Son Romantikler

Eylül 2023
Dergah Yayınları

2024 48. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2024 06:46
İspanyol, Latin,Katalan edebiyatlarına olan düşkünlüğüm su götürmez, Son Romantikler bu bağlamda okuduğum ve son zamanlarda beni en çok etkileyen kitap oldu diyebilirim. Bilbao civarında bir kasabada bir yalnız kadın İrune, kağıt fabrikasında çalışıyor ve makinelerin çarkları arasında un ufak olmuş bir insana dönüşüyor. Sınıf ayrımına, işçi sınıfına dikkat çekiyor kitap. Kapitalizmin ruhunu mekanikleştirdiği bir kadındır İrune. Kendi sesine kulağını tıkamış, sistemin tonla ağırlığı altında ezilmiştir.Bir gün işçilerin direnişine şahit olur refleksif olarak taraf olur.Bu süreçte bir farkındalık yaşar. Biraz da bu aydınlanmayı, onun kendi hayatına müdahale edecek güce sahip olmasını anlatır kitap. Aynı zamanda İrune'nin komşusu Paolina ve onun oğlu ile ilişkisi, onların başına gelenler, modern çağda, aynı apartmanda nasıl yalnızlaştığımızı, tepkisizleştigimizi etkili bir şekilde anlatıyor. Kapitalizmin çürüttüğü hayatlara örnek kesitler sunuyor. Eser hem bir sistem eleştirisi hem bir direniş öyküsü hem de esaslı bir olgunlaşma, kendini bulma, kendi hayatına müdahale etme öyküsü. Yaşananları İrune'den dinliyoruz, mesafeli bir anlatımı var.Onun ağzından dinlediğim her satırı çok sevdim. Yazar eserini detaylarla süsleye süsleye, açık ve keskin bir dille anlatmış. Euskadi Ödülü'nü almış.Keşke herkes okusa.
Spoiler içerir
2025 6. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2025 17:28
Bir solukta okunabilecek ve aynı zamanda rahatlıkla anlaşılabilecek bir eser. Yazar, işçi sınıfı mücadelesini oldukça yerel ve gerçekçi bir karakter olan Irune üzerinden anlatıyor. Irune, alkolle sınavı olan, içine kapanık ama aynı zamanda güçlü yönleriyle öne çıkan, orta sınıf bir işçidir. Komşusu Paolina ile yalnızlığını paylaşmaya çalışırken, hem kendi iç dünyasında hem de dış dünyada derin dönüşümler yaşar. Paolina’nın oğlu ile arasındaki bağ ve bir işçi grevi sırasında yaşanan gelişmeler, Irune’un hayatında kırılma noktalarına yol açar.
Edebiyat & Roman
2025 31. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 22:38
Bu kitabı okurken neden bilmiyorum daha önce hiçbir kitapta hissedemedigim bir şeyler hissettim. Diğer kitaplar da hep üçüncü bir göz olarak okurken bu kitabın ana karakteri benmişim gibi bir hisse kapıldım. Belki de ilk defa bir karaktere kendimi bu kadar yakın hissetmisimdir. Tek başına hayatını sürdüren, yaşamasa da nefes alan bir kadının -yalnız bir kadının- kendi ağzından kısa yazılar ile sağlanan bir bütün hikaye örneği aslinda. Irune, nedense bana güçlü olduğu kadar zayıf, yalnız olduğu kadar kalabalıkta, mutsuz olduğu kadar yaşama bağlı bir kadın imajı çizdi. Bence zorunda kalınmış bir yalnızlık insanı tek bir tarafa ait olmaktan alıkoyuyor. İnsan ruhu ve psikolojisi hep bir savaş halinde ve yalnızlık bu ikisinin bir savaşı gibi. Ama sonunda Irune bu savaşa bir son veriyor gibi geldi bana. Bence okunmaya değer bir kadın hikayesi...
2025 27. kitabı
Roman, içsel dünyası zengin ama dış dünyaya karşı mesafeli olan İrune’nin yalnızlıkla baş etme çabasını anlatıyor. Ev ile iş arasında sıkışmış, toplumsal bağlardan kopmuş bir kadının hikâyesi bu. Yalnızlık teması öyle küçük ayrıntılarla ama bir o kadar da etkili biçimde işlenmiş ki, insan yer yer durup kalakalıyor. Tüm bu güçlü anlatıma rağmen, kitapta hâlâ benim için tam oturmayan noktalar var. Okuyucular çok beğenmiş olabilir ama bana göre bir yönüyle hep eksik, hep yarım gibi. Hafta sonu biraz depresif ve yalnız hissediyorsanız, “Bana öyle bir kitap öner ki bu duyguyu yaşayan tek kişi olmadığımı bileyim” diyorsanız, Son Romantikler tam da o histe eşlik edebilecek bir kitap. “İyi ki okumuşum” diyemem belki ama “Okuduğuma pişman değilim” demek de bir şeydir.
2025 5. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 17:24
Hayat mücadelesi içinde kendini unutup sistemin bir parçası olan, fabrikadaki işçilerin direnişinden sonra farkındalık yaşayıp kendi iç dünyasına dönmeye çalışan İrune'nin hikayesi. Son Romantikler Txani Rodríguez
2026 3. kitabı
Nahoş bir hafta sonu yolculuğunda okuyup bitirdiğim İspanyol Katalan edebiyatından bir kısa roman. Yalnız yaşayan , kapitalizmin kurbanı ama direnişçi ve özgür ruhlu işçi bir kadın İruni. Günümüz insanının yalnızlığı, kendiyle ve çevresiyle olan iletişimi, (iletişimsizliği ?) , kuruntuları, sağlıkla ilgili yaşadığı sorunlar ve paranoyaları… Kısaca ben, sen, o …… Yani biz ve bizim çaresizliğimiz
2025 146. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2025 21:27
Kitabın adı:Son Romatikler Yazarın adı:Txani Rodriguez Sayfa sayısı:128 Kitabın kahramanı İrune,İspanya Bilbao şehrine yakın bir sanayi kasabasında eviyle çalıştığı kâğıt fabrikası arasında hayatsız bir yaşam sürdürmektedir. Toplumsa6bağlarından kopmuş makineleri bir dişliye indirgenmiştir. Bir gün fabrika işçileri ve işveren arasına bir kavga çıkar veeeee.....
2026 22. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2026 17:49
"Txani Rodriguez’in kaleme aldığı Son Romantikler, Bilbao yakınlarında endüstriyel bir kasabada geçen, İrune isimli karakterin rutin hayatını, yalnızlığını ve kendini bulma çabasını anlatan sakin, akıcı ve atmosferik bir romandır. Neoliberal sistem eleştirisi, direniş ve bireysel olgunlaşma temalarını işleyen eser... Kapitalizmin iç evreninde susturulmuş, yalnızlaştırılmış bir insanın kendini ve toplumun gücünü keşfettiği büyülü bir romandır. "
2025 16. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 00:00
Kapitalizm, insanın kapitalist toplumdaki yeri ve böyle bir toplumda birlik ve beraberliğin bazen özgürleşebilmek için önemli bir seçenek olduğunu yansıtan etkileyici bir roman. Açıkçası böyle kitaplar, kapitalizm etkisiyle sanayileşmiş toplumları okumak pek de ilgimi çekmez normalde. Ancak Son Romantikler'i okumaya başladığım andan itibaren bu fikrim fazlasıyla değişti. İrune o kadar gerçek bir karakter ki. Okurken onda kendinden bir parça görmemek, duygu ve düşüncelerini anlamamak neredeyse imkansız. Sanayi toplumu olsun ya da olmasın, bu kadar endüstriyelleşmiş bir dünyada aslında hepimiz İrune'yiz, hepimiz o yalnızlığın nasıl bir his olduğunu çok iyi biliyoruz. Böyle bir toplum düzeninin insana ve topluma yaşattıklarının etkisine İrune'nin hayatında bir mikrokozm olarak şahit oluyoruz okuyucu olarak. Akıcı, heyecanlı, yer yer gerici ve bir o kadar da gerçek ve hayatın içinden bir kitap. Arkasını okuduğumda pek ilgimi çekmemiş olmasına rağmen okuduğum için çok mutluyum, toplum ve düzen eleştirisi İrune'nin hayatındaki izolasyonunda yansıtılmış, çarpıcı bir şekilde o anksiyete ve stres okucuya geçirilmiş. Bu yıl okuduğum en güzel kitaplardandı, herkese öneririm ve bu kapitalist dünyada yaşayan herkesin de İrune'de kendinden bir parça bulacağına eminim.
Son Romantikler
2025 13. kitabı
Bu kitabı farklı bir coğrafyayı, kültürü tanımada bana bir kapı aralayacağını düşünerek okumak istemiştim. Hikayenin Bilboa şehrinde geçmesi dolasıyla bu okuma bana aynı ülke toprakları içinde kendine ait bir kültürü barındıran Bask bölgesine ait izlenimleri de kazandıracaktı. Sanırım anlatımın sıradanlığa kaçmayan samimi anlatımı ve cümlelerdeki anlam zenginliği kitaba pragmatik yaklaşımımı gölgede bıraktı. Ben cümleler arasında akıp gidiyordum ama bu akmada bir duygu yoğunluğu - kalple bağlantısını tamamlayıp gözyaşıyla kendini somutlayan bir yoğunluk-vardı. Yazarın ilk paragrafta ipucu verdiği gibi “önemsiz anların “anlatımı olacaktı anlatılanlar. İrune kaybettiği ebeveynlerinin yaşamına kattığı silik anların ,onlarsız yaşamında gün yüzüne çıkarken hissettirdikleri bu yalnız yaşamında aslına bakıldığında ona acı veriyor. Onların düzenini evinde olduğu gibi devam ettirmesi , aynı komşularla geçinmeye çalışması, hastalıkları, kendine özensizliği,üstüne üstlük kapitalist yaşamın çarkına ayak uyduramayışı da eklenince ; İrune nefeslenecek bir arayış içinde. Ama bunu kendi bile farkında değil. Kağıdın hikayesi, çizgi romanların tarihi, bazı şehir isimleri, Filistin dramına bir görüş bildirmeden teğet geçme, ETA’dan detaysız bir bahsediş vs. sosyal ya da tarihi olayları anlatımı bir telmih niteliğinde diyebilirim. Kendinizle baş başa kalmaya ihtiyacınız olduğunda okunup bitirilecek bir eser.Yorucu olmayan ve dinamik anlatımı bence bu kitabı değerli kılıyor. Zaman kaybı olarak nitelendirmeyeceğim bir kitap.