Salıncak

Ağustos 2020
Luna Yayınları

2026 36. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 01:56
Merhabalar kitap dostları bugün yazarımız Şule Koyuncu Turan'ın Şule Turan Salıncak Salıncak eseri ile buradayım. Şule hanım Edebiyat öğretmeni olmakla beraber biz okurlar ile iç içe bir arada olmayı seven güzel bir okurdaş. Eserimizde kaleminin gücünü her bir satır ilerlediğinde his edecek ve duygu seline kapılırken bir yanınız burkulacak, bir yandan öfkeye kapılırken bir yandan toplum içindeki durumları değerlendireceksiniz , bunun yanında hayatı, gelenek ve görenekleri sorgularken , kalıplaşmış cahilliğin bir tabu haline geldiğini görecek, cahilliğin bir fırtına misali insanlığı nasıl savurduğuna şahit olacaksınız Yüreğiniz dolacak , kızacak ama ağlayamayacaksınız. Neden mi? Öfkeniz , duygunuzdan daha büyük olacak. "Bir değirmen gibi içinde öğütüldüğümüz hayattan kaçımız sağlam çıkacağız?" sözünü düşünecek ve hayat içinde genel değerlendirme yapacaksınız. Eser bir köy içinde yaşanan hayatı , düzensizliği, sorunları ele alırken insan olmanın erdemlerini hatırlatıyor. Bir ailenin nasıl yok olduğunu ince ince işlemiş Şule hanım. Mürekkebiniz bol okurunuz daim olsun Şule Hanım. Saygılar Hoşça kalın
Mütalaa
2021 6. kitabı
Şüphe Dört yapraklı yonca Duman Kırlangıç Salıncak Şiirler Kaldı 6 kısa öyküden oluşan,okudukça kendimi çoğu yerde içinde hissettiğim harika bir kitap.. Hepsi birbirinden farklı akıcı ve muazzam bir şekilde yazılmış. Okurken kitabın nasıl sonuna geldiğimi anlamadım. İçime en çok işleyen en çok dokunan “Salıncak” oldu. Hatunun, Serpil’in ve Çolağın yaşadıkları, hissettikleri , acıları ,çaresizlikleri beni çok etkiledi..Kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum..
2024 13. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2024 23:59
Çok öykü okuyan biri değilimdir lakin bu kitap çok başkaydi. Yazarın kendisiyle bu uygulamadan tanışıp hediye ettiği imzali kitabını okumak çok özel bir hatıra oldu iyiki okumuşum. Kitaba gelecek olursak... Salıncaklar çocuklar sallanırken göğe bakıp hayaller kursunlar diye yapılırlar Serpil,ler çocuk yaşta salıncak ipiyle kendini assın diye değil. İsmi salıncak olunca çok daha başka umutlarla okuyup sonunda kahroldugum bir hikaye cikti ortaya Diğer öykülere gelecek olursak hepsi tanıdık cocuklugumuzdan köylerimizden dilinden şivesine kadar Dört yapraklı yoncada dört beş yaşıma gittim halalarimin kucağında tütün dizdikleri zamana, ekmek parası için köyünü terkeden dayilarima ve nicelerine
Edebiyat Hikaye Öykü
2022 133. kitabı
'Salıncak' hayatlarının en güzel yıllarını geçirmesi gereken dönemde zorluklar yaşayanların hayatı.Zehra,Hatun, Çolak ve Serpil..Hepsinin ayrı ayrı sıkıntıları olmasına rağmen sanırım en ağırı Serpil'inki.. Serpil'in annesi kanserden vefat edince babası üvey anne ile evlenir.Tabii 16 yaşında olan Serpil hemen evlendirilmek istenir.. Hiç tanımadığı Sefa'ya içi ısınmıştır..Ama düğünlerine az bir vakit kala abi dediği Soner'in fenalığına uğrar Serpil.. Bütün köy durumu bilir ama hiç bir şey yapmazlar .Serpil bu durum karşısında ne yapacaktır acaba ? Toplumsal yapının sıkıntılarını dile getiren, kadının değersiz sayıldığını ve bu durumun ne acılara sebep olduğunu gösteren, coğrafya kaderdir diyen bir kitap okudum.. Akıcı dili ile bir solukta okunan kitap büyüklere tavsiyemizdir..
2022 348. kitabı
Çolak, Hatun, Zehra ve Serpil... Hepsi de aynı mahallenin çocukları.... Çolak asıl Adil ama o bile adını unutmuş yaradandan başka kimsem yok diyen güzel kalpli çocuk. Hatun annesini amansız bir hastalıktan kaybeder. Çok zaman geçmeden de babası üvey anne getirir ki artık onlar için işkence hayatı başlar. Ablası Serpil için sokaklar ve oyun artık hayal olur. Çünkü o artık evin küçük annesi olur. Yapmadığı iş koşmadığı yer yoktur. Zehra Hatun'un biricik oyun arkadaşı... Serpil ah Serpil bu hikaye de en çok üzüldüğüm yandığım o oldu. Tek isteği mutlu bir yuva kurmaktı. Bunun için de kısmeti çıkmıştı o da beğenmiş ve aşık bile olmuştu çeyizi için çalışmaya başladı hayalleri bambaşka iken ona uzanan kirli bir el ile bütün bembeyaz hayalleri kapkara oldu. Şartlar ve koşullar keşke daha güzel olsa şu coğrafya kaderdir sözü değişse keşke Bazen diyorum keşke hiç büyümese çocuklar öyle sarıp sarmalasak, korusak onlara daha yaşanılası bir dünya bıraksak ama mümkün değil ki işte burda devreye eğitim giriyor. En iyi eğitim de ailede başlıyor evlatlarımızı bilinçli yetiştirip onlara doğruyu göstermeliyiz. Çocuklara uzanan pis eller kırılsın. Çekin o kirli ellerinizi, pis gözlerinizi ve şuursuz bakışlarınızı onların üzerinden...
2022 31. kitabı
Yazar Şule Koyuncu Turan’ın kaleminden ilk kitabı salıncak. Anlatımıyla ,olay örgüsüyle çok bizden bir kitapla karşılaşıyoruz.Erbaa’da geçen olaylar ,çocukların şivesi hiç yabancı gelmiyor bundan mütevellit. İlk basımda öykü kitabı olan Salıncak kısa bir öykü iken , ikinci baskıdan roman olarak çıkıyor yayınevinden.Birinci baskıyı okuyan arkadaşlarımızı da en çok etkileyen bu öykü olmuş zaten, bu açıdan doğru bir karar gibi gözüküyor. Gelelim romanımıza … Her bir karakterin farklı kader yazgısı özellikle kadın karakterlerin karşılaştıkları toplumsal problemler günümüzün de kanayan yarası maalesef.Hasta bir anne , aciz bir ağabey ve onların gerisinde iki güzel kız kardeş. Hayatın acımasız yönüyle erkenden yüzleşmek zorunda kalan Serpil içimizi burkuyor.Yaşanılan bu olaydan hiç etkilenmeden sıyrılan adamı ellerimizle toplumun dışına itmek istiyoruz.Ve maalesef bu toplumda her gün yaşanılan olaylar bunlar, bu hali daha çok dokunuyor içimize.Hatun ve Zehra en temiz karakterler ,birbirlerine can yoldaşı olmuş bu güzel kızların güzel bir gelecekleri olsun istiyor içimiz.Zehra evet okuyor kendi yoluna gidiyor ama Hatun ailesinin karanlık geçmişinden kurtulamıyor. Kitabın ismini çok yerinde buldum ben.Dileğim çocuklar hayalleriyle sallanırken salıncaklarında gökyüzünün maviliğinden başka bir şey düşünmesinler.
2022 113. kitabı
#salıncak /114/ @mavidir_kitap @lunayayinlari Funda Keskinsoy Merhabalar Bugün sizlere kendisi ile uzun zamandır takipleştigim muhteşem bir okur olması yanı sıra kaleminin de hakkını veren yazarımızın kitabı ile geldim... Beni etkileyen bir okuma oldu. Bu kitap için kurgu demeyi çok çok isterdim. Keşke okuduklarım, sadece bir hayal ürünü olsaydı... Hayatın tam içinden, kanayan yaramız olan ve asla kabuk bağlamayan bir yara... Çocuk istismarı... Gün geçmiyor ki bir yenisi eklenmesin. Gerek ekranlardan, gerek sosyal medyadan , kulaktan kulağa bir şekilde haberdar olup duyuyor , görüyoruz. Peki duymadıklarımız, görmediklerimiz ? Işte yazarımız okurunu bir köyde yaşanılan istismara şahit kılıyor... Çolak ahh Çolak kimsesiz Çolak senden özür dilerim,okurken olaylar senin tarafından yaşanacak sanırken çok çok yanıldım... Zehra ve Hatun köyün tatlı masum küçük kızları, biribirinden ayrılmayan muhteşem bir arkadaşlık,dostluk bağı kuran iki küçük can ; kocaman insanların paslanıp, taş bağlayan, korkak yüreklerinin aksine kocaman yüreği olan kızlar , keşke dünya yı siz çocuklar yönetse... Hatun'un annesi kanser hastalığından vefat edince babası eve bir analık getirir. 16 yaşında güzeller güzeli Serpil görücü usulü evlendirilecektir. Ilk görüşte aşık olur Serpil kendisine gelen oğlana. Oğlan da Serpil'e vurulur. Düğüne az bir vakit kala köyün içinde namı adını geçen Soner, ahırda çalışan Serpil'in bütün masum duygularını, aşkını, umutlarını, hayallerini ve hayatını çalar... Görenler, anlayanlar ama sesi çıkmayan korkak , cesaretsiz , cahil insanlar yüzünden Soner yaşama devam ederken ; Serpil hayata veda eder ... "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır." Hz. ALI
SalıncakŞule Turan · Luna Yayınları · 202039 okunma
Bir solukta okuyup bir devri yaşayacağınız güzel bir eser.
2022 9. kitabı
Eser: Salıncak Yazar: Şule Koyuncu Turan İnceleyen: Fatih Kaplan Gazeteci-Yazar Eserimizi değerlendirmeye başlamadan önce yazarımızın ahde vefaya gösterdiği özeni aktarmak isterim. Yazarımız; özgeçmişini anlattığı satırlarda kendisine okuma ve yazma aşkını işleyen, ilkokul öğretmeni Ahmet Varol beyefendiden bahsedince, okurların son sayfada aklına gelebilecek; ‘Acaba bu olaylar gerçekten yaşandı mı?’ Sorusunun cevabını daha çok merak ediyor. Neden mi? Ahde vefada seneler öncesini unutmayan bir yazar acaba gerçekte yaşanmış bir olayın içindeki karakterlerin isimlerini değiştirip böyle bir eser ortaya çıkarmış mıdır? Dediğimizde bu ihtimal kuvvetleniyor. Fakat ister olay gerçekten yaşanmış olsun veya olmasın kitabın hemen hemen her bölümünde bir dönemler coğrafyamızda yaşanmış olayların gerçekten olduğunu biliyoruz. Yaşadık, yaşamasak da duyduk. Aslında genel manada toplumumuzun yaşadığı sıkıntıları akıcı ve gerçekçi bir kurguyla dile getiren bir eserle karşı karşıyayız. Bu konuları okurken hafızanızda hemen hemen hepsi tekraren canlanır gibi olacak. Zira yazarımız; Elinizdeki bu kitap, sizleri çocuk düşlerinizden, çocuk gülüşlerinizden uyandıracak. (S:5) derken şaka yapmadığını sayfaları çevirdikçe anlayacaksınız. Kendine hediye edilen birkaç yumurtadan çıkan civcivlere isim veren kimsesiz garip bir Çolak’ın hayatını irdeleyerek hızlı bir giriş yapıyoruz romana. Sonra civcivlere isimler verirken Çolak’ın hayatının kırılma noktalarını öğreniyoruz. Tavuklardan birine anasının adını verirken Horoz’a verdiği isimin bile bir sebebinin olduğunu ilerleyen sayfalarda öğreniyorsunuz. İki küçük kız çocuğu dâhil olduğunda ise kendinizi bir Kuş Mezarlığı’nın başında buluyor, kız çocuklarının yaratılan her canlı için ne kadar masum duygular beslediğine şahit oluyorsunuz. Bundan
2026 15. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 00:00
Yazarın kalemi ile minik okuma grubumuz sayesinde ve iyiki tanışmışım. Hayatın içinden, maalesef her yüzyılda yaşanmış ve yaşanmaya devam eden ve de edecek bir konuyu anlatmış. Yaşanan tüm kötülüklere olumsuzluklara rağmen bir mutluluk umut filizi yeşerirken içimden herşeyin alt üst olmasına şahit oldum. Hayatta son ayların, günlerin olduğunu bilerek yaşarken arkanda artık koruyamayacağın, kol kanat geremeyeceğin çocuklarını bırakmak zorunda kalan Fadime’ye mi? Annesinden sonra tam bir mutluluk yakaladı derken o mutluluğu çok görüp elinden alınan Serpil’e mi? Çocukluğunun en güzel en sevdiği şey salıncağın hayatta kalan en sevdiğini aldığı için bir daha aynı mutluluğu bulamayacak olan küçük Hatun’a mı üzülsem bilemedim. Bir anne olarak arkanda evlatlarını bırakacak olmanın üzüntüsünü içimde hissettiren, burnumun direğini sızlatan, ağlatan samimiyette satırları okumak hem mutlu etti hem üzdü. Elalem ne der yüzünden kayıp giden mutlulukları, kurban iken suçlu ilan edilen bir şekilde hayattan koparılan kızlarımızın duygularına ortak olmak, bu duyguya karşı tarafa geçirebilen satırları yazan yazarımız Şule hanıma teşekkür ederim. 124 sayfadan oluşan ama insanı bambaşka duygulara sürükleyen bir kitaptı. Ben ağlayarak ama keyifle okudum. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar. Not: Duygusalsanız okurken peçeteniz yanınızda mutlaka bulunsun.
Mütalaa
2022 157. kitabı
Merhaba kitap severler; Konusu oldukça zor yürekleri burkan bir kurgu ile sizleri tanıştıracağım... Erbaa 'nın Güzelce köyünde geçiyor hikayemiz ... Coğrafyanın kader olduğu topraklar da... Zehra ile Hatun 'un arkadaşlığının gücünün, birbirlerine olan bağın masumiyetinden filizlenen ahti vefayi yıllar sonra içinde tutamayan Zehra'nin anlatımı ile okuyoruz... Fadime'nin amansız hastalığa yakalanin dünya 'dan elini ayağını çekip göçü ile kocasının eve getirdi analık ve kendi elleriyle getirdiği gelininin merhametsizliğinin aman başına bir iş gelmeden diyerek evin büyük kızı (16) Serpil 'i evlendirmek isterler .Malesef kaderden kaçınılmıyor... Zaten köyde ergenliğe yeni girmiş kız çocuklarının olduğu kapılar aşındirmak adettir. Velhasıl kelam Serpil gelen damat adayına ilk görüşte aşık olur. Serpil şanslıdir oğlan da ona aşık olur olmasına ama başına gelenlerden kaçamaz... Düğünlerine az bir vakit kala köyden abi diye sifatlandirdigi Soner abisinin tecavüzüne uğrar ve bütün hayatı alt üst olur... Soner'in yaptığı bu pisliği bütün köy halkı susar ört pas eder ...Susan köylünün de Soner 'den ne farkı var. Tanık olan kimsesiz Çolak vicdanına ağır geldiği için köyü terk eder... Serpil'in başına ne geldiğini bilen Zehra ise yıllar sonra oturur 16 'sında evlendirilen Hatun'u için yazar... Ah Serpil,içim parçalandı.Ben okurken dağıldım ya bu tür istismarlara maruz kalanlar...Sebep olanlar, peki ya bugün bu olayı örtpas edenler yarın sizin kapınızı arşınlanmayacağı ne malüm çok yazacak çok sövücek cümlelerim var ama deyip susuyorum... Öncülüğünü üstlendiğim @lunayayinlari 'ından çıkan @mavidir_kitap kaleme aldığı #salıncak isimli imzalı kitabı okuyup inceledim. #fundaileheryerdeoku #heryerdeoku#book #kitap#fyp
1000k

Şule TuranYazar · 2 kitap
18 Ağustos 1985 Ankara doğumlu Şule Turan öykü ve şiir kitapları yazmaktadır.