Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti

İhsan Çankaya
5.5/10
7 Kişi
21
Okunma
6
Beğeni
1.237
Görüntülenme
Yusuf Kâmil Şener Divan edebiyatı uzmanı bir Türkolog ve akademisyen, Şener Büyüktürk ise onun gazetedeki yazılarında kullanmak istediği ancak patronunun fazla iddialı bulması nedeniyle uzun süre kullanamadığı mahlasıdır. Yusuf bu takma adı ilk defa romanı Ayşe ile Mihail aynı gazetede tefrika edilirken kullanır. Tıpkı mahlası gibi değindiği konu itibarıyla da oldukça sansasyona açık bu tarihsel roman, 1680’de, İstanbul’da, zina ettiği gerekçesiyle taşlanarak öldürülen bir kadının gerçek hikâyesi üzerine kuruludur. Evli bir adam olan Yusuf bu romanın yazım sürecinde öğrencisi Aleko ile aşk yaşamaya başlar. Hem romanının hem de bu ilişkinin onu sürükleyeceği atmosfer, en az memleketin toplumsal iklimi kadar çatışmalı ve çetrefil olacaktır. İhsan Çankaya ilk romanı Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti’nde 1950’lerin İstanbul’unu bu yasak ilişkiye dekor olmaktan öteye geçirerek ele alırken, tarihsel kişileri karakterler aracılığıyla karşımıza çıkarıyor. Hem dönemin toplumsal olaylarına tanıklık etme fırsatı, hem de nitelikli bir edebiyat okuması vadeden roman, ağır muhtevasını yazarın mizahi yetkinliğiyle dengelemeyi başarmış, iddialı bir eser. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
İhsan Çankaya
İhsan Çankaya
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 248Basım Tarihi: 2021Yayınevi: İthaki Yayınları
ISBN: 9786257442527Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sizleri 1950'lili yılların İstanbul'una doğru bir yolculuğa götüreceğim. Romanın asıl konusu Yusuf Kamil Şener'in 1950'lı -bazı kesimlerde 1970'ler de var.- dönemlerdeki yaşadıkları. Ancak kitaba sadece ana karakterin yaşamı olarak bakmamanızı öneririm. O dönemin siyasi, toplumsal, ekonomik ve edebiyatını da nakış nakış işlemiş yazar. Yusuf
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeştiİhsan Çankaya · İthaki Yayınları · 202121 okunma
Reklam
248 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Okurunu 1950’lerin İstanbul’unu, yasak bir ilişki dekorundan münezzeh, dönemin toplumsal olaylarına tanıklık etmeye ve nitelikli bir edebiyat okumasına davet ediyor. Romanın ana karakteri Yusuf Kâmil Şener, Divan edebiyatı uzmanı bir Türkolog ve akademisyendir. Şener Büyüktürk ise onun mahlasıdır ve ilk defa romanı “Ayşe ile Mihail” gazetede tefrika edilirken kullanır. Bu sansasyonel tarihsel roman 1680’de, İstanbul’da, zina ettiği gerekçesiyle taşlanarak öldürülen bir kadının gerçek hikâyesi üzerine kuruludur. Evli bir adam olan Yusuf romanın yazım sürecinde öğrencisi Aleko ile aşk yaşamaya başlar. Hem romanının tarihi atmosferi ve karakterleri hem de bu ilişki, memleketin dönem itibariyle yaşadıkları kadar çatışmalı ve çetrefil olacaktır. #ihsançankaya 6-7 Eylül olayları, Ermeni tehrici, Kıbrıs ve Makarios, Atatürk’ün Selanik’teki evinin bombalanması, Divan Edebiyatı’nda eşcinsel içerik, azınlıklar sorunsalı ve ırkçılık gibi konu ve olayları başarıyla kurguya yedirmiş. Yanısıra masalsı anlatım üslubu ve seçtiği eski lügat tabir edilen kelimelerle kitabına muazzam bir dil zenginliği katmış. Bir avazda okuyarak çok sevdiğim bu metni kitabın içtihatlarının büyüsünü bozmadan ifade edebilecek cümleleri bulmakta zorlandığım için ancak yazabildim. Tarihin tozlu sayfaları arasında kalmış hikâyeleri gün yüzüne çıkartacak güçlü yapıtlara, Türk edebiyat tarihini #queer süzgecinden geçirerek tüm renkleriyle anlatan metinlere ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim.
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeştiİhsan Çankaya · İthaki Yayınları · 202121 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İhsan Çankaya’ya ait Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti’ni geçtiğimiz hafta dinlemiştim. Yazarın ilk romanındaki bu anlatımda, Yusuf Kemal Şener bir Divan Edebiyatı uzmanı Türkolog olarak karşımıza çıkıyor. 1950’li yılların tarihini dekor olarak kullanarak, eşcinsel bir akademisyenin hayatına ışık tutuyor. Özellikle divan edebiyatında yer alan ve cinsellikte farklı arayışlarda olan üstadlardan alıntılar yapması benim için epey farklı bir okuma deneyimi oldu. Romandaki Yusuf, 1860’da zina üzerine öldürülen bir kadının gerçek hikayesini yazar ve eşcinselliğe yönelik bir takım düşüncelerini burada yansıtır. Kendi aşk hayatında ise öğrencisi Aleko ile yaşadıkları, bir yandan evlilik hayatı ve memleket meseleleri. Herşey kaostur. Aslında kitapta baştan sona cinsel seçimlerin özgür olması gerektiği ve Divan edebiyatından verdiği örneklerle olağanlaştırılmaya çalıştırılması ön plandaydı. Sevdim mi? Edebî açıdan oldukça doyurucuydu. Sevdim! Düşünce mi yansıtır mı derseniz eğer, karakterlerin her düşüncesine katılacağız diye bir şey yok değil mi?
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeştiİhsan Çankaya · İthaki Yayınları · 202121 okunma
248 syf.
2/10 puan verdi
·
12 günde okudu
İyi başlayan kitaplar kötü sonlanınca insan üzülüyor. Keyifle okumaya başlamıştım. İçeriğe çok girmek istemiyorum, beni rahatsız eden şu oldu. Yazar kitabın ilk 110 sayfasını 7 bölüm halinde yazmış. Fakat 8. Bölüm 88 sayfa sürmüş. Ne olduysa orda oluyor zaten. Konu dağıldı, hikaye ekseninden çıktı yada ben kitaptan koptum, bilemiyorum. Ardından 2 kısa bölümle kitap sona erdi ve maalesef beğenmedim.
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeşti
Şener Büyüktürk’ün Sergüzeştiİhsan Çankaya · İthaki Yayınları · 202121 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.