Denis Guedj
Bugün bize apaçık gelen sayı fikri aslında uzun bir soyutlama çabasının ürünü. Doğal sayıları belirtmek için insanlar tarih boyunca sayı simgeleri ?rakamlar? buldu ve az çok işe yarayan incelikli maddi düzenekler geliştirdi: abaküsler, sayı boncukları, khipu?lar... MS 5. yüzyılda Hint matematiğinin dehası sayesinde ?konumlu? denen bir sayılama ortaya atıldı: sıfırı içeren bu sayılama yalnızca on rakam (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) kullanmakla birlikte dünyanın bütün sayılarını gösterebiliyordu. Bu harika sistem yazıyla hesap arasındaki mesafeyi kapattı. Uzun süre ayak sürüyen Batı dünyası Arap matematikçilerinin yaygınlaştırdığı Hint sayılamasını 15. yüzyıldan başlayarak benimsedi. O dönemde ortaya çıkan matbaa ?Hint-Arap? rakamlarının kullanımını zorunlu kıldı ve kitlelere ulaştırdı. Göreceli sayılar, rasyonel, gerçel, sanal, karmaşık, hatta transandantal ve gerçeküstü sayılar: hesaplamayla ilgili gereksinimler ve kuramsal ilerlemelerle sayıların imparatorluğu topraklarını genişlettikçe genişletti. Denis Guedj bizi insanlığın en güzel buluşlarından birinin harika oluşum sürecini izlemeye çağırıyor: sayıların.
Kitabın Konusu:
160 sayfa

~186° | Sayılar İmparatorluğu
176 syf.
Puan vermedi
Merhaba. Tarihin en büyük genel kültür dizisi (Bibliothèque de la Pléiade) yurtdışında Gallimard Yayınları tarafından büyük bir hızla devam ettiriliyor ve Türkiye'de bu görevi Yapı Kredi
Matematik
160 syf.
8/10 puan verdi
Matematikle aranız nasıl olursa olsun, sayıların tarihini öğrenmek isteyenler için Denis Guedj’nin bu kitabı harika bir yol arkadaşı. Sayıların nasıl ortaya çıktığını ve daha çok sanatla nasıl iç içe geçtiğini anlatıyor. Ben de sizlere birkaç görselden bahsedeceğim 15. yüzyıl ressamı Rogier van der Weyden’in İsa’nın çarmıhtan indirilişini “altın oran” ile nasıl mükemmel resmettiğini görüyoruz. Fransisken Luca Pacioli’nin sağ eliyle geometri, sol eliyle aritmetik yaparak döneminin matematik bilgisini toparladığını öğreniyoruz.Büyük yetenek Fermat’ın Teoremi karşımıza çıkıyor . Andrew Wiles’ın bu teoremi ispatlaması tam 8 yıl sürüyor. Bunu öğrenmeyen kalmasın 16. yüzyıldan kalma bir halıda, bir madamın zengin çocuklara hesaplama yöntemlerini öğrettiğini görüyoruz. O dönemde kariyer yapmak ve bilgili olduğunu göstermek için çarpma ve bölme bilmek çok önemli ..! 13. yüzyıldan kalma bir Roma yazmasında, öğretmen ve öğrencilerini görüyoruz. Yazıya göre, çocuk İsa Yunanca ve İbranice bir tablet ile özel matematik dersi alıyor. Evet taa o dönemde bile Son olarak kitabın kapağı Bence illüstratör çok iyi iş çıkarmış Paylaşacak daha çok bilgi ve görsel var ama gerisini size bırakıyorum. Keyifle okuyacağınız, bilgi dolu bir eser olduğunu söylemeliyim. Merak etmeyin, temel bilgileri anlaşılır bir şekilde olduğundan herkes okuyabilir. Ve unutmadan, Sokrates’in dediği gibi: ‘Sayıların bilimi; bütün her şeye uzanır, bütün sanatlarda, ruhun bütün işlemlerinde ve bütün bilimlerde iş görür.’
Sayılar İmparatorluğu Kitap Yorumu
160 syf.
10/10 puan verdi
Kitap, cebirin temel kavramlarını güzelce açıklıyor.Hatta bu konulara merak salmış insanlar için kitabın arkasına mini bir sözlük yapılmış.Kitabın ilk sayfaları,çeşitli imparatorlukların kullandığı sayı sistemlerini ve anlamlarını görsellerle örnek vererek anlatıyor.Sonraki kısımlarda sayıları oluşturmamızı sağlayan rakamların oluşumu ve onları kaplayan doğal sayıları,tam sayıları,reel sayıları ve şu anda matematikçiler için çok önemli bir sayı sistemi olan kompleks sayıları temel düzeyde okuyucuya anlatmayı başarmış.Kitapta en çok ilgimi çeken bazı önemli sanatçıların sayılarla ilgili resimleri oldu.Sanatla matematiğin her zaman iç içe olduğunu biliyordum.(Bu konu için fraktal geometriye bakmanızı öneririm.)Fakat bu kitap sayesinde sanat eserlerine saygım ve ilgim daha da arttı.Birçok eserde matematiksel olguları görmeye başladım diyebilirim.Kitap hakkında söyleyeceklerim bu kadar.İncelemeyi okuyanlara teşekkür ediyorum. Herkese sanat ve bilim dolu günler dilerim.
168 syf.
7/10 puan verdi
Eğer matematiğe tamamiyle uzaksanız okuması anlaması gerçekten zor bir kitap... Ama biraz olsun fikriniz varsa sayıların ortaya çıkışını, hayatımızı sarışını, gizemini hatta sihrini öğrenmek için merakla okunabilir... Ayrıca resimler, fotoğraflar, özellikle de illüstrasyonlar harika...

Denis Guedj
Denis GuedjYazar · 4 kitap
Cezayir’de doğan Denis Guedj (1940-2010) 1957’de Paris’te Matematik okumaya başladı. 1968 baharında öğrenci hareketlerine aktif olarak katılan Guedj, bu dönemde özgürlükçü gazetelerde ilk yazılarını yazdı. 1978’de Matematik dersleri vermeye başladı ve ilk filmi la vie, t’en as q’une’ü çekti. Paris’te Matematik, Matematik tarihi ve sinema-bilim yorum dersleri verdi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.