiyatı sınavımın olmasına rağmen bu kitabı bitirdim. biliyorum büyük bir beceri değil ama iyi bir deneme. annemin "çalış artık şu sınavına "diye fırlattığı terliğin denk gelmemesini bu kitaba borçluyum :) "sevgi duvarı" kitabına uzak bir kitap. anlamanızı zorlaştıran bir kitap.için de eski kelimeleri oldukça barındıran bir kitap.ne kadar çok "bir kitap" dediğimin farkındayım.ama bir kitaptan ibaret değil. okumanızı tavsiye ederim lâkin ilk önce "sevgi duvarı" adlı kitabını okuyun. çünkü bu kitap ile başlar iseniz büyük bir ihtimalle "çok sıkıcı" diye diğer kitaplarından vazgeçeceksiniz Can abimin :) okuyanlara iyi okumalar diler, okumak isteyenlere ise kitaba başladıktan sonra sıkılıp bunaldıklarını düşünüp bir kenara atmasınlar! çünkü kenara atılacak değilde, en gizli en ücra köşelerden alınıp tozları üflenip kucaklanılacak bir kitap derim. size de iyi okumalar:)
6/10 puan verdi
Bu kitap hakkında yorum yapsam ne olur yapmasam ne olur diye düşündüm ama en azından diğer arkadaşları bilgilendirmek için bunları yazmakta fayda var. Sitede 2 farklı yorum daha var. Benim yorumumda bu ikisiyle paralel.... O kadar şiir kitabı okudum; aralarında en beğenmediklerim arasında. Önceki Can Yücel kitabı çok daha güzeldi. Bu kitapta çok güzel duygular bulamadım ya da ben şiirden anlamıyorum. Okumak isterseniz başka kitabından başlayın derim.
140 syf.
10/10 puan verdi
Rengahenk __ Can Yücel
Türk Edebiyatının çok büyük eşsiz çok sıradışı en asi şairi Can Yücelin en sevdiğim şiir kitaplarından biri en sevdiğim şiirlerinden biri olan Bir hırzısın Türküsü adlı şiride bu kitaptadır.,enfes çok harika bir şiir kitabı ne olsa can baba bazı ahmaklar can yüceli Türkçedeki kelimelerle oynadığı söyler oynar ulan adam dünya çapında cok harika bir şair gerızekalı bunlar ya sen manaya bak zeka yokki Can Yücel Bir Hırzısın Türküsü Anamın ipiyle indim gökdelen damınızdan Kelebek gibi girdim kelebek camınızdan Taksinize mülkünüze dairenize... Heceleyerek üzerinde ayak ve el uçlarımın Belledim seyyarenizi ve kelimelerinizi... Gözlerinize baktım, mukaddes ciltlerinize, büfelerinize Vesairenize... Şiir fenerimle de baktım, son çığlık! Aşk yokmuş sizde beş paralık! Gidiyorum ben boşçakallar Sıçmışım ortalık yerinize Kıçımın fosforuyla aydınlanın siz artık
Puan vermedi
Şiir; bir umutsuzluktur diyor can yücel.. neden mi? umutsuz olmayan şiir yazamaz, resim cizemez, mimar olamaz diyor.. Can yücel gerek genel uslubu gerekse de açık sözlülugu ile yine tarzını konuşturduğu bir kitap.. bazı yerlerde sanki saçmalamiş gibisin can Amca dedigim olsa bile okunmaya ve hissetmeye değer:-) iyi okumalar dilerim...
140 syf.
9/10 puan verdi
Can Yücel'in diğer okuduğum kitaplarındaki küfürlü ve argo terimler bu kitabında yer verilmemiş. Birçok konuda şiirleri var, okuyunca yazım diline alışıyor insan. Birçok yazarda olduğu gibi uyak,kafiye gibi yöntemlerin olmadığı fakat etkileyici duyguları içerdiği aşikar. Herkese bol şiirli günler dilerim.

Can YücelYazar · 34 kitap
Kullandığı kaba ama samimi dil ile Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Millî Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü. Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı "Bir Siyasinin Şiirleri" adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. 1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı. Şiirlerinde argo ve müstehcen sözlere çok sık yer veren, bu nedenle zaman zaman dikkatleri üzerine çekip kovuşturmaya uğrayan Yücel, ilk şiirlerini 1950 yılında `Yazma` adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır. 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim' bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır. Can Yücel ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht gibi ünlü yazarların oyunlarından çeviriler yaptı. Shakespeare çevirileri (Hamlet, Fırtına, Bir Yaz Gecesi Rüyası) aslına tam olarak bağlı kalmasa da son derece başarılıdır. Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmiştir. 1959'da ilk baskısı yayımlanan 'Her Boydan' adlı kitabında dünya şairlerinin şiirlerini serbest ama çok başarılı bir biçimde Türkçeye çevirmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.