Kendinizi Nasıl Hissetmek İsterdiniz?

Psikoloji Sohbetleri

Uğur Canbolat

Psikoloji Sohbetleri Sözleri ve Alıntıları

Psikoloji Sohbetleri sözleri ve alıntılarını, Psikoloji Sohbetleri kitap alıntılarını, Psikoloji Sohbetleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evlilikte de eşler ortak bir yaşamı sürdürme amacı taşıyan ikili bir ekip olmalıdırlar. Farklılıkları çatışmaya dönüştürmemeli ve yaşamlarını daha güzel kılmak için katma değer olarak koruyabilmelidirler.
Evlilikte çatışmaların hep farklılıklardan çıktığı zannedilir ama aslında bu doğru değildir. Farklılıklar aslında evliliğe zenginlik katar ve olumlu bir unsur da olabilir. Yeter ki kişiler farklılıkları tolere edebilecek olgunluğa sahip olsunlar.
Reklam
Peki yalan söylemek bir psikolojik kaçış olabilir mi?
Bazı kişiler sadece ilgi çekmek için çok renkli hikâyeler uydururlar. Hedefleri zor bir durumdan kurtulmak veya çıkar sağlamak değil, sadece ilgi odağı olmaktır. Bu tür yalanlara “pseudologia fantastica” denir, yani fantastik laflar uydurma. Bu yola başvuranlar genellikle histriyonik dediğimiz oyuncu kişiliklerdir.
Görünür olma çabası …
Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki birçok insan ne şekilde olursa olsun görünür olma çabası içinde. İsimleri, resimleri, videoları ne kadar dolaşımdaysa kendilerini o kadar iyi hissediyorlar. Narsistik bir tatmin yaşıyorlar. Görünür olma ve gündemden düşmeme çabası eskiden sadece sanat çevrelerinde sık bir şekilde gözlenirken internetin hayatımıza girmesiyle bu durum toplumun bütün bireylerine yavaş yavaş bulaşmaya başladı.
Son yıllarda hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini alan internet, televizyon, cep telefonları, video oyunları ve aklınızın alabileceği bütün teknolojik ürünler diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi aslında altında benzer biyolojik mekanizmaların yattığı düşünülen davranışsal bir bağımlılığa doğru bizleri sürüklemeye başladı.
Evli olmak ile eşli olmak aynı şey midir?
Evlilik sosyal bir kurumdur, kadın ve erkek arasındaki ilişkinin sınır ve kurallarının bir anlaşma çerçevesinde düzenlenmesidir. Evliliğin kanunlarla belirlenmiş düzenlemelerinin yanı sıra iki insan arasındaki ilişkiye dair toplumsal kabullerle oluşan ve yazılı olmayan kuralları vardır. “Evli” olunduğunda bu kurallara göre yaşamak kabul edilmiş olur. Yani “evli olmak” dediğimizde evliliğin toplumsal boyutundan söz etmiş oluruz. “Eş olmak” dediğimizde ise iki insanın birbirleri ile olan ikili ilişkisinin özel sınırları öne çıkar: O ilişkide birbirine karşı sorumlulukları yerine getirmek, birbirine uyum sağlayabilmek, birbirini bütünleyebilmek... Bu, evliliğin psikolojik boyutudur. Her ilişkinin kendi özel kuralları vardır ve sadece toplumsal kurallara göre değil, iki insanın duyguları, istek ve ihtiyaçlarına göre de ilişki şekillenir.
Sayfa 64 - TimaşKitabı okudu
Reklam
235 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.