Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şair Mehmet Âkif İçin Memleketin Fikir ve Edebiyat Adamları Ne Diyor?

İsmail Hakkı Baltacıoğlu

Şair Mehmet Âkif İçin Memleketin Fikir ve Edebiyat Adamları Ne Diyor? Hakkında

Şair Mehmet Âkif İçin Memleketin Fikir ve Edebiyat Adamları Ne Diyor? konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
4
Okunma
Beğeni
220
Görüntülenme

Hakkında

Mehmet Âkif’in ölümünden iki buçuk ay sonra Yeni Adam’da başlayan (11 Mart 1937) Âkif anketi devrin aydınlarının dünya görüşleri hakkında önemli ipuçları veriyor. Bu anket dolayısıyla birçok aydın, Âkif bağlamında tarihe, topluma, dine ve edebiyata bakışlarını yansıtmıştır. Dolayısıyla bu toplam, bugün bizim için dönem değerlendirmesi yaparken dönüp bakmamız gereken önemli bir birikim olarak önümüzde duruyor. Anket sorularını Yeni Adam’ı yöneten ve yayımlayan Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun hazırlamış olması muhtemel. Abdülhak Hâmid’in kısa cevaplarıyla başlayan anketin son katılımcısı Faruk Nafiz Çamlıbel’dir. Bu iki ismin arasında -sırasıyla- Peyami Safa, İsmail Hami Danişmend, Şükufe Nihal, Sabiha Zekeriya Sertel, Ahmet Hamdi Tanpınar, Burhan Toprak, Burhan Belge, Yaşar Nabi Nayır, Suphi Nuri İleri, Sabahattin Ali, Falih Rıfkı Atay, Nurettin Artam, Sadri Ertem, Kerim Sadi, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Raif Necdet Kestelli, Nurullah Ataç, İlhami Bekir Tez ve H. Nihal Atsız yer almıştır.Elinizdeki bu çalışma, ülkemizde Âkif'le ilgili bakış açılarını bugünkülerle karşılaştırma imkânı sunması ve bu bakış açılarının seyrini/tarihçesini izlemeye katkısı bakımından Âkif araştırmacıları için ufak ama zengin bir veriler toplamıdır.
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 88Basım Tarihi: Ağustos 2018Yayınevi: Kopernik Kitap
ISBN: 9789752439795Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

İsmail Hakkı Baltacıoğlu
İsmail Hakkı BaltacıoğluYazar · 13 kitap
Türk eğitim tarihine büyük önemi olan bir düşünür ve bilim adamıdır. “Eğitim Reformu Akımı”’nın Türkiye’deki en büyük temsilcisidir. Bir pedagog, oyun yazarı ve uygulamacı olarak cumhuriyet dönemi tiyatro tarihinin de önemli kişilerinden birisidir. 1923 yılında Darülfünun emini seçilerek cumhuriyetin ilk üniversite rektörü oldu. Haftalık düşün ve sanat gazetesi Yeni Adam’ı 1934’ten itibaren 46 yıl boyunca yayımladı. VII. ve VIII. yasama dönemlerinde TBMM’de milletvekili olarak görev yaptı. Sosyoloji, psikoloji, sanat, eğitim ve felsefe alanlarında 100′e yakın eser ve inceleme; deneme ve fıkra türünde yazılar yayınladı. Aynı zamanda hikâye, oyun, roman, piyes yazıp, oyun sahneledi. Hat sanatında bir buluş yaparak “alev yazısı”nı buldu. Türk Dil Kurumu’na Terim Kolu Başkanı olarak hizmet verdi (1942-1957).