Çok Bi Çocuk

Can Yücel

2024 56. kitabı
Bu dünyadan bir Nâzım birde Can baba geçti.... İsyan, aşk, sevgi... dolu şiirlerle geçti. Hapis yattı, cumhurbaşkanına hakaretten yargılandı ama hiç bir zaman sözünü esirgemedi.... her bir kitabından ayrı bir zevk aldığım şair... bir kez tanışma şerefine eriştim o kadar güzel küfrediyordu ki, söylecek bir söz bulamadım.. büyük usta Can babayı sevgi ve hasretle anıyorum.
2023 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2023 01:51
Kapı çalındı Açmaya davranayım derken Uyandım ki Çamların altında yatmıyor muymuşum Sırtüstü, Hücum etti gözlerime Göğün mavisi Hoş Böyle de Kapıyı açtım sayılır Diğ mi Aynı kapıya çıkmasa bile. Can Yücel değil de başkasının bir kitabı olsaydı direkt kavgayla başlardım kitabın incelemesine. Ama Allah var çok hoş şiirleri engelledi olası bir hadsizliğimi. Bu kitapta yer alan şiirler (çoğu şiir gibi gelmedi bana) sanki hızlıca karalanmış ve üstünden hiç geçilmeden öylece yazılmış. Çok beğendiğim bir şiir tek çıktı kitaptan (bereket versin ki çıktı) . Hoş, muhterem şair abimizin yaşantısı da bu kitaptaki şiirler gibi değil miydi? Yaşa ve geç. Üzerinde durmaya ne gerek.
·61 syf.·
2021 23. kitabı
Can Yücel... Şiirlerini hep severek okuduğum şairlerden biri elbette. Tabi ki her şiiri aynı etkiyi bırakmıyor bende, beğenmediğim şiirleri yok değil ancak bende olumlu etki yaratanların hatrına yok sayıyorum onları. Bu şiir kitabı da diğerleri gibi beni çok etkileyen ve etkilemeyen şiirlerinden oluşuyor şairin. Özellikle Orhan Veli'ye ihtafen yazılan şiirlerini çok beğendim bu kitapta. Keyifli okumalar...
2017 133. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2017 09:10
Can Yücel'i Milli eğitim bakanı babası Hasan Ali Yücel ile yaşamış olduğu " Torpil yaptı demesinler" konulu çok bilinen hikayesi ile tanımıştım. Okuduğum ilk kitabı, içerisinde bir çok kısa şiirler var. Bazıları yazarlara ithafen yazılmış. Oğlum "Miraç" ' ın isminde bir şiir de buldum :) Herkese iyi okumalar
Puan vermedi
Çok Bi Çocuk Can Yücel'in kendine has tarzının bir örneği olan kitabı. Bazı şiirler yazıldığı zamanın güncel olaylarına-kişilerine gönderme yapıyor ve yine alıştığımız argo kullanımlarından da var. Bir de çocuksu bakış açısı hatta çocuksu bir coşku diyebiliriz. Kısacık. Bazı şiirlerinde geçen isimler için yazıldığı zamana bir göz atma ihtiyacı oluyor. Diğer türlü pek de anlamlı gelmiyor. Meraklılarına keyifli okumalar... "Kim çaldıysa çalmış yeryüzünün yüzüne Kırıklarını o güzelim çiçek dürbününün Topladım toplayacağım derken Parça parça oluyor çılgın martılar... Tam o manzara işte!" "Dışarıdan ve içeriden geliyorlar Umudumuzun çocukları"
Puan vermedi·61 syf.·
2022 553. kitabı
Bu aralar Can Yücel şiirleri okuyorum. 6 ya da 7 kitabı oldu okuduğum. Bu gidişle külliyatı tamamlayacağım gibi duruyor. Her şairde olduğu gibi Can Yücel 'in de beğendiğim- beğenmediğim şiirleri oluyor. Ama şiir ayrı bir tutku, şiirseverler için. Aslında kötü şiir yoktur, anlaşılamayan şiir vardır. Ne kadar çok şiir okunursa , şiirden o kadar çok zevk almaya başlıyorsunuz.
2020 49. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2020 10:46
•ÇOK Bİ ÇOCUK| Selamlar herkese, Can Yücel' i bilmeyen insan yoktur özellikle "Bağlanmayacaksın" şiirini, yazarın ilk defa bir kitabını okudum, sürekli alıntıları karşıma çıkıyordu fakat bu kitabı şiirlere ithaf edilmiş çoğunlukla, yanlış bir kitapla başlamış olabilirim diye düşünüyorum. Kısacık şiirlerden oluşan bu kitabı #heraybirşiirkitabı için seçmiştim, şiir kitaplarını bir okuyuşta bitirmeyi sevmediğim için bir önceki kitabım ile günlere yayarak okudum. Bu kitapta yer alan şiirler arasından en çok Akşamla İntihar' ı beğendim. Siz de Can Yücel şiirlerinden okuduysanız en sevdiklerinizi yoruma bekliyorum..
2022 50. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2022 19:33
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. Her şiirin kişide bıraktığı tesir de tabiki farklı olacaktır. Can Yücel'in okuduğum ilk şiir kitabıydı. Tarzı beni çok etkilediğini söyleyemem. Başucu kitabım olmayacak ara ara bir konu üzerine söyleyebileceğim hoş şiirler, etkileyici olan, kendi çapımda bulamadım.
Can Yücel Klasiği
2023 15. kitabı
Çok Bi Çocuk, Can Yücel'in sanat anlayışı yansıtan, şiir mantalitesini ortaya koyan bir kitap. Can Yücel aslında İkinci Yeni şiir anlayışının veya daha gelişmiş post modern bir anlayışın temsilcisi gibi. Şiirlerinde sadelik ve anlaşılma kaygısı yok. Ruh dünyasındaki yansımaları, zihnindeki kelimelerle kağıda aktarıyor. Bu aktarım sırasında birçok klasik şiir severin aradığı anlam ve ses bütünlüğünü hiçe sayarak, sadece kendi dünyasını kendi kelimeleri ile yansıtıyor. Siz ne anlarsınız anlayın dercesine yazıyor şiirlerini. Kitap birçok şiir severi tatmin etmeyebilir, anlaşılması zor şiirler. Ancak bu Can Yücel'in umrunda değil. Onun şiirleri kendi dünyasında yerini alıyor.
Çok Bi ÇocukCan Yücel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20111,414 okunma
Ki sizler için yazılmıştır bu sadeler...
2021 199. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 23:24
"Çok Bi Çocuk" Can Yücel'in ilk basımı 1988'de yapılan sekizinci şiir kitabı. Can Yücel’in şiir sözlüğündeki adıyla "müsemma" bir kitap, öteki kitaplarında olduğu gibi... Şöyle bir anımsayalım: İlk kitabı, "Yazma" Yücel'in ilk şiirlerini yazmasıyla müsemma. "Sevgi Duvarı" sevgi şiirleriyle müsemma. Ardından "Bir Siyasinin Şiirleri" siyasetle müsemma... Bu, öteki kitapları için de geçerli. Bunu, "Gergedan" dergisinin Ekim 1988 tarihli sayısında Enver Ercan'la yaptığı söyleşide şöyle özetliyor Can Yücel: "Aslında kitaptaki şiirlerin hepsi aynı minval üzre olacaktı. Çocukça şiirlerden küçük bir kitapçık. Ama kitabı yayıncıya teslim ettikten sonra yayınlanması için epey bekledik. Biliyorsunuz bir ki- tabın yayınlanması Türkiye'de olay haline geldi. Kâğıt pahalı, yayıncılarda para yok... Bir sürü sorun. Bu bekleme devresinde başka şiirler de ekledim kitaba, bütünlüğü biraz bozuldu." Evet, adı "Çok Bi Çocuk" ama, bir çocuk kitabı değil. Yani çocuklar için yazılmış, o anlamda alışılmış bir çocuk kitabı değil. Can Yücel'in adı geçen konuşmada altını çizdiği gibi "çocukça" duyarlılıktan oluşmuş bir şiir kikabı... Burada şu da söylenebilir. Aslında Can Yücel'in bütün şiiri iz- lediğinde bu "çocukça" duyarlılığı bulmak mümkün değil mi? Neden olmasın... Araya yine şiir izleğinde asla vazgeçemediği "güncel"e not düşme, günün "tarih"ine gönderme yapma duygusu ön plana çıkar görünürse de... Araya bu anlamda şiirleri serpiştirilmiş olsa da... "Çok bi Çocuk"un en ilginç şiirleri bence, Can Yücel'in ""çocukça" bir duyarlılıkla kendi çocukluğundan, daha doğrusu, "çocuk" geçmişinden izler taşıyan şiirleri. Örnek mi? Kitaba adını veren "Çok Bi Çocuk" şiiri... Şiir, hem Yücei'in "çocukça" duyarlığının ipuçlarını vermesi bakımından ilginç, hem de onun şiirlerinin geçirdiği evreleri

Can YücelYazar · 34 kitap
Kullandığı kaba ama samimi dil ile Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Millî Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü. Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı "Bir Siyasinin Şiirleri" adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. 1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı. Şiirlerinde argo ve müstehcen sözlere çok sık yer veren, bu nedenle zaman zaman dikkatleri üzerine çekip kovuşturmaya uğrayan Yücel, ilk şiirlerini 1950 yılında `Yazma` adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır. 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim' bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır. Can Yücel ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht gibi ünlü yazarların oyunlarından çeviriler yaptı. Shakespeare çevirileri (Hamlet, Fırtına, Bir Yaz Gecesi Rüyası) aslına tam olarak bağlı kalmasa da son derece başarılıdır. Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmiştir. 1959'da ilk baskısı yayımlanan 'Her Boydan' adlı kitabında dünya şairlerinin şiirlerini serbest ama çok başarılı bir biçimde Türkçeye çevirmiştir.