28 Temmuz 2025
Kutu Yayınları

Rahatsız hissediyorum ve istenen de buydu bence :D
2025 25. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 21:56
Prova Mankeni, bir öykü kitabı. Uzun zamandır yetişkinlere yönelik bir öykü kitabı okumamıştım.Bir Kutu Kitap sayesinde tanıştığım bir kitap ve yazar oldu. Gelelim kitapla ilgili düşüncelerime: Bu kitabı okurken içimde hep bir huzursuzluk vardı. Ama böyle kötü bir huzursuzluk değil, düşünmeye zorlayan bir tür rahatsızlık hissettim. Hani bazı kitaplar vardır ya, içinizi ısıtmaz, tam olarak içine çekmez ama yine de bırakamazsınız. Sayfalar ilerledikçe büyür, içini kurcalar, sonra da senden parçalar alıp götürür. İşte öyle. Öykülerin yazım dili sade. Ama o sadelik metaforlarla öyle güçlendirilmiş ki. Eminim hakkını verip de bazı yerlerdeki metaforları tam anlayamamışımdır. Sade cümleler dedim ama cümleler yer yer bayağı sert aslında. Kısa, doğrudan, lafı dolandırmıyor. Okurken bir anda vuruyor. Hani tokat gibi diyorlar ya, gerçekten öyle. Ama yanağını değil daha çok içini acıtıyor, içte bir yerini sızlatıyor. Kitap iki ana bölüme ayrılmış: Kadınlar ve Diğerleri. “Kadınlar” bölümünde anlatılanlar daha belirgin. Sanki hep tanıdığımız, haberlerden, çevremizden, akrabalarımızdan, ailemizden bildiğimiz kadınları alıp karşımıza koyuyor. Ama bu kadınlar kendi isimleriyle değil, toplumun onlara yapıştırdığı kimliklerle çıkıyor karşımıza: anne, sevgili, eş, beden, sessizlik, kalıp, suskunluk, bastırılmışlık, öfke… Her biri bir hâli temsil ediyor; kimi suskunluğu, kimi taşıdığı yükleri, kimi sırf kadın olduğu için yaşadığı görünmezliği. Okurken bazı yerlerde kendini, anneni, arkadaşını, belki de bizzat toplumun sana nasıl baktığını fark ediyorsun/fark ettim. Oldukça sarsıcı bir anlatım var. “Diğerleri” bölümünde ise anlatım daha soyut. Cinsiyet de, kimlik de silik. Daha çok bir ruh hâli anlatılıyor gibi. Sınıfsal farklar, toplumsal ikiyüzlülük, dış dünya ile iç dünya arası
Sanırım Bir İlk
2025 14. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 21:20
Yeni yazar ve kitaplara karşı genellikle mesafeli olurum. Ama bu kitap okumaya başladığım andan beri tanıdık bir hissiyat yaşattı. Akıcı ve yalın bir dil ile okuyucuyu adeta öyküden öyküye sürükleyip götürüyor. Özellikle " Budama mevsimi " ve " Sahne " öykülerine bayıldım.
Prova MankeniZeynep Kahraman Füzün · Kutu Yayınları · 2025464 okunma
"Uzun zamandır aynı noktadayım. Sıfırdayım."
2025 36. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 23:27
#birkutukitap sayesinde Zeynep Kahraman Füzün'un "Kadınlar" ve "Diğerleri" şeklinde iki ana kısma ayırdığı, toplam 25 öyküden oluşan kitabı Prova Mankeni ile tanışmış oldum. Öykülerin bir sonuca bağlanmaması zaman zaman rahatsız etti ki bu da yazarın, okuyucuda hissettirmek istediği bir duygu olduğu için yazar bu konuda başarılı olmuş oldu. Kitabın ilk öyküsü olan "Sıfır Noktası"nı okumaya başlar başlamaz daha ilk cümlesinde içine çekti bir süre takıldım kaldım, düşüncelere daldırdı. En sevdiğim öyküler ise "Sıfır Noktası", "Budama Mevsimi" ve "Yürüme Mesafesi" oldu. Genel olarak kitabı beğendim diyemiyorum ama beğenmedim de diyemiyorum. Fakat şans vermenizi isterim.
2025 9. kitabı
Bir kitap kutusu bu ayın kitapları içinde #provamankeni #zeynepkahramanfüzün yazarının kalemi ile tanışma fırsatım oldu.Kitap tamamen öykü üzerine yazılmış. Tek fark bildiğimiz öykülerden daha farklı alegorik üslubu, grotesk abartılı, üzerine düşüneceğiz ve öykü burda bitti gerisini siz tamamlayın tarzında yazılmış bir kitap. Yolunuz açık olsun
2025 12. kitabı
İki bölümden oluşan 3-5 sayfalık sonuca bağlanmayan hikayelerden oluşuyor. İlk defa böyle bir kitap okudum çokda sevdiğim söylenemez..Kitabı bitirdiğimde geri dönüp ben ne okudum diye bi düşündüm..
Duygu ve Düşünce
2025 8. kitabı
Kitap yazarın kafkaokur için yayınladığı hikayelerden oluşuyor. Fazalsıyla akıcı, bazı hikayeler çokhoşuma gidip altında yatan derin anlamı düşündürdü, nispeten daha az etki bırakan hikayeler de vardı. Körebe favorilerimden biri oldu, yazarın kalemini sevdim başka zamanlarda da okumak isterim.
2025 18. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 14:08
"Herkes bilir ki kadınlar için türlü türlü zorluklar icat edilmiştir." Prova Mankeni, alegorik bir anlatımla yazılmış bir kitap. İçinde kısa kısa hikâyeler yer alıyor ve bu hikâyeler eleştirel bir dille kaleme alınmış. Ancak alegorik yapısı nedeniyle zaman zaman "Bu öykü ne anlatıyor, ben ne okuyorum?" diye düşündürebiliyor.Ne çok iyi ne de çok kötü bir kitap. Yine de mutlaka okunması gereken, çok önemli bir eser olduğunu düşünmüyorum.
2025 97. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 10:44
Bu kitap bana klasik bir öykü kitabından çok, insanın iç dünyasına tutulmuş aynalar gibi geldi. Her hikâye başka bir yerden yaklaşıyor ama ortak bir his bırakıyor: sorgulama. Zeynep Kahraman Füzün, kelimeleri süslemekten çok düşündürmeyi tercih etmiş. Bazı öyküler bittiğinde “Şimdi ne okudum?” diye durup düşünüyorsun, bazılarıysa rahatsız edici ama bir o kadar gerçek. Alegorik anlatımı sevenler için kesinlikle farklı ve cesur bir okuma. Net başlangıçlar, net sonlar bekleyenleri biraz zorlayabilir ama zaten kitabın gücü de burada. Okuyucuyu rahat ettirmek gibi bir derdi yok. Bana kalırsa Prova Mankeni, hayatta çoğu zaman “rol yaparken” kendimizi unuttuğumuz anları hatırlatan bir kitap. Farklı tarzları sevenlere, kısa ama derin öykülerden hoşlananlara öneririm.
Prova Mankeni
2025 8. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2025 17:28
Yeni çıkan kitaplara genellikle mesafeli yaklaşan biri olmama rağmen, bu eseri beğendiğimi söylemeliyim. Hem dili hem de yaklaşımıyla beklentimin üzerindeydi. Sorgulayıcı ve melankolik bir ton taşıyan bir öykü derlemesi olmuş, olaylar ise farklı zaman ve mekan aralıklarında gerçekleşmiş. Anlatım dili yalın ve akıcı, okuru zorlamadan içine çeken bir anlatıma sahip. iyi okumalar.
2025 20. kitabı
Bugün sevgili yazar Zeynep Kahraman Füzün un Prova Mankeni adlı öykü kitabının küçük bir incelemesi ile karşınızdayım. Kitabın daha ilk satırındaki "uzun zamandır aynı noktadayım."sözü açıkçası beni bir durdurmaya yetti. İnsanı düşünmeye sevk eden güzel bir açılış öyküsü olmuş. Kitap bir çok öyküden oluşmakta ve en güzel yanı da kadınlara, kadınların yaşadıkları zorluklara yazılmış olması. Okuyan her kadın kendinden bir parçayı alıp haznesine ekliyor. Veya etrafımızda gördüğümüz bir çok hikâyeyi de önümüze seriyor. Öykü kitabı okumayı seviyorsanız mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ederim Kitapla kalın
Kitap Alıntısı

Zeynep Kahraman FüzünYazar · 2 kitap
1986 Akhisar doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladı. Öyküleriyle; Kitap-lık, Trendeki Yabancı, Öykü Gazetesi vb. pek çok dergide yer aldı.