Roman Sanatı

E. M. Forster

Roman Sanatı Gönderileri

Roman Sanatı kitaplarını, Roman Sanatı sözleri ve alıntılarını, Roman Sanatı yazarlarını, Roman Sanatı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tolstoy'la boy ölçüşebilecek bir İngiliz roman yazarı yoktur; başka bir deyişle, hiçbir İngiliz roman yazarı, insan yaşamının hem kahramanlık yanı, hem de aile ilişkileri üstünde durarak böylesine eksiksiz bir tablosunu çizmiş değildir. Hiçbir İngiliz roman yazarı insan ruhunu Dostoyevski kadar derinden incelememiştir. Sonra, dünyanın hiçbir yerinde çağdaş insanın bilincini Marcel Proust kadar başarıyla çözümlemiş bir romancı daha yoktur.
Sayfa 43 - Milenyum YayınlarıKitabı okudu
"Kral öldü, arkasından kraliçe de öldü,' dersek, öykü olur. 'Kral öldü, sonra üzüntüsünden kraliçe de öldü,' dersek, olay örgüsü olur.
Sayfa 25 - Milenyum YayınlarıKitabı okudu
Reklam
232 syf.
6/10 puan verdi
·
28 günde okudu
Öncelikle kitap bir referans kitabıdır. Bu açıklamayı yapmada fayda var. Her kitleye hitap eden ve her kitlenin de bir şeyler arayıp bulabileceği bir kitap değil. (Arayan bulur orası ayrı ama işte değil) Kitapta roman sanatı, belli alt bölümlere (kişiler, olay, olay örgüsü, düşsellik, biçim vs.) ayrılarak ele alınmış. Yalnız İngiliz edebitatından örneklerin yoğunlukta olduğu bir çalışmadır. Yazıldığı dönemi düşünürsek bir nevi "İngiliz Edebiyatını Kalkındırma Konferansı" havası taşıyor. Genellikle bir söyleşi tarzı hakim. Her bölümde açıklanan edebi durumlar belli bir takım örneklerle desteklenmiş. Bana göresine geçecek olursam; örneklerden önceki açıklamalarda kafamda hep bir soru baloncuğu kaldı diyebilirim. Bu da haliyle metni anlama imkanımı zorlaştırıdı. Bu durumun nedeni de metinlerde bilmediğim yazarların okumadığım eserleri sebebiyledir. Yazıldığı dönemi de göz önünde bulundurursak belki "roman sanatı" konusunda yazılmış güncel değerlendirmelere ulaşabileceğimiz (en azından vakıf olduğumuz bir takım) eserler olabilir. Tavsiye eder miyim? Meraklısına derim. Bu kitapla tanışmam rastlantı sonucu oldu, aldım ve okudum çünkü bende konunun meraklısıydım. Ayrıca yazın sanatının karalama kısmından bir tık üstüne geçmek isteyenler için güzel alıntılar ve değerlendirmeler var diyebilirim.
Roman Sanatı
Roman SanatıE. M. Forster · Milenyum Yayınları · 2016126 okunma
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İyi bir roman için bileşenlerin özellikleri
Roman bileşenlerinin kavramsal düzeyde nasıl olması gerektiğini anlatan harika bir kitap. İyi bir roman için gerekli unsurlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir: Hikaye: Zaman ekseninde yaşanan olaylardır. Hikayede merak unsuru önemlidir. Romanda anlatılan yaşam, hem olayları hem de değerleri içermelidir. Kişiler: Roman kişilerinin en önemli özelliği onların duygularını, düşüncelerini ve hatta bilinçaltını bilebiliyor olmamızdır. Yazar bir kişi hakkında her şeyi biliyorsa o kişi gerçektir (bu ifadeye bayıldım). Ancak bu bilgilerin hepsinin romanda yer alması gerekmez (Hemingway'in buzdağı benzetmesini çağrıştırıyor). Yazar roman kişilerinin olay örgüsü ile ilişkisini kontrol altında tutmak zorundadır. Bunu sağlamak için bakış açısından ve kişilik özelliklerinde faydalanılabilir. Roman kişileri özelliklerine göre yalınkat ya da çok boyutlu olabilir. Olay örgüsü: Olaylar neden sonuç ilişkisi açısından bütünlük sağlamalıdır. Düşsellik: Romanlar fiziksel olan ve hayal gücü ile oluşturulan şeyleri içermelidir. Soyut varlıklar, bilinmeyen diyarlar, kişilerin iç dünyaları buna örnektir. Ermişlik: Yazarın evrensel konularda damıttıklarını ima yoluyla, çağrışımlarla, yaratıcılığı ile hissettirmesidir. Biçim: Romandaki olayların yarattığı görüntüdür. Estetik bir güzellik sağlar. Ritim: Roman boyunca sözcük ve tümcelerin tekrarlanmasıyla yaratılan ezgidir. Estetik bir bütünlük oluşturur.
Roman Sanatı
Roman SanatıE. M. Forster · Milenyum Yayınları · 2016126 okunma
İnsan hayatta ya satır oluyor ya satırın vurduğu kütük.
Sayfa 131Kitabı okudu
232 syf.
8/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
Roman Sanatı - E. M. FORSTER
Birkaç farklı yazardan "Roman Sanatı" konusunu okuma fırsatım oldu. Forster de konuyu başarılı bir şekilde işleyen yazarlardan biri. Kitap öykü ve romana dair zaman, mekan kişiler dünyası, olay örgüsü hikayenin unsurları olarak ele aldığımız temel unsurları ele alıyor. Bunlara ilaveten düşsellik, ermişlik de kitabın kapsamında. Uzun bir önsöz bölümünün ardından esere başlıyorsunuz. Kendi adıma önsöz okumayı seviyor ve önsözünü okumadığım eserleri okudum kabul etmiyorum. Eserin ayırıcı özelliklerinden biri de konuyu anlatırken yararlandığı eserlerden uzun alıntılar yapması. Bu alıntılar iki üç sayfayı bulabiliyor ve hatta belirli bölümlerde geçebiliyor. Bu örneklerde Dostoyevski, Tolstoy, Eliot gibi yazarların eserlerinden faydalanmış ve karşılaştırmalar da yapmış. Eser büyük oranda yazarın romana dair kendi görüşlerini içeriyor ve yazar görüşlerini savunurken farklı görüşleri de ele alıyor. Kendi adıma rahatsız olduğum tek yön eserde alt başlıkların olmaması. Okurken zorlanmama, konu geçişleri arasında sıkıntı yaşamama neden oldu ve anlatının biraz dağınık olmasına yol açtığını gördüm. Konu ile ilgili beğendiğim eserlerdem biri de Kundera'nın Roman Sanatı'ydı. Alana ilginiz varsa her iki eseri de gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.
Roman Sanatı
Roman SanatıE. M. Forster · Milenyum Yayınları · 2016126 okunma
Reklam
101 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.