Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sezai Karakoç ve Diriliş'e Dair

Sabah Yıldızı

Mustafa Kirenci

Sabah Yıldızı Sözleri ve Alıntıları

Sabah Yıldızı sözleri ve alıntılarını, Sabah Yıldızı kitap alıntılarını, Sabah Yıldızı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sezai Karakoç'un şiirini... 1951'de buruk bir seslenişle, “Uçurtmamı rüzgâr yırt dostlarım' diyerek yüzünü bize dönen şair, Gün Doğmadar'la, devasa bir şiir anıtı dikti... Karakoç'un şiirleri, baştan sona Sen'e söylenmiş şiirlerdir. İçten bir hitap, bir anlatı, bir arzuhal gibi doğarlar. Varsaydığı biricik muhatap “Sendir. Şiirin gözü, hep
*“Taha'nın Kitabı”... yalnızca bir şiir metni olmaktan öte, “destan özellikleri göstermektedir. Bunun, bence iki nedeni vardır: İfade şiirseldir ve anlatılanlar, belli bir uygarlığın oluşturduğu olağanüstü bir atmosferde geçmektedir. Aynı durumu şöyle ifade etmek de mümkündür: Bir uygarlık için hayati önemdeki olaylar, şiirin sihirli dünyasına taşınarak verilmektedir... Mehmet Kahraman, Yedi İklim Dergisi (Özel Sayı), Sayı: 44-45, Kasım-Aralık 1993. Karakoç'un (Zey/4 ile Mecnun kitabında) hikâyeyi bitirişi de öncekilerden (Leyla ile Mecnun'un diğer şairleri) farklıdır. Eserin sonunda Mecnun da, Leylâ da, Tanrı'nın hakikatine ermekle kalmaz, bir ışığa dönüşürler, Bu yorum, şairin aşkta işlediği olgunlukla pekişir. Çünkü ona göre, Leylâ ile Mecnun'un ölümleri bir ölüm değil, bir “diriliş”tir. “Faninin sonsuzla barışması”, ölüm adına “ölüm maskesini takınması”dır. “Sonbahar değil ilkbahardır.” Gönüllerdeki kızgın ateşin ışığa, yıldıza ve şimşeğe dönüşmesidir. Mehmet Törenek, Yedi İklim Dergisi (Özel Sayı), Sayı: 44-45, Kasım-Aralık 1993.
Reklam
“Cemal Süreyya: “Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nazım da okur. Sıkışmış, sıkıştırılmış deha. Alçakgönüllü katı yüksek uçuyor. Şemsiyesi yok.”
Sayfa 208 - Büyüyen Ay
İşte bu şiiri (Tahanın Kitabı| güzel gösteren içindeki hayalin hakikate yakınlığıdır... Sözün anlama hizmet ettiği bu dilde Taha, teşbihe revnak veren incelikli bir söyleyişe ulaşmıştır... Sezai Karakoç, tertemiz bir kimlikle yaşamayı seçti. Tutarlı bir çizgiyi yeğledi. İnsanların ilgilerinden çok Rızayı mesele yaptı... Bu endişeyle yola çıkmıştı Sezai Karakoç, Diriliş kavramıyla sembolize ettiği yepyeni bir kuşak doğdu bu kaygılı, çilekeş serüvenden. Kâğıttakileri, kelimelerdeki ve sözlerdekini silmeye azimli... Sadık Yalsızuçanlar, Korku ve Ümid ve Aşk, Akçağ Yayınları, 1996,
24 öğeden 21 ile 24 arasındakiler gösteriliyor.