Ağustos 2017
Asi Kitap
Türler:
Sıralamalar

Büyük bir beklentiyle almıştım kitabı. Evet şamanizm şamanlık hakkında güzel bir başlangıç kitabı. Fakat benim gözüme en çok batan şey kitabın çok taraflı oluşuydu. İslamcı değilim dindar da değilim ama çok taraflı olması bana objektif gelmedi. Ayrıca üslubu bilimsel üsluptan çok, daha günlük konuşma diliydi. Şaman- Kam kelimesinin kökenine ait ayrı bir başlık olmasına rağmen çoğu bölümde anlatımın ortasında yine şaman kelimesinin kökeni tekrar tekrar anlatılıyor. Sadece bu da değil birçok yerde aynı şeyler tekrar ediyor. Bu da dikkatimi çok çekti biraz acemice yazılmış hissiyatı verdi. İyi yanı şu Timur Davletov hoca gerçekten bu konuda bilgi deryası. Bir çok kaynaktan aldığı bilgileri birleştirerek oluşturduğu bu kitapla temel düzeyde Türklerde şamanizm ile ilgili çok yeterli bilgi alıyoruz. Bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için yeterli bir başlangıç kitabı.
2020 52. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2020 22:29
Şamanlık hala Anadolu'da Yörük Türkmenlerde yaşamaktadır. Doğum törenlerinden tutun, düğün, ölüm törenlerine kadar hala bir çok eski şaman adetini kırıntı olarak bile olsa bulursunuz. Eserde Orta Asya Şaman kültürü etnisiteye bağlı kalınmaksızın çok güzel anlatılmış. Yazar konuyla ilgili çok önemli referans kitaplardan yararlanmış. Çok faydalı oldu. Okumanızı tavsiye ediyorum.
2021 93. kitabı
Kitabı bir kurgu gibi bekliyorsanız biraz yanılgıya düşersin çünkü kitap 48 başlıktan oluşmakta olan bir deneme türü gibi şamanlığın ne olduğunun detaylıca işlenmiş olduğu kitapta şaman ve şamanlığı bir çok şeyle karşılaştırmış ve bir çok şeye şamanlıktaki şekliyle cevap vermiş. Ben beğendim fakat bunu bir kurguyla verse belki daha iyi olabilirdi diye düşünmedim de değil. İlgilileri olursa tavsiye ederim.
2022 58. kitabı
Hakkında çok şey bildiğimi düşündüğüm hatta üzerine saatlerce konuşabileceğimi sandığım bir kavram hakkında hiç bir şey bilmediğimi farkettiren bir kitap. Güney Sibirya Türk coğrafyasında Şamanizmin hala yaşandığı izlerinin çok taze olduğu bir alan ve bu alanda Timur Hoca hem çobanlık yapmış hem de sosyoloji araştırmaları yapmış bir akademisyen. Bu özellikleri O’na coğrafyayı ve insanları farklı bakış açıları ile görme şansı vermiş. Eser bu alanda son derece eşsiz. Timur Hoca’nın bitirişi ile bitirelim…Esenlikler
2025 11. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2025 00:56
Şamanizme ilgi duysam ve araştırsam da pek fazla kaynak okuduğum söylenemez. Ama yine de sanıyorum ki okuduklarım ve okuyacaklarım arasında en kapsamlı eser budur. Şamanizmin basit ama her yönüyle ele alındığı, başlangıç için çok uygun bir kitap. Şaman Hakas Türkleri arasında yetişen ve bu kültürün bir parçası olan bir yazarın elinden çıkması ise okunan her cümleyi daha özel kılıyor. Bir çırpıda bitmesini istemedim ve bir ders kitabı edasıyla bölüm bölüm ilerledim. Altını çizdiğim pek çok bilgi oldu ama baktım tüm kitap karaya dönecek ben de bıraktım. Gerçekten çok güzeldi. Bir eleştiri olarak, bazı konuların fazlaca tekrarlandığını düşünüyorum. Özellikle tebliğcilik ve misyonerlik konusu sürekli olarak karşımıza çıkıyor. Bu da bir yerde maalesef can sıkıntısına dönüşüyor.

Timur DavletovYazar · 6 kitap
1974’te Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Issık-Köl Bölgesinde doğan Timur B. Davletov, 1990’da Leningrad (şimdiki St. Petersburg) Olimpiyat Rezervleri Spor Lisesi’nden mezun oldu. 1993’te girdiği İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 1997’de tamamladı. 2006’da Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sosyoloji Anabilim Dalında “Din ve Milliyetçilik Etkileşimi Bağlamında Güney Sibirya Türklüğü” konulu yüksek lisans (M.A.) tezini savunduktan sonra halen aynı okulda Doktora (Ph.D.) tezi üzerine çalışmaktadır. 1999’dan beri Genel Sekreterliğinde çalıştığı Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’da Sibirya Uzmanı olarak çalışmaktadır. Hakasça, Türkçe, Rusça ve İngilizce bilmekte ve uluslararası ilişkiler, enerji güvenliği, eski Türklerin sosyal siyaseti, günümüzde Türklerin inanç sistemleri ve sosyo-kültürel değişimi konularında araştırmalar yapmakta olup 105’i aşkın çeşitli yazı ve makale, 60 üzeri çeviri makale, ayrıca Türkiye’de yayınlanmış iki romanlaştırılmış destan ve Hakas Türkçesinden Anadolu Türkçesine akademik olarak aktarılan iki kahramanlık destan sahibidir.