Tahmini Okuma Süresi:
6 sa. 21 dk.
Sayfa Sayısı:
224
Basım Tarihi:
Aralık 2005
Yayınevi:
Metis Yayınları
ISBN:
9789753425391
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·224 syf.··
2025 38. kitabı
·
32 saatte okudu
·
Okunma: 07 Mayıs 2025 18:09
Sahaftan çok da incelemeden aldığım bu kitabı nihayet okuma fırsatı buldum. Öncelikle kitabın adı olan "Şakird" kelimesinin anlamını paylaşmak istiyorum. "Şakird" kelimesi Farsçadan gelmektedir. Risalelerde kullanılmasının sebebi bir zenginlik katmanın ötesinde şu olabilir: Bu kelime hem talebe hem de çırak anlamına gelir. Yani Nur talebeleri, hayatları boyunca ne hoca ne de usta makamına geçerler—onlar her zaman birer talebe ve çırak olarak kalırlar. Kitabın konusu cemaatler ve cemaat içinde yaşayan insanların hayatları üzerine kurulu. Bu yaşam tarzına "hizmet" deniyor ve yazar da üniversite yıllarında bizzat bu süreci deneyimlemiş, edindiği gözlemleri bir kurgu içinde bizlere aktarmış. Konuya dair herkesin az çok bilgisi olduğu için fazla detaylandırmaya gerek yok. Kitapta cemaat şirketlerinin isimleri, ciroları, okullarındaki öğrenci sayıları, Hocaefendileri, siyasi kolları ve cemaat içinde bireylerin birbirlerini nasıl kalkındırdığı gibi birçok konuya değinilmiş. Kitabı özetleyen en güçlü ifadelerden biri arka kapak yazısında yer alıyor. Aslında her şeyi açıklıyor: "İlk başta her şey harikaydı, son durağa geldiğimi sanmıştım. Huzurlu, iyi insanlardan kurulu bir toplum. Kimse kimseyi kırmıyordu, herkes neyi neden yaptığını biliyordu ve hepsinden önemlisi, ölümün bile bir anlamı vardı. İdeallerden, hayallerden konuşabiliyordum, daha güzel bir dünya umudundan. Ama büyünün bozulması uzun sürmedi. Sadece birkaç basit soru, cevap bulmayan ve sorulmasından bile rahatsız olunan. Tüm bu görkemli yapı aslında iskambil kâğıtlarından kurulmuştu. Ancak hiç rüzgâr estirmezsen ayakta durabiliyordu. Beynini kilitlersen, inancın temel dayanaklarını asla sorgulamazsan, düşünmek yerine kabul etmeyi içine sindirebilirsen. Ben sindiremedim. Soruları sordum ve kâğıtlar yıkıldı."
ŞakirdBarış Müstecaplıoğlu · Metis Yayınları · 200546 okunma
Şakird
Puan vermedi·224 syf.·
2024 3. kitabı
Beynini kilitlersen, inancın temel dayanaklarını asla sorgulamazsan, düşünmek yerine kabul etmeyi içine sindirebilirsen. Ben sindiremedim. Soruları sordum ve kâğıtlar yıkıldı. Bu satırlar bence bir incelemeden daha fazlası:)
1000Kitap
ŞakirdBarış Müstecaplıoğlu · Metis Yayınları · 200546 okunma
7/10
·224 syf.··
2015 379. kitabı
Genellikle inançsız insanların arayış ve inanış hikayeleriyle karşılaşırız, ama Müstecaplıoğlu bu kitabında inanan insanların, çevrelerindeki inançlı insanlarda gördükleri olumsuz davranışlar ve sorgusuzca bir makinaya dişli olmalarına dayanamayıp arayışa girmeleri ve tanrı kavramını sorgulamalarına dair bir kurmacayla karşımızdaydı. Bir nevi anti-hidayet romanıydı kendisi. Sorgulamalar biraz daha ele avuca gelir olsaydı, üstün körü yapılmasaydı eşsiz bir kitap olabilirdi.
ŞakirdBarış Müstecaplıoğlu · Metis Yayınları · 200546 okunma

Yazar Hakkında

Barış MüstecaplıoğluYazar · 14 kitap
Barış Müstecaplıoğlu, 1977'de Kocaeli'nin İzmit ilçesinde doğdu. Yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Hikâye ve roman eleştirileri Varlık, Altyazı, Kitap-lık, Radikal Kitap gibi dergilerde ve çeşitli gazete eklerinde yayımlandı. 1995'te İstek Vakfı Mezunları İffet Esen Öykü Ödülü'nü kazandı. Türkiye'nin ilk fantastik kurgu dizisi olanPerg Efsaneleri'nin başlangıç romanı Korkak ve Canavar ve devam kitabı Merderan'ın Sırrı 2002'de, üçüncü romanı Bataklık Ülke ise Ocak 2004'de yayımlandı. Tanrıların Alfabesi, dört romandan oluşan Perg Efsaneleri'nin son kitabı oldu. Perg Efsaneleri serisini tamamladıktan sonra, üniversite yurdunda tanıştığı İslam Misyonerlerini konu alan Şakird isimli bir roman yazan Barış Müstecaplıoğlu, bu konuda Akşam gazetesi için bir yazı dizisi de hazırladı. Bu kitabın ardından sokak çocuklarını ve onları kullanan suç örgütlerini işleyen bir polisiye roman olan Kardeş Kanı'nı kaleme aldı. 2009'da 14. yüzyılda yaşamış gizemli şamanist ressam Mehmet Siyah Kalem'in eserlerini odağına alan Bir Hayaldi Gerçekten Güzel isimli romanı yayınlandı. Son eseri, Perg Efsaneleri tarzında bir fantastik kurgu romanı olan ve yeni bir serinin müjdesini veren Şamanlar Diyarı oldu. Bu kitapla Mehmet Siyah Kalem'in çizdiği yılan kuyruklu esrarengiz yaratıklara bir isim, bir ülke ve bir tarih yarattı. Çeşitli çalışmaları yurt dışında yayımlanmış bir çizer olan Engin Deniz Erbaş'la birlikte resimli bir çocuk kitabı hazırladı. Bu kitapta Doğu ve Anadolu masallarının, efsanelerinin karakterlerini modern bir bakış açısıyla yeniden yorumlayıp fantastik bir çocuk öyküsünün içine kattı. Gökyüzündeki Ülke isimli bu kitap 2008 Nisan'ında yayımlandı. Romanları dışında İstanbul Hikayeleri ve 1002. Gece Masalları gibi çeşitli öykü seçkilerine de katılan yazarın bir cinayet öyküsü, 2008'de Amerika'da Akashic Books tarafından hazırlanan İstanbul Noir isimli bir seçkide ingilizce olarak yayımlandı. Bu kitap aynı sene Türkiye'de Everest Yayınları tarafından da basıldı. Yazarın çeşitli öykü ve romanları bugüne kadar İngilizce, Lehçe, Romence, Bulgarca, Çince, Arapça dillerine çevrildi. 2013'te Sırpça, Almanca ve Hintçe dillerinde de yayınlanacaktır. 2012'de, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği'nin (FABİSAD) kurucuları arasında yer aldı. Barış Müstecaplıoğlu, yazarlık hayatında farklı farklı türlerde eserler vermeye, kendini tekrar etmekten kaçınmaya özen gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca Türkiye'de daha önce yazılmamış ya da az yazılmış türlerde eserler vermeyi, daha önce işlenmemiş konuları işlemeyi seviyor.