Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Simavne Kadsıoğlu

Şeyh Bedreddin ve Varidat

Vecihi Timuroğlu

Şeyh Bedreddin ve Varidat Gönderileri

Şeyh Bedreddin ve Varidat kitaplarını, Şeyh Bedreddin ve Varidat sözleri ve alıntılarını, Şeyh Bedreddin ve Varidat yazarlarını, Şeyh Bedreddin ve Varidat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nâzım Hikmet, Şeyh Bedrettin için, "milli gurur" diyor (1). Nâzım Hikmet, ünlü Simavne Kadısıoğlu Bedrettin Destanı adlı yapıtını, şiirimize armağan ederken, Mehmet Şerafettin (Mehemmed Şeraffedin) Efendinin 1925 (1341) tarihli Simavne Kadısı Oğlu Bedrettin (2) adlı risalesinden yararlanmıştır. Şeyh Bedrettin olayına da hapishanede ilgi duyduğunu öğreniyoruz (3). Mehmet Şerafettin Efendinin risalesiyle yetinmediğini, bu konuyla ilişkili bulabildiği yapıtları da araştırdığını anlıyoruz. Örneğin, Bizanslıların Dukas Tarihi'ni görmemiş, ama Âşıkpaşazade Tarihi'ni görmüştür. Dukas'tan alıntılar, Mehmet Şerafettin'in aldığı alıntılardır. Şiirdeki doku bunu gösteriyor. Ama, Nâzım Hikmet'in önsözüne göre, İbni Arapşâh'ı, Neşrî'yi, İdrisi'yi* ve Âşıkpaşazade'yi okumuştur. 1) Nâzım Hikmet, Simavne Kadısı Oğlu Bedrettin Destanı'na zeyl, Milli Gurur, 1936 (Milli Kütüphane, 1936 - 1410) 2) Nâzım Hikmet, Simavne Kadısı Oğlu Destanı, Önsöz 3) Adı geçen yayın.
Sayfa 5 - Türkiye Yazıları Yayınları, İnceleme Dizisi, 1. Baskı 1979 - Şeyh Bedrettin Üzerine
160 syf.
7/10 puan verdi
Nedense bazı şeylerin anlatılması onu görmekten, yaşamaktan daha çok büyülüyor insanı. Kuranı dindardan ağzı laf yapandan dinleyince gözünüzün önüne hakikatler kitabı geliyor. Ama okuyunca bunu nasıl tanrı gönderebilir diyorsunuz. Aynı duyguyu şey bedrettinde de yaşadım. Nazım Hikmet’in şeyh bedrettin destanı bedrettinden bir Spartaküs bir Maximus yapıyor. Varidatı sosyalizmim kitabı sanarak okumaya başlarsanız, hayal kırıklığına uğrarsınız. Bedrettin tanrı ile konuştuğunu, ondan ilham aldığını ve daha neler neler söylüyor. Bunu beklemiyordum. Ancak yazar varidat öncesinde doyurucu ve yeterli açıklamayı yapmış. Bedrettin isyanının neden önemli olduğunu söylemiş. Yazarın hakkını vermek lazım.
Şeyh Bedreddin ve Varidat
Şeyh Bedreddin ve VaridatVecihi Timuroğlu · Su Yayınları · 201310 okunma
Reklam
"Nazım Hikmet,Şeyh Bedrettin için; milli gurur diyor.."
Sayfa 7
Bedrettin eylemini, kentli halka ve ehli sünnete karşı saymak, olayın özüne dokunamamaktır. Siyasal iktidara karşı çıkmak, kentli halka karşı çıkmak anlamına gelmez.Hele, Bedrettin gibi, Kuran'a kesinlikle bağlı, her sorunun çözümünü orada bulmaya çalışan bir kimsenin eylemini, ehl-i sünnete karşı saymak, en azından, olay hakkında hiç düşünmemiş olmak demektir. Cemil Yener de, Bedrettin'i batınİ inançlara yönelik bir kimse olarak düşünüyor. Onun Sünni-Hanefi mezhebinde olduğunu söyleyenlerin, bu kanılarını, Osmanlı kazaskeri olmasına dayanarak ileri sürdüklerini söylüyor. Oysa, Varidat'taki düşüncelerinin batıni inançlara uygun olduğu kanısındadır. Başlangıçtan beri söylediğimiz bir şey var. Bir halk hareketini yürütmek için, batıni olmak gerekmez. Bu iki olay arasında bağ kurmaya kalkmak, Köprülü'nün savını sürdürmek olur. Doğru tavır, Bedrettin olayının ne olup olmadığını anlamaktır. Babai eylemlerini de kırsal kesim halklarının kentli halka saldırısı biçiminde çok soyut, tarihe aykırı bir yorumla yorumlamak da bilimsel tarih anlayışına ters düşen bir öznelliktir. Bedrettin hareketi, bir köylü hareketidir. Bu hareket niçin olmuştur? Bu soruyu yanıtlamak gerekir.
·
Puan vermedi
Vâridât, Şeyh Bedrettin’in öğrencileriyle yaptığı söyleşileri içeriyor. Kavramların ve cümlelerin sağlamlığı, söyleşileri, Şeyh’in okuyup düzelttiğini gösteriyor. Bir tasavvuf yapıtı olan Vâridât, tasavvufun sınırlarını aşıyor, Şeyh’in varlık ve bilgi kuramına dönüşüyor. Şeyh’in Tanrı, varlık ve insan hakkındaki düşünceleri, çağını aşan öze sahiptir. Kuşkusuz, bir Rönesans düşünürü değildir, ama İslam dünyasında eşi az bulunur bir aydındır. Şeyh Bedrettin, bu söyleşilerde, felsefe yapar. Vâridât, onun ilkçağ Yunan felsefesiyle, çağının olgucu bilimleriyle, yani fizikle, kimyayla, bir ölçüde biyolojiyle ilgilendiğini gösterir. Osmanlı, Şeyh’in yapıtlarıyla adaleti sağlamaya çalışırken, onun öğrencileriyle yaptığı söyleşileri içeren Vâridât’ını sürekli yasaklamıştır. Osmanlı tarihe gömülürken bile, Vâridât yasaktı.
Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin ve Varidat
Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin ve VaridatVecihi Timuroğlu · Başak Yayınevi · 198110 okunma