Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sayılar İmparatorluğu

Denis Guedj

Sayılar İmparatorluğu Gönderileri

Sayılar İmparatorluğu kitaplarını, Sayılar İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Sayılar İmparatorluğu yazarlarını, Sayılar İmparatorluğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir şeyin ölçüsü o şeyin kendisi değildir, olsa olsa o şeyin bir göstergesidir.
Sayfa 125Kitabı okudu
Bütün, parçadan büyüktür. Bir bütün, ancak parçalar barındırdığı için bütündür.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Rakamlar yalnızca on tanedir, dokuzunun değeri vardır, onuncusunun değeri yoktur ama öbürlerinin görülmesini sağlar ve zero ya da chiffre adını taşır.
Sayfa 111Kitabı okudu
“Daireyi karelere bölmek”. Bu deyim çeşitli dillerde gündelik dile girmiş ve olanaksız bir şeyi gerçekleştirmeye çalışmakta direten ama hüsrana mahkum olan denemeleri belirtmiştir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Pythagoras’a bir gün sormuşlar “Bir arkadaş nedir?” diye. Şöyle yanıt vermiş: “Öbür kendimdir.”
Nicelik doğrudan doğruya gözle kavranamadığı için sayılar bulundu. Sayıları bulunca insanlar saymaya başladı. Niceliğin kaydını tutmak için de çentik attılar, bu çentikler ad verdiler ve bu adları ezberlediler.
Reklam
Sıfır : Her şeyin üstesinden gelen hiç!
Sayfa 111 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Sayı nesnede arandığı sürece sayı dizisi 1'le başladı", diye yazar psikolog Jean Piaget: Sıfırı ilk sayı yapmak ise tam tersine sayıları nesneden çıkarsamayı reddetmek demektir."
Sayfa 106 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
160 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Sayılar İmparatorluğu Kitap Yorumu
Kitap, cebirin temel kavramlarını güzelce açıklıyor.Hatta bu konulara merak salmış insanlar için kitabın arkasına mini bir sözlük yapılmış.Kitabın ilk sayfaları,çeşitli imparatorlukların kullandığı sayı sistemlerini ve anlamlarını görsellerle örnek vererek anlatıyor.Sonraki kısımlarda sayıları oluşturmamızı sağlayan rakamların oluşumu ve onları kaplayan doğal sayıları,tam sayıları,reel sayıları ve şu anda matematikçiler için çok önemli bir sayı sistemi olan kompleks sayıları temel düzeyde okuyucuya anlatmayı başarmış.Kitapta en çok ilgimi çeken bazı önemli sanatçıların sayılarla ilgili resimleri oldu.Sanatla matematiğin her zaman iç içe olduğunu biliyordum.(Bu konu için fraktal geometriye bakmanızı öneririm.)Fakat bu kitap sayesinde sanat eserlerine saygım ve ilgim daha da arttı.Birçok eserde matematiksel olguları görmeye başladım diyebilirim.Kitap hakkında söyleyeceklerim bu kadar.İncelemeyi okuyanlara teşekkür ediyorum. Herkese sanat ve bilim dolu günler dilerim.
Sayılar İmparatorluğu
Sayılar İmparatorluğuDenis Guedj · Yapı Kredi Yayınları · 200933 okunma
Rasyonel sayılarla gerçel sayılar arasında temel bir fark vardır, o da sürekliliktir.
Reklam
Matematiksel bir alan nesnelerden, bu nesnelere verilen özelliklerden ve onlarla ilgili doğrulardan oluşan bir dünyadır.
Arkadaş Sayıların Yapısı
Pythagoras'a bir gün sormuşlar "Bir arkadaş nedir?" diye. Güya şöyle yanıt vermiş: "Öbür kendimdir." Soruyu soran kişi sersemleyince Pythagoras şöyle bir açıklama yapmış: "220'yle 284 nasılsa öyle." 220'yle 284 nasıl peki? Aralarında güçlü bir bağ var... bölünebilirlik açısından: birinin çarpanlarının toplamı öbürüne eşit. İşte arkadaş sayıların tanımı budur. Pythagoras'ın söylediği ikili en küçük "arkadaş" çiftidir. 220'nin kendisi dışındaki çarpanları şunlar: 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55, 110. Bunların toplamı 284. 284'ünkülerse 1, 2, 4, 71, 142, ve bunların toplamı da 220'den başka bir şey değil.
Matematik ve En Önemli Temelleri
1,2,3…gerçeklikleri apaçık olduğu için “doğal” denen bu sayılar hakkında ne biliyoruz? Yakından tanıdığımız tamsayıların sonsuzluğu akıllara durgunluk veren ve sonu bir türlü gelmeyen düzenlilikler ortaya çıkarır ama şaşırtıcı ve açıklanamaz dağılımlar da gösterir.Tamsayıların incelenmesi sayılar kuramı ve aritmetiğin işi.Aritmetikse “matematikçilerin prensi” Carl Friedrich Gauss’un deyişiyle “matematiğin kraliçesi”dir.
Sözcüklerin yazılmasında alfabedeki harflerin işlevi neyse,sayıların yazılmasında rakamların işlevi odur.Dolayısıyla sözcükler nasıl harflerden önce gelmişse,sayılar da rakamlardan önce gelmiştir.
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.