yaşamı riske atmak, yani sahiden yaşamanın riskini almak ne demektir bunu tadabilecek miyiz?
''insana musallat olan esasında kendisi değil midir?''
razı olan da reddeden de biz. her şeye yeni başlamak isterken son veren, hırsı, silahı ve tüm zırhları yere bırakan biz. farklı olacak olan önceden kendini belli ettiğinde özgürlüğe kapımızı kapatan biz ama kaderin döngüsüne şikayet eden yine biz peki neden?
yazara göre risk almak bizim için tehdit oluşturuyor gibi görünse de risk aslında bizi hep şimdide yani anda yakalayıp bulantı ve korkular arasından çıkarıp, kendimize rağmen sürdürdüğümüz sadakatlerden üzerimizden geçerek özgürleştiriyor. Özgür olmak istiyorsak bir şeyleri geride bırakarak ama kaygıyı da yanımıza alarak bir bisikletin destek tekerlekleri olmadan ilerlemeye; bir şeyleri de geride bırakmaya hazırız demektir. risk almak yaşama daha fazla alan açmaktır
tüm güvenlik önlemlerine rağmen duvarları aşabilmeliyiz. Risk aşmak demektir. her emin olduğumuz yolda hüsrana uğrayacağımızı bilsek de travma sürecinden, olumlu bir travma tecrübesinden geçmemizi sağlar. Riskin alındığı karar anı, tıpkı travma gibi, bir başka zamanı başlatır. Ama olumlu bir travmadır; bütün geçmişlerdeki mevcut kader rezervini bir şekilde bozup, şimdide olma imkanı.
''belki de risk işte budur. Umudu bıraktığımız yol sapağında onu yeniden bulmak değil, umulmadık olan üzerine kumar oynamaktır."
Bedeni iyileştirmek için aynı virüsten biraz zerk edip,kendi savunmalarını beyan ve inşa eden aşı misali ,en iyisi bağımlılıklarımızın boy atmasına izin vermektir.Onlardan kaçmak yerine onları kavramak ,onlara idrakımızı ödünç vermektir .
Riske ÖvgüAnne Dufourmantelle · Kolektif Kitap · 2021144 okunma
Riski minimize etmenin yaşamda en önemli unsur olduğu düşüncesinin yaygın olarak kabul gördüğü günümüz toplumlarına bir eleştiri niteliğinde diyebileceğim bir kitap. Okurken sıklıkla “gaza geliyorsunuz” ve bu yüzden de çok güzel bir kitap okuduğunuzu düşünüyorsunuz. Bitirdiğinizde de bu his bir süre devam ediyor ama sonra yeteri kadar etkileyici bir içerik oluşturulmadığını fark ediyorsunuz.
Kitap risk almanın gerçekten yaşamak olduğunu vurguluyor. Risk almamak adına, kayıptan korkarak yaşamanın aslında yaşarken ölmek demek olduğunun altını çiziyor ve bu bağlam çerçevesinde çeşitli açılardan durumu inceliyor. Eksiği, kitabın pratik uygulamalardan ve örneklerden hayli uzak olması. Felsefe kitabı mı psikoloji kitabı mı tam olarak belli değil. Eğer biraz daha pratiğe dokunan bir yanı olsaydı çok güzel olmuş diyebilirdim ancak eksik kalmış. Hızlı heyecanlandıran ama çabuk söndüren bir tarzı var.
Riske ÖvgüAnne Dufourmantelle · Kolektif Kitap · 2021144 okunma
Riski hayatta karşılaştığımız, iç içe olduğumuz pek çok kavramın içinde yoğurmuş yazar. Yani doğrudan riski överek değil, başka kavramların içerisinde aramış riski. Aradığını söz konusu kavramlar üzerinden gün yüzüne çıkarmayı denemiş. Kısa bölümler halinde okuyucuyu sıkmadan ele almış riski anlattığı kavramları. Bir kere daha okunabilir.
Riske ÖvgüAnne Dufourmantelle · Kolektif Kitap · 2021144 okunma
Psikanaliz ve felsefenin harmanlandigi,birbirinden güzel hayati mevzuların ele alındığı,okurken dimağinizin açılacağı enfes bir kitap! Bitmesin diye usul usul okudum. Bu kitap tüm varoluş sancısı çeken "acıdaş" larima gelsin, risk almaya değer:) teşekkürler,Anne Dufourmantelle !
Riske ÖvgüAnne Dufourmantelle · Kolektif Kitap · 2021144 okunma
Beyoğlu’na düzenli olarak her hafta giderim. Sel Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Metis Yayınları uğrak noktalarımdan. Tam ortada Galatasaray Lisesi karşısında İnsan Kitap’ta uğrak yerlerimden fakat diğerleri kadar sık gitmem. Bi bakayım dedim. Psikoloji bölümünde Anne Dufourmantelle rastladım. Riski anlatıyordu. Kimmiş bu derken biyografisini okudum, kitabı kaptığım gibi kasaya yöneldim.
Çok nadirdir bir yazarın sadece biyografisinden dolayı kitap aldığım.
Şimdi size neden okuma listenizi benim gibi delip, her şeyi bir kenara bırakıp Riske Övgü okumanız gerektiğini söyleyeceğim; Bu kitaba bir hayat adanmış…bir hayat sadece bu satırları yazmak için var olmuş.
Bundan daha öte başka hiçbir neden olamaz ki o kitabın kaçınılmaz bir şekilde özümsenmesine neden olabilecek.
Lütfen yazarın kitabın başındaki biyografisini okuyun. O sizi kitaba davet edecek. Bu tarz davetleri ıskalamayan okuyuculardansanız…son zamanlardaki en iyi psikolojik analiz metni sizi bekliyor demektir. Ve sizi temin ederim; Alacağınız bu risk…sizi değiştirecek!
Riske ÖvgüAnne Dufourmantelle · Kolektif Kitap · 2021144 okunma
Riske Övgü bir felsefe kitabı.
Yazarı, filozof ve psikanalist.
İçeriğindeki konu başlıkları üzerinden risk kavramı irdelenmiş.
Yazar, sorduğu sorulara kendi cevaplarını vermiş olsa da... Onun sorularını ben de düşündüm okurken.
Kitap beni zorladı.
Bazı konu başlıklarını riskle hiç bağdaştıramadım.
Bazı yerlerde çok sıkıldım, yazıdan koptum.
Bazı konular hiç ilgimi çekmedi.
Yazılanların bir kısmı, konuyla ilgili bilgim olmadığı için, boyumu aştı ve anlayamadım.
Bazı yerleri de çeviri hataları ve yazım yanlışları, imla hataları, cümle düşüklükleri olduğu için anlayamadım.
Bazı bölümler de su gibi aktı.
Kitap, sorular üzerinde düşünmeyi sevenlerin hoşuna gidebilir.
Keyifli okumalar.
kitap belli ki güzelmiş, çeviri maalesef kötü. ayrıca noktalama işaretleri bazı yerlerde hiç kullanılmamış ki bu da geriye dönüp tekrar tekrar okumayı gerektiriyor.
Belli başlıklar altında düşünceler dile getirilmiş ama çok karışık, konuyu takip etmekte zorlandım. Bazen araya birden bahsedilen konuyla ilgili bir hikaye giriyor. Sanki okunması için değil de yazmak için yazılmış gibi.
Anne Dufourmantelle, Fransız bir filozof ve psikanalistti.
Çocukluğunu İspanya ve Orta Amerika’da geçirdi. Sorbonne’da felsefe doktorası yaptı, aynı zamanda Freud Çevresi’ne mensup bir analist oldu. Çeşitli yayınevlerinde editör olarak çalıştı, yükseköğrenim kurumlarında felsefe ve psikanaliz dersleri verdi. 1998’de yayımlanan doktora teziyle Fransız Akademisi’nin ödülünü kazandı. 2017 yazında bir arkadaşının çocuğunun denizde boğulmasına engel olmaya çalışırken kalbinin durmasıyla hayatını kaybetti.
Başlıca yapıtları arasında s¸unlar sayılabilir: La Sauvagerie maternelle (2001, Annenin Yabanlığı), En cas d’amour, psychopat- hologie de la vie amoureuse (2009, As¸kın Halleri: As¸k Hayatının Psikopatolojisi), Eloge du risque (2011, Riske Övgü). Ölümünden sonra bir romanı yayımlandı: Souviens-toi de ton avenir (2018, Geleceğini Hatırla).