Şehname 3

Firdevsi
Tahmini Okuma Süresi:
16 sa. 19 dk.
Sayfa Sayısı:
576
Basım Tarihi:
1995
Yayınevi:
Milli Eğitim Bakanlığı
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Sıralamalar
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

10/10
·576 syf.··
Beğendi
·
2026 3. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 15 Ocak 2026 20:25
Şehname 3 3. Cilt bitti.. İran-Turan mücadelei devam ediyor. Bu ciltte beyitlerin tekrarı dikkatimi çekti. Şair biraz zorlanmış gibi. İran-Turan çekişmesi anlatılırken. Yaşlı kralların tahtları ve çıkarları uğruna gençleri nasıl harcadıkları nasıl birbirlerine düşman edip savaştırdıkları ölümlerine sebep oldukları anlatılıyor. Şehname 3 e kendimce tüm kitabı özetleyen anafikir alıntıyla veda ediyorum.. * “Ey dünya görmüş ihtiyarlar! Sütle dolu olan bir kâsenin içine zehir karıştırmaktan vazgeçin! Şehname 3 Firdevsi sayfa 315 Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları..
Şehname 3Firdevsi · Milli Eğitim Bakanlığı · 199567 okunma
6/10
·576 syf.··
2025 50. kitabı
Destan; 'bir milletin tarihinde gerçekleşmiş, unutulması mümkün olmayan bir olay üzerine söylenmeye başlayıp gelişmesini asırlarca devam ettiren millî eserlerdir. Öyle ise destanın değişik tariflerini şöyle yapabiliriz: Destan; bir milletin, kederini, sevinç ve coşkularını, heyecanlarını, bütün duygu ve düşünce yapısını oluşturan türlerdir. Destan; milletlerin geçmişlerindeki diri ve canlı hedeflerinin belirli amaçlar doğrultusunda geleceğe aktarılmasında birinci derecede önem taşıyan yazılı ve sözlü belgelerdir. Destan; bütün dünya edebiyatlarının en eski ürünleridir. Bu sebeple her millet, destanlarına her yönüyle millî eser gözüyle bakar. Destan; tarihî olayların ve şahsiyetlerin tarihçi gözüyle değil, halkın gözüyle yorumlanmasıdır. Bu sebeple destanlarda her şey abartılıdır. Destan; bir milleti millet yapan unsurları kapsar, kültür alışverişlerini tespit etme imkânını verir.
Şehname 3Firdevsi · Milli Eğitim Bakanlığı · 199567 okunma

Yazar Hakkında

FirdevsiYazar · 10 kitap
Samanîler ve Gazneliler dönemleri İran edebiyatının önde gelen Fars şair. Başlıca yapıtı Şehnâme'yi (60.000 beyitten oluşur; ilk insandan III. Yezdigirt dönemine kadar İran tarihi anlatır) tamamlayınca 1010 yılında Gazneli Mahmut'a sunan Firdevsi, bağlanan aylığı az bulduğu için sultanı ağır biçimde hicvedince, Gazne'den göçmek zorunda kaldı. Bir süre Herat'ta ve Taberistan emiri Şehriyar'ın yanında kaldıktan sonra, Tus'a dönerek orada öldü. Firdevsi'nin soyca bir Dihkan ailesinden olduğu söylenir. Doğum yılı kesin olarak bilinmemektedir. Firdevsî, Gazneli Mahmut'un fikirler aldığı bilginlerden de bir tanesidir. Firdevsi gibi bilginlere Gazneli Mahmut maddi ve manevi yönden destek olmuştur.