Antik Acılar

1 Ocak 2005
Çınar Yayınları

2025 40. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2025 19:14
Geçim parası için nice yaşlının eski İstanbul evlerinden getirdiği eşyalar üstüne kâr koyulup satılıyor antik acılar çarşısında Diyor kitabında Sunay Akın Antik Acılar Okuması keyifli kısa bir şiir kitabı. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Şiir ve Şiirde Üslup
2021 48. kitabı
Şiir evvela bir üslup meselesidir. Yani diğer şairlerin -ama iyi ama kötü- birer kopyası, taklitçisi olmamak, onlardan beslenip kendi dilini oluşturmak meselesidir şiir. Yoksa her şair, geçmiş şairlerin izlediği yoldan devam etseydi, yenilikler örselenip aynı minvalde ilerlenseydi, nasıl olurdu şiirin hali? İşte Sunay Akın'ı bu noktada tebrik etmek gerekir. Kime öykünmüştür, kime benzer onun şiirleri? "Kendine" demekten başka bir yanıt bulamıyorum. Sunay Akın; kendine has, kendine özgü şiirler yazmış ve yeni buluşlarla şiirimizde yer edinmiştir. Nedir bu buluşlar? Gündelik hayatta sıkça karşımıza çıkan ancak önemsiz gibi gördüğümüz bazı nesneler, eşyalar ya da olaylar Sunay Akın şiirlerinde akla gelemeyecek bir çarpıcılıkta ve bizi hayrete düşürtecek kuvvettedir. Örneğin, savaşta ölmüş bir askerin kafatasıyla oynayan çocuklar üzerinden, siyasetçilere rütbelilere, üst akıllara yaptığı şu eleştirel şiir: Yurdundan çok uzaklarda Ölen bir askerin Kafatası Kendisini bulan Çocukların ellerinde Hiç bilmediği oyunlara Alet oluyor İkinci defa! Ya da şu şiir: Nasıl da çok istemiştim Savaşa gitmeden Sevgilimle evlenmeyi Ama nereden bilebilirdim Ki silahın Demirine çarpıp Saklandığım yeri belli edeceğini Parmağımdaki yüzüğün... Bu kısacık kitapta birçok böyle örnekler bulunabilir. Demem o ki Sunay Akın; basit, duru bir Türkçeyle yazdığı, kısa ama etkili şiirlerle okunmayı kesinlikle hak eden şairlerimizdendir.
2022 49. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2022 14:59
Türkiye'nin ilk oyuncak müzesini kuran, çağımızın bilgesi, bilim meşalesini yılmadan taşıyan Sunay Akın'ın anlamlı, duygu yüklü şiirlerinin kitabı. Kitabın dili oldukça akıcı ve sadeydi. Kitabı sevip sevmemek arasında kaldım. Buna karar vermek için Sunay Akın'ı tek kitapla bırakmamam gerektiği kanısındayım. Kitapta beni derinden etkileyen ve düşündüren bir şiir ile bitireceğim incelememi. Bayram yerinde canlandırılırken Kentin kurtuluşu Ayakları kesilen gazi Koltuk deyneklerini Bırakamadığı için alkışlamadığında İnandırır herkesi
2021 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 00:02
Sunay Akın yazarda okunmaz mı o siirler hic? Cemal Süreya nın merak ettigi adam. Ve siirlerini, yazılarini cekinmeden, acikca ifade eden, yorulmadan anlatmaya devam eden, acik ve yalın dilden vazgecmeyen, günlük dili her daim benimseyen, yazarken ögrenen,ogretmeyi amaclayan, her yazısında, şiirinde insani mest eden yazar. Şiirlerini yalin hali okumayı ve şiir anlamayı kolaylaştırıyor. Bazen bu konuda da mi siir deyip okuyunca insanın icini dolduran bir his yayıyor. Bir bakmışsınız bir gemiye, duvara, martiya , denize, antikalara yazmıs siirlerini. Bir bakmissiniz anneye, sevgiliye, babaya, dosta, kardese yazmıs. Her ne üzerine yazdiysa da etkilemeyi basarmis bir yazar.
Antik Acılar
·61 syf.·
2020 22. kitabı
Yaklaşık 60 sayfalık şiir kitabı, bir çırpıda okumak eylemi en çok bu kitaba yakıştırdım ben şimdiye kadar. Şiirler kısa kısa ve her sayfada bir şiir olduğu için 10 dakika bile sürmüyor okuyup bitirmeniz. İçerisi fazlaca güzel olan kitap ayrıca, okunmalı kesinlikle. ~~İYİ OKUMALAR~~
Antik Acılar - Sunay Akın
2021 55. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2021 18:22
Antik Acılar Sunay Akın'ın bir çırpıda bitecek, içinde tanıdık dizilerinin de olduğu şiir kitabı. Öyle içten dizeler var ki içinde tam kendimi kaptırdım derken kitap bitiverdi. Daha uzun olmasını dilerdim kendi adıma. Okurken bazı dizeleri Volkan Konak'ın sesiyle kulağımda hissettim, ondan dinlemişim muhtemelen öyle kalmış içimde. Her şiirin bir hikayesi var gibi geldi. Yoksa da hikaye olabilecek şiirlerdi. "Yol kenarındaki Yağmur mazgallarını Kumbara sanıp Harçlığımı atardım Bu yüzden en çok Denizden alacaklıyım" "Ve bilmezdim Annemin yaşantısındaki Renkliliğin yalnızca Raflarda dizili Kavanozların içindeki Reçeller olduğunu" "Beni senin gibi Bir de annem terketmişti Ki göbeğimde durur Onun yokluğundan Bana kalan Çukur" "Eksik olan Bir yanı vardı aşkımızın Bir filminde
2023 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2023 00:00
Şiire doyamadım bira daha uzun olsaydı keşke ve daha duygu yoğunluğu fazla olsaydı kitabın isminden çok daha güzelleri çıkardı ama yine teşekkürler bu güzel kitap için Sunay Akın
2022 62. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2022 20:22
"Bir dostun sıcaklığına öylesine yaslamak istiyorum ki başımı. Ya omzunu uzat sevgilim Ya da telleri kopuk bir kemanı." İsmini Cemal Süreya 'nın koyduğu muhteşem bir Sunay Akın eseri... Söylemek istediğini o kadar güzel anlatmış ki şairimiz her dizede farklı bir anlam, farklı bir güzellik... "Kardeş payı yapmak için mi Uzattın süngüyü elimdeki elmaya." Uzun bir metro yolculuğumda bana eşlik etti bu güzel eser. Güzel yolculuğumu daha da güzellendirdi diyebilirim. "Güveniyordum Oysa ben sevgimize..." Bu güzel şair ile tanışmak bir yana harika bir olay daha yaşadım bugün. Metroda kulağımda kulaklık bu kitabın büyüsüne kapılırken birisi yanıma geldi ve "Ayakta kitap okumak zor olur, gel buraya otur." diyerek bana yerini verdi. Hala böyle ince düşünen insanlarla karşılaşıyor olmak beni çok mutlu etti. "Tek dileğimdir çünkü benim Sana yakın bir Sunay Akın."
2021 146. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2021 22:12
Kitabın dili oldukça akıcıydı. Sunay Akın muhteşem bir şair , yazardır bilirim. Ancak bu kitapla baslamamaliydim sanırım... Mana olarak öncesinde Ahmed Arif okuyup sonrasında bu kitabı okuyunca pek bağlam kurupta içimde coskunluk yaratamadim açıkçası.... Bir iki şiiri çok güzeldi ama .... Genede şiirlere bakacak olursak ortalamanın üstünde bir şiir anlayışı vardı . Tamamen olmamış denmez haddimizede düşmez . Başka kitaplarını deneyeceğim Sunay Akın in ..... Kitaplı günler dilerim ...
ANTİK "A"CILAR
2021 17. kitabı
Okunma: 24 Mart 2021 00:24
Kısa ama çok güzel bir şiir kitabı. Tek solukta okunanlardan. Sunay Akın'ın düz yazıları da şiirleri de bende hep merak uyandırmıştır. Ve şiirlerindeki o kelime oyunları... Böyle bir tabir ne kadar doğru olur bilmiyorum ama ben bu olayı çok seviyorum. İşte kitaba adını veren o şiirlerden biri: ANTİK "A"CILAR Geçim parası için Nice yaşlının Eski İstanbul evlerinden Getirdiği eşyalar Üstüne kâr koyulup Satılıyor antik Acılar çarşısında

Sunay AkınYazar · 29 kitap
Şükrü Sunay Akın (d. 12 Eylül 1962), şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu. 12 Eylül 1962 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu (bu yüzden 18 yaşından beri doğum gününü kutlamamaktadır). Ailesi, onun daha iyi eğitim görebilmesi için, 10 yaşındayken İstanbul'a taşındı. Lise öğrenimini İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fizik Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu. İlk şiirini, Meteoroloji Müdürlüğü'nde çalışan bir memurun kızına yazar. Henüz 9 yaşındadır. Kızın isminin baş harflerinin dizelerini oluşturduğu şiiri, evlerinin terasında bulunan odunluk kapısının iç kısmına yazar. Kız, balkona geldiğinde odunluğun kapısını açar mahsusçuktan!. Ama şiir kızın gözüne hiçbir zaman takılmaz. Sunay Akın yıllar sonra (ki bir şairdir artık) çocukluğunun geçtiği Trabzon'a gittiğinde, sert geçen bir kışta, içindeki odunlarla birlikte kapının da sökülüp yakıldığını öğrenir. Şairin ilk şiiri "hava muhalefeti" nedeniyle kayıptır!.. 1984 yılında yayınlanan ilk şiiri de bir sobanın içinde kütürdeyen odunu anlatır! İlk şiir kitabı 1989'da "Makiler" adıyla yayınlanır. Arkadaşlarıyla birlikte 1989'da Yeni Yaprak şiir dergisini ardından, 1990 yılında da Olmaz adlı şiir dergisini çıkardı. Adını Cemal Süreyya'nın koyduğu bu kitabı "Antik Acılar, Kaza Süsü, 62 Tavşanı" izler. 1987 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü'nü Noktalı Virgül adlı dosyasıyla aldı. 1990 yılında ise Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü Makiler şiiri ile kazandı. Anlık ilhamlara dayanan ve genellikle kısa olan şiirleri, Orhan Veli'nin şiirindeki bazı özelikleri günümüzde sürdüren bir yapıya sahiptir. Ayrıca, bu tür şiirlerde genellikle rastlanmayan, yumuşak, lirik bir tonu vardır. Şiirlerinde özellikle ince yergi ögelerini kullanmadaki rahatlığı ile dikkat çeker. Cemal Süreya'nın etkisinde sürdürdüğü şiirlerde, dil oyunlarına dayalı yoğun bir alaycılık ve şaşırtma; çocuklar ve hüzünle birlikte şairin ilgi ve duyarlılığını göstermektedir. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ders verdi, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde 5 yıl boyunca hem ders verdi hem ders aldı. Bu deneyimin de yardımıyla, tek kişilik oyunlar hazırlayıp oynamaya başladı. Türkiye'nin çok sayıda merkezinde ve yurtdışında (Frankfurt, Nürnberg, Londra) sayısız kez tek kişilik oyunlarını sergiledi. Halen Sunay Bey Tarihi adlı gösterisini sunmaya devam etmektedir. 23 Nisan 2005 tarihinde 11 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı oyuncaklarla, yıllardır hayalini kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi'ni Göztepe, İstanbul'da ailesine ait dört katlı tarihi bir konakta açtı. Müze, Türkiye'de türünün ilk ve tek örneği olup, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne 2010 yılı için aday olmuştur. TRT 2 ve CNN Türk'te "Stüdyo İstanbul", "İzler", "Akşama Doğru", "5N1K" gibi kültür sanat programları ve belgeseller hazırlayan ve bunlara katkıda bulunan Sunay Akın, TV8'de de "Gezgin Korkuluk" ve "Mahya Işıkları" adlı programları hazırlayıp sundu. Yaşam Radyo, Radyo Kent ve Best FM'de radyo programları yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezinde öğretim görevlisi olarak ders verdi.[5] Atv'de Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu ve Nebil Özgentürk ile birlikte "Yaşamdan Dakikalar"da yer aldı. Skyturk360'ta "Hayat Deyince" programını sunmuştur.