Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Satranç

Stefan Zweig

Satranç Gönderileri

Satranç kitaplarını, Satranç sözleri ve alıntılarını, Satranç yazarlarını, Satranç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
88 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Satranç, insanın kendisi ile olan savaşıdır
Başlığa yazdığım ifade bu kitap ile ete kemiğe bürünmüş oluyor. Yazarımız bu kitabında bir gemi güvertesinde yolcu olan birinin yolculardan birinin dünya satranç şampiyonu olmasını fark etmesiyle başlıyor. Ve kısa süre sonra bu şampiyon ile karşı karşıya kalan Doktor B. ismindeki gizemli yabancının hikayesini dinliyoruz. Hapis tutulduğu bir ortamda aklını korumak için bulduğu bir kitaptan satranç öğrenen başkarakterimiz; başlarda bunu büyük zevkle yaparken sonradan yapılmaması bir şey yaparak, satrancı kendine karşı oynayarak hayatını zindana çeviriyor. Satranç, bu alanında enfes bir kitap olmakla birlikte benim gibi sizin de satranca büyük bir ilginiz varsa kesinlikle okumanız gereken bir eser. Şimdiden keyifli okumalar.
Satranç
SatrançStefan Zweig · Koridor Yayıncılık · 2016237bin okunma
Bu oyuncuların orada yaptıklarının, benim çaresizlik içinde aylarca kendime karşı yapmaya çalıştığım şeyle esasında aynı oyun olduğunu hatırlamam birkaç dakikamı aldı gerçekten de. Şifreler sadece ikameydi ve bu taşların sembolüydü; tahtadaki taşların oynatılmasının benim düşünme uzamındaki hayali imgelemimle aynı şey olmasının bende yarattığı şaşkınlık, son derece karmaşık yöntemler kullanarak yeni bir gezegeni kâğıt üstünde hesaplayarak bulan ve sonra onu gökyüzünde gerçekten de beyaz, berrak, cismi bir yıldız olarak gören bir gökbilimcinin şaşkınlığına benzetilebilir herhalde.
Sayfa 72 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Bana gülümsüyordu - evet, gülümsüyordu, iyi niyetle gülümseyebilen insanlar vardı hâlâ -, sonra parmağını uyarıcı bir edayla dudaklarına götürdü ve usulca yoluna devam etti.
Sayfa 69 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Fakat dünya üstünde kimin benim gibi bu denli boşa giden ve yararsız zamanı vardı ki, hiçliğin kölesiydim ben ne de olsa, bu denli bir açgözlülük ve sabır kimin emrine amadeydi ki?
Sayfa 57 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
...bu ön odada bir takvim asılıydı ve basılı, yazılı bir şeye duyduğun açlık içinde bu sayıya, duvardaki '27 Temmuz' gibi kıt bir söz öbeğine nasıl gözümü dikip baktığımı anlataman size; onu beynimin içine emdim adeta.
Sayfa 51 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Hiçbir şey yapılmıyordu bize - sadece mutlak hiçliğin içine koymuşlardı bizi, zira bilindiği gibi dünyada hiçbir şey hiçlik kadar büyük bir baskı yapmaz insan ruhunda.
Sayfa 44 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Her defasında tahtaya görünüşte kaçamak bir bakış atmakla yetiniyor, sanki biz de cansız tahta figürlerden başka bir şey değilmişiz gibi küstah ve kibirli bir edayla bizi görmezden geliyordu ve bu densiz jest insana elinde olmadan, suratına bakmaya tenezzül etmeksizin uyuz bir köpeğin önüne kırıntı atılmasını anımsatıyordu. Biraz olsun ince düşünceli birisi olsaydı yaptığımız hatalara dikkat çekebilir veya dostane bir sözle bizi yüreklendirebilirdi bence.
Sayfa 27 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Satracın Tanımı
Fakat satranca bir oyun demek aşağılayıcı bir kısıtlama değil mi? O aynı zamanda bir bilim, bir sanat değil mi, tıpkı Muhammed'in gökle yer arasında süzü- len tabutu gibi bu kategorilerin arasında süzülmüyor mu, bütün karşıtlıkların emsalsiz bir birleşimi; kadim ve yine de ebediyen yeni, tertibatında mekanik ve yine de sadece hayal gücü sayesinde etkili, geometrik olarak sabit bir mekânda sınırlı ve kombinasyonlarında sınırsız, sürekli kendini geliştiren ama yine de kısır, hiçbir yere götürmeyen bir düşünce, hiçbir şey hesaplamayan bir matematik, yapıt vermeyen bir sanat, maddesi olmayan bir mimari ve yarlığıyla bütün kitaplardan ve yapıtlardan hiç şüphesiz daha kalıcı, bütün halklara ve bütün zamanlara ait ve can, sıkıntısını öldürmek, duyuları keskinleştirmek, ruhu germek için hangi tanrının onu dünyaya taşıdığını kimsenin bilmediği tek oyun.
Sayfa 18 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Önemsiz gibi görünen bu arıza hayal gücündeki bir noksanlığı ele veriyor ve dar bir çevrede hararetle tartışılıyordu; muhteşem bir virtüözün veya şefin, önünde partisyon olmadan çalamaması veya orkestrayı yönetememesi de müzisyenler arasında böyle tartışılabilirdi ancak.
Sayfa 13 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
Stefan Zweig
Dünyada hiçbir şey hiçlik kadar büyük baskı yapmaz insan ruhunda
Reklam
Okumak ,okumak ,sonunda tekrar okuyabilmek!
Ne var ki, ne kadar maddeden yoksun gibi görünseler de düşüncelerin bile bir dayanak noktasına ihtiyacı var, aksi takdirde onlar da anlamsizca kendi cevrelerinde dönmeye başlıyor;onlar da katlanamiyor hiçliğe..
Zira bilindiği gibi dunyada hiçbir şey hiçlik kadar büyük bir baskı yapmaz insan ruhunda.
İçimde bir şey haklı çıkmak istiyordu, oysa içimde mücadele edebileceğim şu öteki ben vardı sadece.
Sizler yeni bir gün doğumunu bekleyebilirsiniz, benim buna gücüm kalmadı.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.