2020
Ring Shout
İngilizce

2026 10. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 00:54
Aslında bu kitap listemde bile yoktu biraz akıcı ve kısa bir kitap okumak istediğim için elime aldım rs’ye girmeden önceki son çıkıştayım çünkü. Aslında kitabın ilk bölümünde bırakmayı 7 kere falan düşündüm çünkü yazım dili tam olarak benlik değildi ve açıkçası bazı noktalarda beni epey bir zorladı. Utanarak itiraf ediyorum ki pek fazla Afrika kökenli ve siyahi karakterlerin olduğu kitaplar okumadım bu yüzden de lehçe ağırlıklı kısımaları okumak beni extra zorladı ama konusu ilgimi çektiği için ittire ittire olsa da devam ettim. Kitabın konsepti cidden çok etkikeyiciydi. Irkçılığın kanlı canlı öldürülebilir bir canavar olması fikri, bu canavarların nefretten doğması, bir kült tarafından hastalık gibi yayılması, nefretin ve acının insanları nasıl canavarlaştırdığı gibi konular cidden çok orijinaldi ve çok hoşuma gitti. Hikayenin arasına gerçek tarihten kırıntılar eklemesi ise yerinde bir dokunuş olmuş. Kitabın başını ve sonunu beğensem de ortalarına doğru yavaşladığı için beni biraz koparttı ama sonunda toparladı. Aslında kitap daha uzun olsa daha detaylı bir evren görmek hoşuma giderdi ama böyle kısa olması tadını damağıda bıraktı. Vibe’ı bana sinners filmini anımsattı benzer şeyler arıyorsanız belki bir şans verebilirsiniz.
Ring ShoutP. Djèlí Clark · Tordotcom · 202060 okunma
2025 67. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2025 18:12
Merhaba arkadaşlar temmuz ayı @nihllck.kitap ın #harfliyazarokuyoruz grubunda P harfindeyiz ben de @pdjeliclark dan #yakarışçemberi seçtim. Her ne kadar kitabın üzerinde fantastik olduğu yazıyorsa da bu kitap dünyada korku olarak kategorilenmiş. Yani aynı zamanda #korkuyoruzamaokuyoruz korku grubuma da uyuyor. Kitap klasik tarih anlatılarını ters yüz eden, korku ve fantastik ögelerle dolu alternatif bir gerçeklik sunuyor. 1920’lerin Amerika’sındayız. bir ulusun doğuşu filmi beyaz ekranda ve ırkçı propaganda bir büyüye dönüşmüş durumda. Ku Klux Klan artık sadece bir nefret örgütü değil—insan kılığına bürünmüş yaratıklardan oluşan bir ordu. Maryse ve ekibi bu yaratıkları hem silahlarla hem büyüyle durdurmaya çalışan bir direniş grubunun parçası. Ama savaş sadece fiziksel değil; geçmiş, kayıplar ve halkın belleğinde kalan travmalar da bu mücadelenin içinde. Direnişçilerin yakarıi çemberi dedikleri bir ayin var ve bu çemberde ku klux klana ve eziyetlere karşı bir korunma büyüsü üretiliyor. Maryse, hayaletlerle konuşabilen ve doğaüstü bir kılıca sahip olan bir savaşçı. Bir yandan klan yaratıklarını avlarken, diğer yandan çocukluk travmalarının ve kayıplarının izini taşıyor. Kılıcıyla geç ilte acı çekenleri duyabiliyor. Sadie, en küçükleri, patavatsız, sert ama içten biri. Mizah anlayışı karanlık. Cordelia, ya da şef, ekibin patlayıcı uzmanı. Sakin, stratejik, detaycı bir eski asker. Bu kitapta en dikkat çeken şey: Ku Klux Klan’ın sadece bir örgüt değil, iblis olarak temsil edilmesi. “Ku Klux” adı verilen yaratıklar, başka bir boyuttan geliyorlar ve beyaz Amerikalıların nefretine tutunarak varlık kazanıyorlar. Klanda henüz dönüşmemişler ve bir de dönüşmüşler var. Clark burada ırkçılığı yalnızca bir toplumsal sorun değil, metafizik bir musibet olarak gösteriyor. bahsettiğim
2024 29. kitabı
İlginç bir konusu ve tuhaf bir atmosferi olan bir kitaptı. Konusu; kaderini kendi eline almaya kadar veren, kendilerini kabul ettirmeye kararlı ve kendilerine saygısızlık yapanlara karşı kinli olan üç siyahi kadının 20.yy Amerika'sının kötülüklerine karşı sırt sırta verip savaşmasını anlatıyor. Dediğim gibi işlenişi olsun, atmosferi olsun oldukça değişikti.
2026 95. kitabı
P. Djèlí Clark’ın Yakarış Çemberi kısa olmasına rağmen atmosfer kurmayı bilen, folklorla korkuyu güzel harmanlayan bir roman olmuş. Özellikle kadın karakterlerin arasındaki dayanışma hissi ve hikayenin arka planındaki toplumsal katmanlar kitabı sıradan bir korku anlatısından ayırıyor. Yer yer ürpertici, yer yer de merak uyandırıcı bir havası var. Ama açık konuşmak gerekirse kitap bende büyük bir etki bırakmadı. Dünyası ilgi çekici olsa da bazı olaylar fazla hızlı geliştiği için karakterlerle tam bağ kuramadım. Özellikle final kısmında biraz daha derinlik görmek isterdim. Potansiyeli yüksek bir hikaye hissi veriyor ama sanki biraz erken bitmiş gibi. Yine de farklı kültürlerden beslenen karanlık atmosferli fantastik korku hikayeleri sevenler için okunabilir bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kısa sürede biten, temposu düşmeyen ama okuduktan sonra keşke biraz daha uzun olsaydı dedirten türden.
2025 122. kitabı
This book is a very short, strong horror story set in the 1920s. The main idea is simple: the Ku Klux Klan are not just mean people; they are actual monsters (like creatures from a scary movie). They grow stronger because of hate and racism. The heroes are a small group of Black women. They fight these monsters using magic weapons and a powerful, spiritual dance from their culture. It's a fast read one. It uses the monster fight to talk about how people have to fight hate and racism in the real world. The topic is nice but the writing style is not my type. So did not enjoy it a lot, sorry.
Hikaye-Öykü
Ring ShoutP. Djèlí Clark · Tordotcom · 202060 okunma

P. Djèlí ClarkYazar · 3 kitap
Phenderson Djèlí Clark veya P. Djèlí Clark olarak da bilinen Dexter Gabriel, Amerikalı bir spekülatif kurgu yazarı ve tarihçisidir. Tarihi fantazisi Ring Shout, 2021'de British Fantasy, Locus ve Nebula Ödüllerini kazandı.