Roman Diliyle Emperyalizm

4 Kişi
Okunma
Beğeni
Görüntülenme
Sömürgecilik, sömürgecinin askerî, siyasî veya iktisadî gücü ölçüsünde değil, edebî gücü ölçüsünde kökleşir. İktisaden güçlenseniz bile, hikâyenizi kim yazıyorsa, efendiniz odur. Tarih de bu hikâyeye dahildir. Bu kitapta Türk ve Afrika romanından hareketle, sömürgeciliğe ve daha genel anlamda emperyalizme karşı mücadelenin neden “itaatkâr bir direniş”e dönüştüğü tartışılıyor. Ele alınan başlıca romanlar Ngugi wa Thiong’o: Aradaki Nehir Chinua Achebe: Parçalanma/Artık Huzur Yok/Tanrı’nın Oku Şeyh Hamidu Kan: Müphem Macera Müfide Ferit Tek: Pervaneler Fatma K. Barbarosoğlu: Uzak Ülke Selma Ekrem: Peçeye İsyan Ali Kemal: Fetret Abdülhak Hâmid Tarhan: Duhter-i Hindû / Finten Halide Edib: Sonsuz Panayır Yakup Kadri: Sodom ve Gomore E. M. Forster: Hindistan’a Bir Geçit Amitav Ghosh: Haşhaş Denizi Zakes Mda: Kızıllığın Kalbi Abdulrazak Gurnah: Terkediş / Sessizliğe Hayranlık
Kitabın Konusu:
244 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 26 Eylül 2022

244 syf.
10/10 puan verdi
RomanBilim ile Dünya tarihi
Tarihçi ile romancının farkı var mı sorusunun cevabını aramak isteyen varsa buyursunlar... Romanların özetinden ziyade tetkiki, tahlili ve benzer kurgular ile ilintilerin gözönüne getirildiği bir eser. Romanların yazılış amacının tarihi bağlamında ele alıdığı, aynı zamanda kuşaklar arasındaki sürekliliğinin Türkiye bağlamında irdelendiği, Kara
Roman Diliyle Emperyalizm
Roman Diliyle EmperyalizmMustafa Özel · Küre Yayınları · 08 okunma

Mustafa Özel
Mustafa ÖzelYazar · 23 kitap
Naci Gökçe Lisesi (1974) ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi'nden (İktisat 1980) mezun oldu. Bankacılık, dış ticaret ve sanayi sektörlerinde yönetici ve danışman olarak çalıştı. Dergâh, İzlenim, Kayıtlar, İlim ve Sanat, İslam, Yedi İklim, İktisat ve İş Dünyası dergilerinde yazı ve çevirileri yayımlandı. Üniversitesi Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Bilim ve Sanat Vakfı'nın kurucuları arasındadır. Vakfın başkanlığını yürütmektedir. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'nde ders vermekte, çeşitli kuruluşlara danışmanlık yapmakta ve muhtelif yayın organlarında köşe yazarlığı yapmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.