Salgın

Orijinal Adı:
Severance

2021 58. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2021 15:05
Yorum yapıp yapmamak konusunda kararsız kaldım, değip değmeyeceğinden emin olamadığım için. Ama bir iki cümle yazacağım. İthaki yayınlarına genel bir zaafım olduğu için bir beklentim oluyor elbette kitaplarında. Bunda da aynı şekilde. Aslında giriş itibariyle konu ilgi çekiciydi, merak da uyandırdı ama yeterli olmadı bu. Anlatımda konuşma çizgisi veya karakter ismini o sırada kullanmamak biraz zorladı da üstelik. Ancak bir “hastalık” üzerinden internet ve geçmiş zaman takıntısı içinde olduğumuzun eleştirisi aktarılıyor diye düşündüm, yararsız bir rutin eleştirisi aynı zamanda. Bu vurgu hoşuma gitti yalnızca. Ana fikir olarak güzel, anlatım olarak zayıf buldum.
2021 15. kitabı
Kitabın kurgusu ve işlenişini sevdim. Başta iki farklı kitap okuyor hissi uyandı ama sonra çabuk adapte oldum. Sadece kitabın sonunu sevmedim çünkü bir son yok. Askıda kaldı, yazar "sonunu da bir zahmet siz yazın" demiş sanki.
2020 32. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2020 21:10
Okuduğum en kötü bilim kurgu kitabıydı. Aslında ödüllü olması ve günümüz koşullarında, yapılan reklamların da etkisiyle merak edip aldım ama zor bitirdim. Bu tarzda kitap okumak isteyenlere "Körlük" kitabını tavsiye ederim. Salgın, çok boş bir kitaptı maalesef ki. Günümüzdeki salgınla bir ilgisi olmadığını da belirtelim. Yine de Çin'de başlayan bir virüsün, bizim başımıza gelmez derken, tüm dünyayı nasıl yerle bir ettiğini gözlemlemek düşündürücüydü.
2020 12. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2020 16:47
İnternet reklamında gördüğümde ilgimi çekip hemen aldım ve okumaya başladım. Ama kitapta salgın hastalık döneminin daha çok olmasını isterdim. Kitabın büyük bir çoğunluğu karakterin geçmiş yaşamını anlatmakta. Sanki yazar başka bir roman yazmak istemiş ama satılsın diye aralara salgın hastalık serpiştirmiş gibi. Hastalık ve hastalıkla mücadele dönemi aşırı yüzeysel kalmış. Yazarın dili bazı yerlerde aşırı ve gereksiz küfüre kaçmış. Salgın hastalıkla ilgili bir kitap bekliyorsanız hiç tavsiye etmiyorum. (Nasıl ödül kazandığını da merak ediyorum.) Ama Çin den Amerika'ya göç etmiş bir kızın yaşamını okumak isterseniz keyifle okuyabilirsiniz. - - - - Spoiler--- Kitaptaki hastalık Shen humması. Hastalık insanların beynine yerleşip sürekli aynı hareketleri tekrar etmesine neden oluyor. Yazarda aslında hepimizin zaten hastalık içinde olup sürekli aynı şeyleri tekrar ettiğimizi göstermek istiyor.
2021 119. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2021 12:51
Dünyanın sonu gelmiş, Çin’den çıkan Shen Humması New York’a kadar ulaşmış, aileler şehri terkederken büyük şirketler tazminat vaatleriyle geride birkaç çalışan bırakıp kepenk indirmiştir. Salgından
2020 116. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2020 23:22
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, reklamının da bence iyi yapılmasından dolayı çok duydum adını Salgın'ın. Kitap arka kapağı ve ön okuması da ilgimi çekince okumaya karar verdim. Kapak
2021 7. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2021 00:28
Selam arkadaşlar Kitabı son zamanlarda çok duyuyordum. Pandemide olduğumuz içinde ilgi mi çok çekti. Kapak tasarımı özellikle okumalısın dedi bana. Fakat beni saran bir kitap olmadı. Aslında ilk okumaya başlarken pandemin başlarında hissettiklerimi gördüm ama okumaya devam ettikçe tekdüze ilerlediğini fark ettim . Kitabın konusu ise dünyanın sonu gelmiş, Çin’den çıkan Shen Humması New York’a kadar ulaşmış, aileler şehri terkederken büyük şirketler tazminat teklifleri ile geride birkaç çalışan bırakıp kepenk kapatmıştır. Salgından kaçanların boşalttığı şehirlerde, sayılı sağlıklı insan ve hummalılar kalır. Hızla yayılan ve ölümcül olan salgın sırasında geride kalan bir kaç kişiden biride Candacedir. Candace'de aslında Çinli bir ailenin kızıdır. Şehir tamamen boşalana kadar New York'ta kalan Candace blog sayfasında hayalet şehirle ilgili paylaşımlar yapar. Bir süre bu şekilde devam eden Candace eni sonu şehri terk eder. Kitaptaki olayları Candace anlatacak onun gözüyle okuyup yorumlayacaksınız. Benim için orta derecede bir kitaptı. Herkese keyifli okumalar dilerim
·%49 (130/264 syf.)·
Kitabın yorumlarını okuduğumda, hevesle beni ilginç bir romanın beklediğini düşünüyordum. Çeviriden mi kaynaklanıyor bilemedim ama yazarın diline ısınamadım. Bana çok fazla gereksiz detaylar varmış gibi geldi. Maalesef beğenemedim.
2025 12. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2025 14:35
Bir anlam arayışı, hayatı sorgulama, rutin, kaçış, arayış, kabulleniş, yalnızlık… Konu çok güzel lakin anlatım biraz yavan ve yavaş kalmış gibi. Gereksiz detaylar boğmuş biraz hikayeyi. Kitabın neredeyse yarısına kadar yarım mı bıraksam diye düşünüp, yarısından sonra daha hoşuma giden ama sonunu bağlamaması sebebiyle hayal kırıklığına uğradığım roman. Hikayemiz aslında ana karakterimiz olan Candace Chen’in anılarından ve bittabi anlatımlarından oluşuyor. Bir geriye gidiyor bir yaşadığı zamana geri geliyor anlatıcı. Geçmiş ve gelecek bir ahenk eşliğinde karışıyor... Çin'de bir mantar sporundan meydana gelen Shen humması salgınını, öncesini, sonrasını, gidişatını, ıssızlaşan şehirleri, yalnızlaşan insanları kendi bakış açısı ile anlatıyor Candace. Her şey ıssızlaşıyor ve sıradanlaşıyor zamanla... Keyifli Okumalar!
2021 14. kitabı
Okunma: 20 Mart 2021 01:56
Kısa bir yorum yapmak istiyorum. Bu kitap sürekli bir yerlerden karşıma çıkıyordu. Bende merak ederek aldım ve okudum. Fakat beklediğim gibi çıkmadı oldukça hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Konusu aslında güzel ama oldukça sığ ve yüzeysel anlatılmış. Yazarın kalemini de sevmediğimi söylemek istiyorum. İttire ittire bitsin diye okuduğum bir kitap oldu benim için.

Ling MaYazar · 2 kitap
Ling Ma, Çinli bir Amerikalı romancı ve Chicago Üniversitesi'nde Sanatta Uygulama Yardımcı Doçentidir. İlk kitabı Severance, 2018 Kirkus Ödülü'nün yanı sıra New York Times'ın 2018'in Önemli Kitabı olarak da yer aldı ve 2019 Hemingway Vakfı / PEN Ödülü için kısa listeye alındı.