Dikkatinizi Nasıl Toplar ve Hayatınızın Kontrolünü Elinize Alırsınız?

Pürdikkat

Nir Eyal
10 Temmuz 2021
Nova Yayınevi

Pür Dikkat! 50'den fazla kez söyleniyor.
2024 15. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2024 03:34
Kitap oldukça pozitif ve enerjik bir giriş yaparak başlıyor. Yazar, verimlilik ve odaklanma konularında güzel ve çeşitli araştırmalar yapmış. Kitap, genellikle yazarın topladığı bilgilerin nasıl yorumlandığına odaklanıyor. Bu noktalar kitabın başlangıcında oldukça belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor ve başlangıçta bu benim kitaba karşı tamamen olumlu bir tutum almamı sağladı. Ancak ilerleyen bölümlerde çeşitli slogan ve kelimelerin sürekli tekrarı nedeniyle rahatsızlık hissetmeye başladım. Özellikle yazarın sürekli olarak kendi markası olan 'pür dikkat' kavramını kullanması can sıkıcı hale geldi. Odaklanamıyor musunuz? O zaman 'pür dikkat'! Bir iş dikkatinizi mi dağıtıyor? O zaman 'pür dikkat'! Canınız mı sıkılıyor? 'Pür dikkat'! Verimsiz misiniz? 'Pür dikkat'! Artık bu 'pür dikkat' tekrarı bir noktadan sonra can sıkıcı hale geldi. Kişisel markalaşma sürecini önemsiyorum, belki de saygıdeğer yazar, ama bu kelimeyi 50'den fazla kez duymak artık sinirlerimi hoplatmaya başladı. Kitaba başladığımda yarım bırakma alışkanlığım yoktur ve 'pür dikkat' işkencesine katlanmak zorunda kaldım. Şu anda duygu durumum tamamen negatif olsa da, bunu puan verirken yansıtmayacağım.
2025 10. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2025 09:32
Her şey uzun zamandır okumak istediğim Cal Newport'un Purdikkat kitabını almak yerine isim benzerliğinden yanlışlıkla bu kitabı almamla başladı. Okuyayım bari diyerek başladım gene de faydalı olacağını düşünerek. Faydalı oldu mu oldu ama kitapta verilen tavsiyeler için zoraki 300 sayfa okumuş bulundum. Bu tavsiyeleri herhangi bir YouTube videosundan da edinebilirdim. Kitabın gereksiz şekilde şişirilmiş olduğunu düşünüyorum. Gayet tabii de 100 sayfa da olabilirdi. Çoğu kısımda tekrara düşülmüş bu da okurken sizi sıkabilir. Aynı zamanda kitap beyaz yakalı kesim için yazılmış. Bazı bölümler "normal kesime" hitap etmiyor. Ek olarak kullanılan ifadeleri anlamakta çoğu zaman güçlük çektim özellikle de yazarın kendisinin hangi kavrama hangi anlamı yüklediği konusunda: dışsal tetikleyici, içsel tetikleyici, dikkat çekici gibi kavramlar. Ancak bazı teknikleri gerçekten faydalı olduğunu düşünüyorum. Ortada verilmiş bir emek var ama gene de kitabı okurken yazarın kitabına olan övgüleri, dikkat dağınıklığımızda tüm engelin bizzat kendimiz olarak gösterilişimiz vs vs gibi konulara beni bi' hayli irrite ettiğinden tavsiye etmiyorum.
2026 1. kitabı
Sosyal medya kullanımımızın, alkol veya sigara gibi bağımlılığa dönüşmesi veya dönüşebilme potansiyeli beni oldukça korkutuyordu. Bu durumdan dolayı bu kitaba bir şans vermek istedim. Kitap aslında bu bağımlılığın psikolojik durumumuzla ilgili olduğunu, bu problemi çözebilmek için önce kendi iç hesaplaşmalarımızı ve problemlerimizi çözmemiz gerektiğini söylüyor. Kitabın çoğu buna odaklanmış durumda. Teknolojiyi kullanımı sınırlamaya yönelik birkaç kullanım tavsiyesi de mecvut güzel bir kitaptı ama kesinlikle yeterli bir kitap değil. Çünkü bu teknoloji şirketlerinin dikkatimi cezbedebilmek için arayüzler geliştirmesine hiç deginilmemiş. Evet bu konuda bizim de payımıza düşen pek çok şey var ama yazar kitabında odaklanamamanın sorununun neredeyse tümünü bireyin kendisinde olduğunu düsünüyor ve bence bu doğru değil. Örneğin Tiktok veya instagramdaki 5snlik videoların dikkatimiz üzerindeki etkileri yadsınamaz bir etki ama buna hiç değinilmemiş. Neyse kitap guzeldi okunmasini tavsiye ederim ama kesinlikle baska kitaplar da okunmalı. Çalınan dikkat gibi...
2022 19. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 17:31
Bu kitapla sadece odaklama değil zaman kullanımını da öğrenirsiniz. Teknoloji aleyhine değil lehinize olacak. Epostalar düşmanınız değil dostunuz olacak. Bazı bilimsel araştırmaları da içeren bu kitap ile hayatınızdan verim alacaksınız. İyi okumalar.
2021 16. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2021 18:19
Günlük hayatımızda karşımıza çıkan değişkenleri "Dikkat Çekici" ve "Dikkat Dağıtıcı" olarak ayırdıktan sonra "içsel ve dışsal tetikleyiciler" ' in bu değişkenler üzerine nasıl etki ettikleri ve pürdikkat bir insan olma yolunda bizi nasıl etkilediklerine dair bir kişisel gelişim kitabıyla beraberiz. Kitap genel olarak daha beyaz yakalı, plaza çalışma şartlarına sahip çalışanlar üzerine odaklanmış. Dört Pürdikkat olma stratejisi üzerinde odaklanılmış, sonrasında nasıl pürdikkat bir işyerine sahip olunacağı hakkında bilgiler veriliyor. Son iki bölümde pürdikkat çoçuklar yetiştirme ve ilişkilerde pürdikkat olma yönünde notlar var. Her bölüm sonunda kısa notlar içermesi tekniklerin akılda kalıcılığını arttırıyor. Teknik olarak emek verilmiş bir kitap olmakla beraber içerik olarak beni çok fazla tatmin ettiğini söyleyemeyeceğim. İyi okumalar :)
İnsan ve Toplum
2024 8. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2024 01:29
Kitap,tamamen odaklanmış halde, büyük bir dikkatle gerçekleştirilen ve bilişsel yeteneklerimizin sınırlarını sonuna kadar zorlayan profesyonel faaliyetler olarak tanımlayıp bu yöntemi kullanan ünlülerden bahsederek giriş yapıyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile dikkat aralığının kısacık anlara kadar inmiş durumda. Kitabın iki hedefi var. İlki ‘pürdikkat’ çalışma hipotezinin geçerliliğine ikna etmek, ikincisi ise pürdikkat çalışmanın nasıl hayata geçirileceğini öğretmek. Aynı anda ne kadar çok şey yaparsanız o kadar az şey başarırsınız diyor yazar. Esasında yorulan zihni iş değiştirerek dinlendirmek gerekli. Modern dünyanın hemen her bireyinde yer alan hastalıklara temas eden muhteviyatı sayesinde olsa gerek dünyada çok satılan kitaplar listelerine girmiş. Tespitler şaşırtıcı değil ancak yerinde ve net: Sosyal medyadan çıkın! Tedavi yöntemleri ise kulağa basit geliyor ama uygulaması zor. Burada kilit noktanın insanın iradesini belli bir niyet doğrultusunda sabit kılması zorunluluğu olduğu ortaya çıkıyor. Buna zaten niyet etmiş insanların; bu kitabı okuyarak yalnız ve hasta olmadıklarını, bu sorunları herkesin yaşadığını hatta üzerine çalışmalar yapıldığını görmesi ve dahi bu sorunların aşılabildiğini gösteren örnekleri okuması kitabın faydalarından.
Farkındalık
2022 5. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2022 21:08
Öncelikler serdar kuzuloğlunun tavsiyesi ile kitabı okudum. Gün içinde kullandığımız laptop ve telefon gibi sürekli elimizde olan cihazların günlük ve gelecek yaşantımızdan en önemli varlığımızı zamanımızı nasıl aldığını anlatan güzel bir kitap. Genellikle gün planlaması üzerinde duran ve sizi zaman tasarrufu hakkında tavsiyeler veren bilgi paylaşıcı, okuması kolay keyifli bir kitap.
Kişisel Gelişim
2026 1. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2026 15:28
Odaklanmış bir hayat sürecektim, çünkü yaşanabilecek en iyi hayat buydu.. 21.yy’ın hastalığı olan, odaklanma yetisizliğine yakalandığımız bu günlerde zihne iyi gelen bir farkındalık.
2025 3. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 13:44
Hayatında değişikliklik yapmak isteyen ama buna zaman bulamadığından dert yananlar için muhakkak okunması gereken bir kitap. Hayatımızda aslında çok iş yapacak kadar zamanımız olduğu, ancak bu zamanları daha gereksiz işlere ayırdığımızdan dolayı önemli gördüğümüz işlere zaman bulamadığımız ortaya konuluyor. Bu nedenle iyi bir planlama ile hayatımız için çok anlamlı olmayan işleri geri plana atıp çok daha önemli olan işleri birinci plana çekerek başarılı olabileceğimiz anlatılıyor. Bunun için hem yazarın kendi hayatından hem de kamuoyunca tanınan önemli şahsiyetlerin hayatından örnekler verilerek stratejiler belirtiliyor.
Pür Dikkat
2024 16. kitabı
Pürdikkat Gelecekte, dünyada iki çeşit insan olacak: 1) Hayatlarının ve dikkatlerinin başkaları tarafından kontrol edilmesine ve yönlendirilmesine izin verenler. 2) Kendilerine gururla “pür dikkat” diyenler.