Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sarmatlar Gönderileri

Sarmatlar kitaplarını, Sarmatlar sözleri ve alıntılarını, Sarmatlar yazarlarını, Sarmatlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hayatında kan içmeye doymayan adam (Kyros), şimdi kana kana iç."
Kyros, büyük Saka birliğine dahil olan Massagetler üzerine sefer düzenlemiştir. Bu sırada hükümdarlarının ölümünden dolayı onların başında Tomris bulunuyordu. Kyros yapmış olduğu plan ve stratejisinin bir gereği olarak, bu durumdan faydalanarak onlar üzerine bir sefer düzenleme ihtiyacı duymuştur. Bu mücadeleyi Pers ordusu kaybetmiştir. Büyük Balhan dağlık arazisinin boğazında sıkıştırılan Persler ağır bir yenilgiye uğratılmıştır.
Sayfa 33 - Kaynak Yayınları
135 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Sarmatlar, Türkiye'de çok çalışılmamış bir konu olduğundan, bu eser dikkatimi çekti. Zaten hakkında sınırlı bilgi olduğundan çok hacimli bir eser beklemiyordum. Genel bilgi mahiyetinde siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatlarına dair malumatlar paylaşılmış ve boşluk kalan yerlerde İlhami Durmuş Hoca, kendi çıkarımlarını yapmış. Bence eseri orijinal kılan da bu çıkarım ve yorumlardı.
Sarmatlar
Sarmatlarİlhami Durmuş · Kaynak Yayınları · 200721 okunma
Reklam
Sarmatlar, M.S. II. yüzyılın sonlarına gelindiğinde büyük ölçüde güç kaybetmişlerdi. Onların bu şekilde güç kaybetmelerinde iç ve dış etkenler büyük ölçüde rol oynamıştır. Daklarla ve Romalılarla yapılan mücadele merkezi otoritenin sarsılmasına ve dağılmasına neden olmuştur. Bu dönemde Gotlar da Karadeniz'in kuzeyindeki Sarmat coğrafyasına inmeye başlamışlardır. Sarmatların ağırlık merkezi Gotların eline geçmiştir. Böylece Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlarda M.Ö. II. yüzyılın başlarında başlayan Sarmat egemenliği M.S. II. yüzyılın sonlarına doğru son bulmuştur.
Sayfa 152 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Sarmat kadınları da en üst derecede yönetici olabilmekteydi. Buna Kraliçe Amage örnek olarak gösterilebilir. Sarmat kadınlarının kocalarıyla birlikte ya da kendi başlarına ata binip ava gitmeleri, savaşa girmeleri ve erkekler gibi giyinmeleri, kadınların da rahatlıkla toplum üzerinde etkili olmalarını sağlamıştır.
Sayfa 126 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Marcus Aurelius on bin Yazığı hizmetine almıştır.
Sayfa 118 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Markomanlarla savaşın sona ermesi üzerine İmparator Marcus Aurelius (161-180) Carnuntum'dan Sirmium'a geçerek burada konaklamıştır. İmparator, buradan sefere çıkıp M.S. 174 yılının sonunda Yazığları mağlup etmiştir. Onlara karşı kesin zaferi 175 yılında kazanmıştır. Bu zaferden sonra, kendisinden sonra başa geçen imparatorlarda da sık sık, görüldüğü üzere, "Sarmaticus" unvanını almıştır.
Sayfa 116 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Reklam
M.Ö. II. yüzyılın sonlarına doğru merkezi bir yönetim altında güçlü bir konuma gelen Sarmatlar Romanya Ovası'nı fethedip, Tuna Nehri'nin güneyine kadar yayılmışlardır. Gerçekten Strabo'da Sarmatların Tuna Nehri'nin güneyine kadar yayılmış oldukları bildirilmektedir. Yine Strabo, Sarmat ve Bastarnların Tuna Nehri'nin sol kıyılarından Triballi'yi aşarak ve nehri geçerek, nehir üzerindeki adalarda ve bu nehrin güney kıyılarında yerleştiğini içeren bilgi verir.
Sayfa 109 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Kırım İskit hükümdarının Gelibolulara düşmanca davranışı, onların Sarmatlardan yardım istemesine neden olmuştur. Bunun sonucunda Sarmat Kraliçesi Amage, İskit hükümdarına Geliboluları taciz etmekten vazgeçmesi için emir göndermiştir. Bu isteğinin bir şeye yaramadığını gördüğünde, hiç beklenmeyen bir şekilde küçük süvari gücünün başında, İskit hükümdarının karargâhına vararak, onu öldürmüştür. İskitleri idare etmek üzere hükümdarın oğlunu başa geçirmiştir. Greklerle ve diğer topluluklarla barış içinde yaşamalarını emretmiştir.
Sayfa 105 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
İskitlerin topraklarını büyük ölçüde Sarmatlara kaptırdıkları, belirli merkezde toplanmış olduklarından açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Buradan Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlarda güçler dengesinin değiştiğini, yavaş yavaş İskit egemenliğinin son bularak; Sarmatların egemen bir güç olarak ortaya çıktıkları sonucunu çıkartabilmekteyiz.
Sayfa 102 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Muhtemelen İskender'in ölümünden sonra, Sarmatlar İskit İmparatorluğu'nu yıkmışlar ve Karpatlara, hatta belki buranın üzerine kadar yayılmışlardır.
Sayfa 78 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sarmatların genel olarak kökeni düşünüldüğünde Sarmatia'da var olan topluluklar ve onların bir güç olarak ortaya çıkmalarıyla birlikte İskit bakiyelerinin hesaba katılması zorunluluğu vardır. Özellikle, Sarmat toplulukları arasında sayılan Yazığlar, Kralî Sarmatlar, Roksolanlar, Ugorlar, Aorslar ve Sirakların ayrı ayrı değerlendirilmeleri gerekmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi eldeki belge ve bilgilerin sınırlı olması, Sarmatların kökenini belirleme sorununu çözmeye yetmemektedir. Ancak, Sarmat toplulukları içerisinde önemli yeri olan Yazığlar ve Sirakların Asya kökenli olduklarını söylememiz mümkün gibi görünmektedir.
Sayfa 76 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Sarmat tarih ve kültür araştırmalarında Grek kaynakları ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada Latin kaynakları ve üçüncüde ise Çin kaynakları bulunmaktadır.
Sayfa 20 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Özellikle İskitlerin ardılları olarak gördüğümüz Yazığ ve Sirakların Türkler ve Türklükle bağlantıları her geçen gün biraz daha güçlenmektedir.
Sayfa 128 - Kaynak Yayınları
80 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.