Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sanat ve Yanılsama

E. H. Gombrich

Sanat ve Yanılsama Sözleri ve Alıntıları

Sanat ve Yanılsama sözleri ve alıntılarını, Sanat ve Yanılsama kitap alıntılarını, Sanat ve Yanılsama en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugün sanatı görme biçimlerini öğreten öğretmenlerin yenmeye çalıştıkları ilk önyargı, sanatsal değerin bir fotoğraf sadakatiyle özdeş olduğu inancıdır.
Sayfa 20
“Bir sanat yapıtı, bir insan yaradılışının süzgecinden geçme bir doğa parçasıdır.”
Sayfa 74 - Emile ZolaKitabı okudu
Reklam
Asıl görme ve gözlem organımız, ruhun kendisidir. Gözler yalnızca bilinç içeriklerinin görünen bölümlerini biriktirip ileten bir kap işlevini yerine getirir
“Işığın ve renklerin dışında, görünenlerin hiçbiri yalnızca görme duyusu aracılığıyla algılanamaz."
Sayfa 28 - İbnü’l-HeysemKitabı okudu
"...Gerçekte retinada, fotoğrafla ya da tabloyla karşılaştırmak amacıyla elde edilebilecek bir görüntü asla varolmamıştır. Olsa olsa ressam bakışlarını manzarada gezdirirken, sonsuz sayıda retina görüntüleri büyük bir hızla birbirini izlemiştir..."
Sayfa 57
Bildiğimiz tek bir şey vardır: Beğenimiz ve tepkilerimiz, önceki kuşakların beğenilerinden ve tepkilerinden zorunlu olarak ayrılmaktadır. Geçen yüzyılda çok sayıda yanlış yapıldığını bildiğimiz için, restorasyon tekniğindeki bütün ilerlemelere karşın bizim de sık sık yanlışlar yapabileceğimize olasılık, dahası büyük bir olasılık gözüyle bakmak durumundayız.
Reklam
Resim yapmak, dünyayla etkin bir hesaplaşma anlammı taşır; bu nedenle sanatçı, gördüğünü resmedenden çok, resmettiğini gören insandır.
Bir sanat yapıtı, bir insan yaradılışının süzgecinden geçme bir doğa parçasıdır
İzlenimciler ve onların sözcüleri çok farklı düşündüklerinden, izlenimcilik ile öz­nelliğe yönelen çağrı arasında bağmtı kurmak, bir çelişki gibi gözükebilir, izlenimci­ler ve yandaşları için bu akım, nesnel gerçekliğin zaferi anlamına geliyordu.
Jean Etienne Liotard
Resim sanatı, düşünülebilecek en şaşılası büyücüdür. En açık ve seçik gerçeğe aykırılıklar aracılığıyla bizi, kendisinin salt gerçeklik olduğuna inandırabilir.
Reklam
Dil, varolan nesneleri veya bağlamları adlandırmaz; dilin yaptığı, içinde yaşadığımız dünyayı bizim için sınıflandırmaktır. Şimdi öyle sanıyorum ki, sanatın kullandığı resimsel göstergelerin de aynı şeyi yaptığını varsayabiliriz. Fakat bu varsayıma giderken, çeşitli üsluplar veya diller arasındaki ayrımlar, doğru betimlemelerin veya doğru çevirilerin engelleri sayılmamalıdır. Dünyayı çok farklı bakış açılarından görmek, buna karşın o dünya üzerine içerik açısından özdeş bildirimlerde bulunmak, rahatlıkla olasıdır.
Seneca, bir mektubunda üslubun Maecenas tarafından yozlaştırılmasını, acımasız bir tutumla, bozulmuş bir toplumun belirtisi diye yargılar; Seneca’ya göre söz konusu toplumda gösteriş ve bulanıklık, yalınlıktan ve açıklıktan daha çok geçerlidir. Bu türden savlar doğal olarak yanıtsız kalmamışür
Sanat, çeşitli amaçlara hizmet eden kabarık sayıda başka oyunları da kapsamına alır. Ancak belli bir anda hangi oyunun söz konusu olduğunu kestiremeyen kişinin her zaman yalnızca sıradan izleyici olduğu söylenemez.
Çünkü akıl yoluyla belli bir yaşantının bir yanılsama olması gerektiğini kavrayabilirsek de, tam olarak söylemek gerekirse, kendimizi bir yanılsamaya kapılmış konumda yakalayamayız; bunun gibi kendimizi bir yanılsamayı yaşarken gözlemleyebilmemiz de söz konusu değildir.
Görme duyumuz biçimler ve figürler arasındaki ayrımları, bunlar nerede olursa olsun... hiçbir gecikme ya da duraklamaya yer ver­meksizin saptar; bu arada düşünülebilecek en güç hesaplamaları inanılmaz bir beceriyle yapar; ancak hızlı tempo, bunların bilincine varılmasını engeller... Görme duyumuz bir nesneyi kendi doğrultu­sunda seçemediğinde, onu başka ayrımlar aracılığıyla algılar; bu al­gılama, kimi zaman doğru, kimi zaman da yanlış bir imgelem ürü­nüdür.
Ptolemaeus, OptikKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.