Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Psikoterapi ve Din

Viktor E. Frankl

Psikoterapi ve Din Gönderileri

Psikoterapi ve Din kitaplarını, Psikoterapi ve Din sözleri ve alıntılarını, Psikoterapi ve Din yazarlarını, Psikoterapi ve Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayatın anlamını sormak zorunda olan insan değil, diyorduk, aksine, insana bu sorunun sorulduğunu; insanın hayatının ona yönelttiği sorulara cevap vermek zorunda kaldığını söylüyorduk. Yalnız buradaki her cevap "eylem"dir: "hayat soruları" yalnız davranışlarla samimi olarak cevaplandırılabilir; bu cevaplar bizim varlığımızın sorumluluğundadır. Ve varlığımız yalnız sorumlu bir varlık ise "bizim"dir.
"En yalnız olduğumuz anın, aslında sözüm ona bir yalnızlık olup olmadığı gerçekten de o kadar önemli midir? Aslında önemli olan tek şey, yalnızlığın en dürüst anımızı ortaya çıkarması değil midir?''
Reklam
''İstese de istemese de, kabul etse de etmese de, insan, nefes aldığı sürece, bir anlamın olduğuna inanır.''
Peki başından beri vicdan varsa ve ahlak denilen şey yoksa? :)
''Nasıl ki bilim öncesi ve ontolojik olarak onun da öncesinde mantık öncesi bir varoluş anlayışı varsa, bir ahlak öncesi değerler sistemi vardır ki, her türlü görünür ahlakın öncesindedir; yani vicdandır.''
Freud
''İnsan çoğu zaman inandığından çok daha ahlaksız ve düşündüğünden çok daha ahlaklıdır.''
''Nasıl ki fırtına küçük bir ateşi söndürür, ama büyük ateşi daha da güçlendirirse, güçsüz inançlar felaketler karşısında zayıflar, güçlü inançlar ise kuvvetlenir.''
Reklam
Eğer bir Ben, O'nun tarafından bir Sen'e "yönlendiriliyorsa",burada sevgiden söz edemeyiz.Aşkta Ben, O'nun tarafından yönlendirilemez,aşkta Ben bir Sen için "karar verir".
Sayfa 33 - Say YayınlarıKitabı okudu
Tanrı kendi kendimize yaptığımız en mahrem konuşmaların ortağıdır.
Bir kişinin Tanrı'ya inanmasını istiyorsanız, ona Tanrı'yı "inanılır" (believable) kılmalısınız ve her şeyden önce siz kendiniz inandırıcı, "güvenilir" (credible) bir etki bırakmalısınız.
Sayfa 111
Reklam
Yalnız sevgi (aşk) bir insanı benzersiz, mutlak bir birey olarak görmeyi başarır.
Aşk da sezgiseldir; o da daha henüz var olmayana bakar: vicdan gibi "var olması gereken" değil, var olmayan, aşk ile olacak olan, var olması mümkün olan. Aşk, sevilen Sen'de mümkün olan değerler arar ve bulur. O da tinsel bakışında bir ön kabulde bulunur; bu, somut bir insanın, yani sevilen insanın içinde hangi gerçekleşmemiş olasılıklar barındırabildiğinin ön kabulüdür.
Sayfa 30
Eğer Tanrı varsa, inanıyorum ki, birisi Onu "kendisi" ile karıştırırsa, buna kızmayacaktır.
Sayfa 118 - Say YayınlarıKitabı okudu
Anlam ne kadar kapsayıcı ise, o kadar az kavranabilir. Nihai anlamın yalnızca entelektüel, zihinsel bir şekilde kavranması mümkün değildir. Bilinemeyecek olan inanılmaz olmak zorunda değildir.
Sayfa 117 - Say YayınlarıKitabı okudu
Tanrı, birçok şey içinde bir şey değil, varoluşun kendisidir.
Sayfa 108 - Say YayınlarıKitabı okudu
289 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.