Saraydan Sürgüne

Orijinal Dil:
Fransızca

2025 7. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 18:21
Kenizé Mourad’ın Saraydan Sürgüne adlı eseri, annesi Selma Rauf Hânım’ın hayatından esinlenilerek yazılmış bir biyografik romandır. Kitap, Osmanlı sarayının çöküş döneminde, bir sultan torununun İstanbul’dan Hindistan’a, oradan da Avrupa’ya uzanan dramatik sürgün öyküsünü anlatır. Doğu ile Batı, gelenekle modernite arasında sıkışmış bir kadının kimlik arayışını işler. Ancak kitapta özellikle dikkat çeken ve sorgulanması gereken yönlerden biri, Mourad’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nı son derece taraflı ve tarihsel gerçeklikten uzak şekilde aktarmasıdır. Mourad, Osmanlı hanedanına duyduğu kişisel bağlılık nedeniyle, Cumhuriyet’in ilanını bir yıkım, Atatürk’ü ise neredeyse bir işgalci gibi sunar. Bu yaklaşım, romanın kurgusal boyutunun ötesine geçip, tarihi ciddi biçimde saptıran bir algı yaratmaktadır.
Saraydan Sürgüne Romanı
·597 syf.·
2024 5. kitabı
Kişisel bir yoğunluğum nedeniyle on günü buldu bu romanı okumam. Uzun sürdü yani. 600 sayfalık bir roman ancak kendini okutabilen, akıcı bir roman da... Kenize Murad, Sultan V. Murad'ın torununun kızı. 1938 doğumlu. Sultan'ın torunu olan Selma'nın hayatını anlatmış ki, Selma, Kenize Murad'ın annesi. Osmanlı saraylarından birinde dünyaya gözlerini açan Selma, hanedanın prenseslerinden birisidir. Roman tamamen onun gözünden anlatılıyor. Gerçeklik payı çok olsa da neticede bir kurgu. Milli Mücadele döneminde sarayda neler yaşandığını, işgal yıllarının İstanbul'unu ve Mustafa Kemal imgesini anlatıyor. Elbette kurgulanmış ve dramatize edilmiş bir şekilde. Milli Mücadelenin sonunda hanedanın sürgün kararı verilince Selma, annesi Hatice ile birlikte Beyrut'a gidiyor. Sonuçta bir Osmanlı prensesidir. Burada iken o zamanın Hindistan'ı, sonranın Pakistan'ındaki bir raca ile evlenip, o uzak ülkeye gidiyor. Romanda dört farklı mekan var. İstanbul, Beyrut, Hindistan ve Paris... Özellikle İstanbul dönemi çok akıcı ve ilgi çekiciydi. Hindistan günlerinde beğenim ve romanın temposu biraz düştü. Ancak Paris ve İkinci Dünya Savaşı, yani özellikle son bölümler beni çok sarstı. Çocukken kahraman olarak gördüğü ve "altın gül" dedikleri Mustafa Kemal Paşa'ya sonradan düşman olan bir genç kadının hikayesi aslında. Ancak ilgimi çeken esas şey şu oldu, Selma Sultan bilhassa Hindistan yıllarında kadınlar ve sosyal hayat konusunda ne olmasını istiyorsa, hepsini Atatürk, Türkiye'de yapıyor. Yani saltanat sürse idi asla olmayacak şeyleri... Uzun yıllardır okuma planımda olan bir romandı bu. Beklentimi karşıladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Tavsiye ederim...
Tarihi Roman
Saraydan SürgüneKenize Mourad · Everest Yayınları · 2022562 okunma
Selma Sultan ı hatırlatan tüm antibiyotikler adına!!
·597 syf.·
2018 94. kitabı
Kitabın adı Saraydan Sürgüne yazarı ise Kenize Murat’tır.Kitabı 1999 yılında okumuştum.Bilinçli hayatım boyunca en kısa sürede okuduğum kitap diyebilirim.Hani derler ya trajik bir olay karşısında birisindeki değişimi anlatmak için ‘bir gecede saçları ağardı’diye..işte bir gecede ve bir solukta okudum ben bu kitabı..Aradan nerdeyse 20 yıl geçmiş ve beynimin dehlizlerinde halâ yaşamaya devam eden bir kitap..Kitabın yazarı Kenize Murat,Osmanlı padişahlarından V.Murat ın torunudur. Türk topraklarında hiç büyümemiş bir ziyaretçi gibi arkadaşlarını, kuzenlerini ziyarete İstanbul a gelip gitmiştir.Kitab’a hayatı konu olan Osmanlı prensesi Selma Sultan ile Hint Racasının kızıdır Kenize Murat.Selma Sultan ,Osmanlı hanedanlığı yurtdışına sürgün edilirken henüz 8 yaşındaydı ve bir gün vatanlarına dönecekleri ümidiyle çok uzaklaşmadılar Fransız mandasındaki Lübnan a gittiler..20 yıl içinde kitaba dair insanın hafızasında ne kalır ki ..Hatırımda kalan bazı anlatımlar şöyle;Selma küçük bir prenses iken annesi Hatice Sultan ve dedesi 5.Muratla beraber Çırağan Sarayında sürgün hayatı yaşarlar.Abdülhamid onları saraya hapsetmiştir çünkü muhaliflere her dönemde davranıldığı üzere ..Bir gün saray faytonuyla Halide Edip in Sultanahmet Mitingini izlemeye gider.Ve sarayın entrika kokan, siyasetsiz geçmeyen koridorlarında yürüyen her kadın gibi namı diğer ‘Gül’diye bahsedilen Mustafa Kemal’ e O da aşıktır.Selma Sultan sefil bir hayatı sürgün yıllarında Ortadoğu’da yaşarken yazgısını değiştiren bir kararla Hint racası ile evlenir ve İki koldan prenses oluverir.Hindistan ‘ın kapalı kültürüne dayanamaz karnındaki Kenize yi doğurmak bahanesiyle Paris’e gitmeye karar verir ardından raca eşi de gelecektir.II.Dünya Savaş’ ı patlak verince Selma Sultan Çırağan’dan beri yanında sadık hizmetkarı
2024 11. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2024 16:05
Başlarını ve sonunu bir çırpıda okuduğum bir kitap oldu. Çünkü Kitap, başlangıçta Osmanlı'nın son zamanları, 2. Abdülhamit'in ölümü ile başlıyor. Bu sebeple bize çok tanıdık, çok yakın geliyor. Özellikle Savaş ve Atatürk'ün mücadelesi ile ilgili kısımları pürdikkat okumama sebep olmuştur. Ama bu kitabı özellikle şunun için iyi ki okumuşum diyorum. O da şu ki; bu zamana kadar çocukluğumuzdan kendi okuduğum roman/tarihi kitap/belgesel ya da her neyse hepsinde Milli Mücadelenin ve Devrimlerin, yenilik ve mutluluk verdiği, bu devrimlerin neticesinde mutlu son ile the end olduğunu okudum. Ama saltanatın kaldırılmasını hiç bir Saraylı tarafından düşünmedim, okumayı/okutulmayı bırakın düşünmek bile gelmedi aklıma. Yani saltanatı kaldırdık haberi geldiğinde bizi 600 yıldır yöneten Sultanlarımızın/kızlarının/damatlarının/gelinlerin/cariyelerin/haremağalarının ve diğerlerinin ne hissettiği, şimdi ne olacağı endişelerini düşünme ve okuma fırsatı verdi. Mesela bir anda Sürgün kararı veriliyor ve daha önce hiç yurtdışına çıkmamış Saray halkı artık Türkiye'yi terketmek zorunda kalıyor. Hislerini, korkularını, umutlarını ve düşüncelerinizi düşünsenize ! Ben bunu daha önce neden hiç tahhayyül edememişim ki bir de empati yeteneğim yüksektir zannederdim. Halkın gözünden Atatürk ve ,hiç de vatan haini olmayan ama 600yıldır tahta oldukları için Saraylı olan, Sarayın gözünden Atatürk... İşte bu kitap ufkumu açtıysa bu sebepledir. Onun dışında, Beyrut'ta geçenler, Fransa'da geçenler bence fazlasıyla kurgu ve hayal ürünü içeriyor. Sonuna gelince, yine de sonunu bilsem de (wikipediden ailenin hayatını okuduğum için) gözyaşlarımı tutamadım. Zeynel Ağa, sen neler çekmişsin hele. Gözlerimde canlandı o zayıf, cılız ve kırışık yaşlı ve yaslı halin. Hiç bir insan bu kadar çok sevdiği bir
2017 14. kitabı
V.Murad'ın torunlarından Kenize Murad tarafından yazılmış olan eserde yazar,annesi Selma Sultan'ın hazin hayatını yarı kurgu yarı gerçek bir şekilde ele alır.Tabii ki Osmanlı'nın son dönemleri ve Cumhuriyet'in kurulduğu yıllardaki olayları da içerir.Çok etkileyici,sürükleyici ve görkemli bir eser.Tavsiye edilir.
Siyaset
Saraydan SürgüneKenize Mourad · Everest Yayınları · 2022562 okunma
Tarihi saptırmış , 7-8 yaşlarındaki çocuğun yanında neler neler konuşulmuş ve bu küçük hanımda herşeyi hafızasında tutmuş .Ayrıca hiç bir edebi ağırlığı yok daha fazla devam edemedim yarıda bıraktım.
2019 85. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2019 02:29
Benim acımdan Saraydan Sürgüne'yi okumak tarihe baska bir açıdan bakmak oldu. Bir ülke kabuk degiştiriyorsa o muhakkak sancılı olur o sancılardan etkilenenlerin olması normaldir diye düsünüyorum. Selma bu degişimde en agır bederl ödeyenler arasında idi. Cok etkilendim...
2017 54. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2017 11:37
#kitapyorum Her okuduğum kitap da ülkemiz de okullar da bizlere her şeyin siyah yada beyaz olduğu öğretiliyor sorgulamak kesinlikle öğretilmiyor. Bu kitap da okullar da öğretilen bilgilerin dışın da çok güzel bilgiler var. Okuduğum en güzel tarih kitaplarından birisi oldu. Kitabı okurken tarihe yolculuk yapıp güzel bir hikaye okuyacaksınız. ilk sayfasından son sayfasına kadar kendini hiç sıkmadan okutan, sarayda doğan bir insanın bile açlıktan ölebileceğini gösteren, insanın kendine dönüp bakmasını sağlayan güzel mesajlar içeren roman.
Puan vermedi··
Tarihe farklı bir bakış açısı, yaşama dair entresan tespitler, şaşaalı yaşamların insansılığı, özgün bir kurgu. Umutlar ve yokoluşlar... son sayfaları bitecek diye okuyamıyorum sanki bir parçam bitecekmiş gibi...
2017 31. kitabı
Benim gibi " tarih kitapları okuyamıyorum." diyen birinin önyargılarını kıran, muhteşem bir kitap. Hem bir aile öyküsü hem de dönem romanı olma özelliği taşıyor.

Kenize MouradYazar · 4 kitap
Kenize Murad (d.15 Haziran 1940 Paris), annesi, Sultan V. Murad'ın torunu Selma Rauf Hanımsultan (d. Ortaköy, 15 Ağustos 1914 - ö. Paris, 13 Ocak 1941) ile babası Damat Raca Seyyid Sacid Hüseyin Ali (1910-1991)'nin kızıdır. Babası Sacid Hüseyin Ali, 1991 yılına kadar Kotwara mihracesi ve 1936 ile 1952 yılları arasında, Hindistan'da Kotwara Yasama Meclisi üyesidir. Kotwara, Hindistan'da Uttar Pradeş eyaletinde, Avadh (Oudh) bölgesinde Lakhimpur Kheri ilçesinde bulunan yaşayan en eski uygarlıktır. Avadh bugün, bir zamanlarki Babür İmparatorluğu'nun bir bölgesini yöneten idareci (Nevvab)'lerin kültürel kimlik barındıran bir bölgesidir. "Rajkumari Kenize de Kotwara" olan asıl adını, Fransa'da ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiğinde nüfusa kayıt olurken "Kenize Murad" olarak değiştirmiştir. Kenize Murad, 20 yaşında iken, köken arayışı onu İslama götürmüş, büyük tasavvufların metinlerini incelemiştir. Kenize Murad, Mart 1971 tarihinden itibaren belgeler servisine bağlı makaleler yayınlamaya başlar. Sorumluluk alanını kapsayan Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerde bir süre yaşamış, Bangladeş, Etiyopya ve 1982 yılında Beyrut kuşatması sırasında üç ay boyunca Lübnan'da kalmış, bir yıldan fazla bir süre de İran devrimini kapsayan savaş muhabirliği yapmıştır. Kendisi Türkçe konuşamamaktadır. 1987 yılında Fransa'da yayınlanan, De la part de la princesse morte (Saraydan Sürgüne) adlı ilk romanında sürgünde ölen annesinin hayatını anlatmıştır. Bu romanı dünyada en çok satan kitaplar listesine girmiş, otuzdan fazla dilde ve 42 ülkede yayınlanmıştır. Bu roman, Türkiye'de ilk kez Osmanlı İmparatorluğu'nun imparatorluk ailesinin bir üyesi gözüyle görülmüş, belirli bir başarı kazanmıştır. 1998 yılında ilk romanından sonra, Le Jardin de Badalpur (Badalpur Bahçesi) adlı ikinci romanını, 2003 yılında da Le parfum de notre terre, voix de Palestine et d'israel (Toprağımızın Kokusu - Filistin ve İsrail'in Sesleri) adlı, iki halkın acıklı olaylarını anlamaya çalıştığı, araştırma yazıları ile Filistinli ve İsrailli erkek, kadın ve çocukların yazılı betimlemelerini içeren bir kitap yayınlamıştır. Kendisi 10 Temmuz 2010 tarihinde Tarihin Arka Odası programına katılmış, anılarının yanı sıra görüşlerini aktarmış ve önemli açıklamalarda bulunmuştur. Yine aynı programa 5 Şubat 2011 tarihinde de katılmıştır.