Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı

Caroline Finkel

Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı Gönderileri

Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı kitaplarını, Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı sözleri ve alıntılarını, Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı yazarlarını, Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Avrupa'da günümüze kalmış en erken Osmanlı yapısı olan ve şim diki Batı Trakya'da Gümülcine'de bulunan Gazi Evrenos Bey imaretinin yanı na, zamanın benzer kuruluşlarının birçoğunda olduğu gibi, dervişlerin topla nabilmesi için küçük kubbeli odalar yapılmıştı.
Sayfa 9
Ertuğrul'un tarihsel bir kişilik olduğu düşünülebilir, çünkü sikkede "Ertuğrul oğlu Osman tarafından kestirilmiştir" ibaresi vardır. Batida olduğu 11 gibi, İslâmî uygulamada da sikke kestirmek yalnızca hükümdarların hakkı ol duğundan, bu Osman'ın yalnızca bir aşiret reisi değil, soylu bir hükümdar ol ma iddiasına işaret etmektedir.
Sayfa 7
Reklam
Eli mizde kayıtları bulunan en erken Osmanlı yapısı olan İznik'teki Hacı Özbek Camii'nin kitabesi 734 (1333-4) tarihlidir.
Sayfa 6
Diğer tüm uluslar gibi Türkler için de kendilerine okulda öğretilen "resmi tarihi -geçmişin, itici gücü Mustafa Kemal Atatürk'ün adıyla özdeşleştirilen devrim olan versiyonunu- silkip atmak kolay olmamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlı yüzyılları, sanki yurttaşlarıyla hiç ilgisi olmayan kapalı bir kitap gibi düşünülerek horlanmış, halka uzak bir Türk geçmişi daha uygun görülmüştü. Ama Osmanlı donemi hafızalardan silindikçe, incelemeye açılmaktadır. Genede imparatorluğun daha ilk yıllarından itibaren devlete ve buyruklarına karşı çıkışlara fazla ilgi gösterilmemesi, modern Türkiye'de siyasetin kalıcı özelliklerinden biri olan muhalefetin varlığını kabule isteksizliğin bir işaretidir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son varisi olan bu devlette geçmiş gerçekten de farklı bir ülkedir, çünkü 1928'deki alfabe değişikliği Türkiye yurttaşlarının geçmiş dönemlerin edebî ve tarihî yapıtlarına ko layca ulaşma olasılığını ortadan kaldırmıştır. Ayrıca, öztürkçeleştirme çabaları sonu cu dil zengin bir karışım olan Osmanlıca'daki Arapça ve Farsça kökenli sözcüklerin çoğundan arınmıştır. Osmanlı döneminden sadeleştirilmiş yapıtlar modern okuyu cunun eskiden olup bitenleri anlamasına kısmen yardımcı olmaktadırlar -aksi hal de durum iyice vahim olacaktı- ama aslında tam da yeterli değillerdir.
"I. Kosova Savaşı Osmanlılara sultanlarını kaybettirdi, ama savaşın Sırbistan için bedeli çok daha ağır oldu. Bayezid’in zaferi bağımsız Sırp Krallığı’nın sonunu getirdi ve Balkanlarda kalıcı bir Osmanlı varlığını güvenceye aldı. Bugün, 600'ü aşkın yıl sonra, I. Kosova Savaşı Sırp ulusal bilincinde belirleyici bir tarihsel an olarak hala canlıdır. Çağlar boyunca aktarılan destanlar, bir Hıristiyan vatanında bir Hıristiyan kralının Müslüman bir sultan tarafından yenilgisinin anısını dramatik bir biçimde anlattılar ve unutulmamasını sağladılar. Bu tür destanlar 20. yüzyıl sonlarındaki korkunç savaşlarda bölgedeki Hıristiyan Sırp nüfusunun duygularını kışkırttı: Bu durum yüzyıllar sonra birçok kişi tarafından hala yabancı gibi görülen Müslüman nüfusu aralarından çıkarmak için bir fırsat olarak değerlendirildi. Müslüman nüfus da buna kalma hakkını vurgulayarak aynı şekilde yanıt verdi.”
Reklam
“Derviş tekkelerinin birçoğu Kuzeybatı Anadolu’da kuruldu. Ama sınır bölgelerinin oturmamış koşulları, tefekkür eğilimli olmayan enerjik dervişlere çekici geldi ve bunlar 14. Yüzyıl ortalarından sonra, Osmanlıların Balkanlar’ı sömürgeleştirmeye başladıkları dönemde, önemli bir rol oynadılar. Sınır bölgelerinin yanında savaşan, onları esinlendiren dervişler, Türk-İslam kültürünü beraberinde götürdüler; bunun karşılığında da boş ya da kaçan halktan kazanılmış topraklar kendilerine bağışlandı”
"Hotin seferi"
Osman 621 seferini âdet olduğu üzere Mayıs ayında çıktı , ama ordusunun hevessizliği ve kötü hava koşulları gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı önceki kış İstanbul Boğazı bile donmuş ve İstanbullular Haliç'i buz üstünde yürüyerek geçebilmişlerdi. Tuna'yı, İsakçı' da teknelerden yapılan bir köprüyle geçmek üzere kuzeye giden ordu yolundan
Bir İmparatorluk Hayali...
"OSMANLILARIN, 4. yüzyıldan beri Doğu Roma İmparatorluğu' nun merkezi olan Konstantinopolis'e göz dikmeleri için çok sayıda stratejik nedenleri vardı. İstanbul Boğazı'nın Bizans'ın kontrolünde olması birkaç durumda padişahlar ya da padişah heveslileri ve onların Rumeli ile Anadolu'daki toprakları arasında gidip gelen orduları için ciddi lojistik sorunlar yaratmıştı. Yanısıra , fetihlerin ve Osmanlı egemenliğine giren bölgelerin idaresinin maliyeti artıyordu ve Karadeniz havzası ile Akdeniz ve Avrupa arasındaki zengin ticaretin vergilendirilmesinden sağlanacak kârlar, Osmanlı'nın gelecek harcamaları için çok önemliydi .Ortodoks ve Katolik kiliselerinin 1439' da birleşmesinin Osmanlılar açısından ciddi sonuçları vardı, çünkü bu, yeni haçlı seferleri olasılığını artırmaktaydı ve Konstantinopolis'te Latin etkisinin hortlaması tehlikesi Osmanlılar ile Ortodoksları aynı derecede dehşete düşürüyordu. Ayrıca , Konstantinopolis'e sahip olmanın , bir imparatorluk olmanın teyidi ve dinin zaferi gibi simgesel bir değeri de vardı. Kent gerek kutsal , gerekse laik Müslüman efsanelerinde yer almıştı ve Osmanlıların Konstantinopolis'i alması Hazreti Muhammed'in bir hadisini gerçekleştirecekti . Bu hadisin tekrarlamaktan çok hoşlandıkları bir versiyonuna göre Peygamber: "Konstantinopolis bir gün mutlaka fethedilecektir . Onu fetheden komutan ne güzel komutan ve onu fetheden asker ne güzel askerdir" demişti. Konstantinopolis aynı zamanda, Osmanlıların nihaî hedeflerini tanımlamak için kullandıkları terimle 'Kızıl elma' idi."
Sayfa 44 - Timaş Yayınları
·
Puan vermedi
Şık bir kapak tasarımına sahip olan bu kitap, Osmanlı İmparatorluğu hakkında en tarafsız kaleme alınan kitaplardan biridir kanımca. Osman Bey'in rüyasından başlar ve kronolojik bir şekilde anlatmaya çalışır her şeyi. Sağlam bir kaynakçaya sahip olan bu kitabın dili sadedir ve akıcıdır. Osmanlı hakkında başlangıç kitabı olduğunu söyleyemem ama ileri düzey bir kitap da değildir. Yazar, elinden geldiği kadarıyla az yorum katmıştır ve çoğu yerde yorumdan kaçtığını dile getirmiştir. Bu da objektiflik sağlamıştır.
Rüyadan İmparatorluğa: Osmanlı
Rüyadan İmparatorluğa: OsmanlıCaroline Finkel · Timaş Basım · 201071 okunma
67 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.