Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şeriat ve Kölelik

İlhan Arsel

Şeriat ve Kölelik Gönderileri

Şeriat ve Kölelik kitaplarını, Şeriat ve Kölelik sözleri ve alıntılarını, Şeriat ve Kölelik yazarlarını, Şeriat ve Kölelik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her ne kadar kölelik denen musibet, yüzyıllar boyunca başka dinlerde ve ülkelerde de uygulanmış olmakla beraber, bu başka dinlerde ve toplumlarda köleliğe karşı daima sesini yükseltenler ve direnenler olmuştur.Örneğin Budha, köleliği yeren ilk din adamı olarak karşımızdadır. Batı’da köleliğe karşı ilk savaşın milattan önce 4. yüzyılda, eski Yunan
“İslam’da cariye harp esiridir. Harbler ise dünyamızın gündemindedir.” Anlatmak istedikleri şudur ki savaş denilen şey ortadan kalkmadığına ve muhtemelen kalkmayacağına ve dolayısıyla savaşta alınan esirler Kur’an gereğince paylaşılmak gerektiğine göre kölelik ve cariyelik denen şeyin de devam etmesi doğaldır. Bununla beraber bizim mollalar,
Reklam
Tutsak alınan bir kadını, sırf kocası düşman kesimindedir diye bir başka erkeğin koynuna sokmanın ne adâletle ve ne de insafla ilgisi vardır.
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Kur'an'ın çeşitli ayetlerinde köle'den (ya da cariye'den) söz edilirken çoğu kez "mal", "eşya", "alınıp satılabilen şey" anlamlarına gelen deyimler kullanılmıştır; köle sahibi kimseler ise "mal/eşya sahibi kimseler" olarak gösterilmişlerdir.
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Tanrı, yine Muhammed'in söylemesine göre, kölelik kuruluşunu getirmek yanında, kullarına köleler vermekle övünür. Başta Muhammed olmak üzere sevgili kullarına ganimet olarak köleler ve cariyeler verir. Bunun böyle olduğu Kuran'da şöyle belirtiliyor: "Ey Muhammed!... Allah'ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan cariyeleri sana helâl kıldık..." (K. 33 Ahzab 50)
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Toplumun düzenini sağlamak üzere en sert ve amansız cezaları öngörmekten geri kalmayan (örneğin şarap içimini yasaklatan, ya da hırsızın bileklerinin kesilmesini emreden) bir Tanrı'yı: "Köleliği yasaklarsam toplumda kargaşalık çıkar" mazeretine sığınmış gibi göstermek, Tanrı fikrini küçültmekten başka bir şey değildir.
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Reklam
Şeriatçıların kölelik konusundaki iddiaları:
Bu iddialardan biri şöyle: "Kölelik Araplar arasında yerleşik bir kuruluş idi. Eğer Tanrı köleliği bir anda kaldırmış olsaydı, halk ayaklanır, kargaşalık olurdu." Söylemeye gerek yoktur ki böyle bir iddia, Tanrı'yı "acz" içerisinde, "güçsüz" bir "Yaratan" imiş gibi gösterip Tanrı fikrini zedelemekten başka bir işe yaramaz. Zira iktidarına sinir bulunmayan ve her şeyi dilediği gibi yaratıp dilediği şekle sokabilen bir Tanrı'nın, kölelik gibi kötü bir kuruluşu, sırf halk ayaklanır endişesi ile yasaklamadığını söylemek, O'nun iktidarını ve yüceliğini inkâr demek olur.
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Kur'an'ın "hür" olarak tanımladığı insanlar dahi aslında gerçek anlamda hür (özgür) olmaktan uzaktırlar...
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Köleliğin kaldırılmasını kendisine amaç edinen bir dinin hiç köleliği "doğal" bir kuruluş olarak yerleştirir mi? Ya da kendisini böyle bir dinin "peygamberi" olarak tanıtan bir kimse hiç köle edinerek, ya da kullanarak başkalarına kötü örnek olma yolunu tutar mı?
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Neden dolayı Muhammed köleliği yasaklamamıştır, kökünden yok etmemiştir?
Pdf, Kaynak Yayınları Birinci Basım Ağustos 1997Kitabı okudu
Reklam
Hz. Muhammed'in köleliği kökünden yok etmeyip sürdürmesinin nedenleri
Bir kere tavizci (ödün verici) bir siyaset adamı olduğu için bu yola gitmiştir. İkincisi, saplı bulunduğu geleneksel inançlar nedeniyle köleliği kaldırmamıştır. Üçüncüsü ise köleliğin, kendi taraftarları için olduğu gibi, kendi öz çıkarları için gerekli olduğunu hesaplamıştır. “Taviz (ödün) siyaseti yönlüsü olduğu için köleliği kaldırmamıştır.”, diyoruz çünkü kölelik Arap toplumunun eski çağlardan beri benimseye geldiği bir kuruluş idi. Muhammed kendisi de bu geleneğe bağlı olarak köleler edinirdi. Köleliği, geleneksel bir inançla, böylesine benimsemiş olan Arap toplumunu, bu gelenekten yoksun kılmak kolay bir şey değildi. Zira köleliğin ortadan kaldırılması halinde toplumun direnmesi, ayaklanması, taraftarlarının da kendisini bırakmaları söz konusu idi. Oysa ki Muhammed, çevresindekileri, zaman zaman tavizlerle hoşnut edici vaatlerle kazanma ihtiyacında idi.
534 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.