Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Saraydan Sürgüne

Kenize Mourad

Saraydan Sürgüne Sözleri ve Alıntıları

Saraydan Sürgüne sözleri ve alıntılarını, Saraydan Sürgüne kitap alıntılarını, Saraydan Sürgüne en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pek çok insan yanlış yaşadığını çok geç anlıyor ve o zaman umutsuzluk başlıyor.
Sayfa 540 - Everest Yayınları
27 Şubat 1924'te, son bir saldırı yapıldı. Eski rejim yandaşlarının çevirdikleri dolapları açıklayan Kemalci grup, halifeliğin kaldırılmasını istedi. Bir haftalık direniş ve kavgaların ardından, Büyük Millet Meclisi 3 Mart günü, açık oylamayla, yalnız Abdülmecid'in değil Osmanlı ailesinden bütün şehzade ve sultanların derhal ülkeden çıkarılmasını karara bağladı.
Sayfa 179Kitabı okudu
Reklam
1921'de Türkiye'de hilafet tehlikeye düştüğü vakit,Hint'li müslümanlar,daha önce görülmemiş bir şekilde işgalci İngilizlere karşı ayaklanmışlardı.Gandi ve Hindu'lar tarafından da desteklenen bu hareket,bağımsızlık için yapılan büyük gösterilerin ilk adımını teşkil etmişti.
Sayfa 246Kitabı okudu
Bir "vatana ihanet" yasası oylandı, buna göre cumhuriyete karşı ya da eski rejimden yana olanlar idam edilecekti. Mustafa Kemal, halife lehine konuşmaya kalkışan diyanet işleri başkanını uyararak, bir daha böyle konuşursa idam edileceğini söyledi. Bütün ülkede subaylar, memurlar, din adamları tutuklandı. Türkiye bir darbenin eşiğinde gibiydi.
Sayfa 178Kitabı okudu
Harem düzeninde derece ne kadar yükselirse, rekabet o denli kızışır, tehlikeler baş gösterirdi. En tepedeki kademelerde, savaş amansız olurdu. Bütün kadınefendilerin oğulları şehzade idi, yani fiilen hepsi birer hünkâr adayı sayılırdı. Kurala göre, en büyük şehzade tahta geçerdi ama, altı asırlık Osmanlı tarihi, ne şehzadelerin, kaza ya da esrarengiz hastalıklara kurban giderek yok olduğuna şahit olmamıştı ki!..
Sabahları birdenbire uyanmamaya dikkat edilirdi; bu, Doğululara has bir adetti; çünkü, inanışa göre, uyku esnasında ruh, başka başka âlemlerde geziniyor, bu yüzden de, ruhun bedene yavaş yavaş dönmesi için ona zaman vermek gerekiyordu.
Reklam
Dadısı ona sık sık V. Murad'ın hikayesini anlatırdı; çok sevilen, yüce gönüllü bir şehzade olduğunu, tahta çıkışının, kendisinden büyük yenilikler bekleyen halk tarafından sevinç gösterileriyle karşılandığını... Ne yazık ki, V. Murad'ın hükümdarlığı ancak üç ay sürmüştü. Hassas sinirleri, saraydaki entrikalara, iktidara gelmesiyle patlak veren cinayetlere dayanamamıştı ve ağır bir depresyon geçirmişti. Dönemin hekimlerinden Avusturyalı Liedersdorf, hünkarın dinlendiği takdirde, birkaç haftaya kalmadan eski sağlığına kavuşacağını söylemişti, ama etrafındakiler onun sözlerini dikkate almamışlardı. Murad tahttan indirilmiş ve bütün ailesiyle birlikte Çırağan Saray'ına kapatılmıştı.
Hak nedir bilmeyen, haksızlığın ne demek olduğunu nasıl anlardı?
Sayfa 545 - Everest yayınları
Osmanlı sarayinda ,ugurzuzluk getirdiğine inanıldığı için siyah giyilmesi yasakti.
Bir gün, " Tanrı olmak çekilmez bir şey olsa gerek," demiştiniz. " İnsanlığın bütün umudu, bütün sevgisi, eteklerinize yapışmış; ne büyük bir yük! "
Sayfa 194Kitabı okudu
Reklam
Zümrüdüanka Kafdağı'nın arkasındaydı.Oraya varmak için ateş çemberlerinden geçmek,azgın suları aşmak,vahşi canavarlarla boğuşmak gerekiyordu.
Sayfa 197Kitabı okudu
Ölümü simgeleyen siyah hırkaları sırtlarından atarak,bembeyaz giysileriyle ışıl ışıl ortaya çıktılar.Saf,lekesiz ruhlar gibi beyaz..yavaş yavaş dönmeye başladılar.Sağ elleri gökyüzüne açılmış sol elleri yer yüzüne dönük.Tanrı'dan alıp kula vermek üzere...
“Pek çok insan yanlış yaşadığını çok geç anlıyor ve o zaman umutsuzluk başlıyor.”
Sayfa 540Kitabı okudu
“Görüyorsunuz ya, ben bile Sultan Abdülhamid’e kızmıyorum artık. İngiltere’nin, Fransa’nın, Rusya’nın topraklarımızı paylaşmak istediği bu zor dönemde, ülkeyi, hiç şüphesiz onun gibi bir adamın yönetmesine ihtiyaç vardı. Otuz üç boyunca, imparatorluğu onu parçalamak isteyen güçlere karşı koruyabildi.”
-Şunu iyi bilin Selma diye söze başladı.Düştüğünüz vakit daima bağırıp çağıracak ve size tekme atacak alçaklar olacaktır.Şunu da bilin ki,Osmanlı hanedanının zaaf ve kusurları ne olursa olsun,hiçbir vakit ihanet etmemiştir.Düşünmesi bile saçma! Türkiye'nin yüceliği,bizim yüceliğimizdir.ona ihanet edersek,kendimize etmiş oluruz.
Sayfa 107Kitabı okudu
182 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.