Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Resmi Tarih Tartışmaları 5 : Nutuk

Fikret Başkaya

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Edip Yüksel bunu beğenir :D
"... eğer bir insan gerçekten Allah’a yürekten bağlı ve Hazreti-i Muhammed'in getirdiği dine göniünü açmışsa, Atatürk'ü baş tacı yapmak ve onun ilke ve inkılâplarına sahip çıkmak zorundadır. Çünkü Mustafa Kemal, bizim gibi rastlantıyla Türkiye'de doğup yaşamış bir insan değildir. O, Allah katından görevli olarak Türkiye'ye yol­lanmış, belli bir misyonu yerine getirdikten sonra da Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Görevli olduğuna nere­den hükmediyoruz. Atanın hayatında da 19‘lar egemen­dir. Hayatta hiçbir şeyin rastlantı olamayacağı biliniyor. Allah'ın izni olmadan sineğin kanadı bile kımıldamıyor. O zaman Atatürk'ün hayatındaki 19 olayı da yine Allahın bilgisi dahilinde olmuştur." (Koray: 47)
Sayfa 173Kitabı okudu
Mustafa Kemal’in Nutuk’taki amacı, tarihi açıklamak değil, kendi haklılığını ortaya koymak, belgelemek; başa­rısının sadece reel politikten ya da bizzat tesadüflerden kaynaklanan bir başarı değil, haklı olmaktan ileri gelen doğal bir sonuç olduğunun altını çizebilmektir, Mustafa Kemal'in Nutuk'taki amacı Millî Mücadele döneminin bilimsel bir analizini yapmak da değil, bu dönemde ne­den kendisinin haklı, diğerlerinin haksız olduğunu orta­ya koymak: kendi başarısını temellendirmek, kendi ba­şarısı ile haklılığı arasındaki siyasî bağlantıyı kurmaktır. Sonuç olarak Mustafa Kemal’in Nutuk’taki amacı, bu güç mücadelelerinden nasıl ya da hangi olayların ve kişilerin vesilesiyle başarıyla çıktığını değil -bunu anlatıyor gibi görünürken- neden başarıya ulaştığını tartışmak, başa­rısına neden icat etmektir.
Reklam
Nutuk, kapsadığı, tarihsel döneme ilişkin hem olaylardan hem de kişiler­den bahseder. Fakat ne olaylar, ne de kişiler, söz konu­su tarihsel dönemdeki önemlerine göre değil, Mustafa Kemal’in onlara atfettiği değerlere göre Nutuk içerisinde yer alır. Bir başka ifadeyle Mustafa Kemal’in bahsettiği olaylar ve kişiler, sadece kendi öyle istediği için ve kendi anlattığı biçimde Nutukta yer alırlar ve Mustafa Kemal’in bu konudaki seçimleri oldukça eklektiktir: Mustafa Kemal, olayların ve kişilerin kendi anlatmak istediği yönle­rini ön plana çıkarır ve sadece bu yönleriyle onları Nutuk’un kapsamına dahil eder.
Buna güncel örnek: Sinan Meydan
Bir azalmaya şahit olan unsur Atatürk’ün ilahlaştırma durumu olup bunun yerini farklı yöntemle­rin aldığını söylemek mümkündür. Söz konusu yöntemlerden biri, Kemalizm’in ilkeleri bakımından Kuran'da öngörüldüğünün ya da her ikisi arasında paralellikler olduğunun iddia edilmesidir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Bu nedir arkadaş :D
Atatürk'ün tapkınıyız. Her şey O'dur. Her yerde O var. Her gökte O eser. Her enginde O çağlar. Her şey O dur: O her şeydir. Her şeyde Atatürk! Yerdedir, göktedir, sudadır. Görünmezi görür! Bilinmezi bilir. Duyulmazı duyar! Sezilmez! sezer, ezilmezi ezer! Hep, her O dur! Her şeyde Atatürk! Elimizi yüzümüze: Gönlümüzü özümüze kapıyoruz. Biz sana tapıyoruz!
Aka Gündüz, "Yürekten Sesler", 4 Ocak 1934, Hâkimiyet-i MilliyeKitabı okudu
Bunlardan biri de 4 Ocak 1934 tarihli Hakimiyet-i Milliye'de çıkmış olan Aka Gündüz'ün "Yürekten Sesler"idir: Atatürk'ün tapkınıyız. Her şey O'dur. Her yerde o var. Her gökte O eser. Her enginde O çağlar. Her şey O'dur; O her şeydir. Her şeyde Atatürk! Yerdedir, göktedir, sudadır. Görünmezi görür! Bilinmezi bilir. Duyulmazı duyar! Sezilmezi sezer, ezilmezi ezer! Hep, her O'dur! Her şeyde Atatürk! Elimizi yüzümüze; Gönlümüzü özümüze kapıyoruz. Biz sana tapıyoruz!
Sayfa 157 - Özgür ÜniversiteKitabı okudu
Reklam
Atatürk, Nutuk'ta kendisinde saklı bulunan ve tanrı­sal bir görev gibi tarihsel akış tarafından kendi ellerine tevdi edilmiş bulunan bir programın uygulaması biçiminde tezahür edecek bu tarihsel zorunluluk halini şu sözlerle ifade eder: "Ben, milletin vicdanında ve istikbalinde ihtisas ettiğim büyük tekâmül istidadını, bir millî sır gibi
Sayfa 106Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.