Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ev İşi, Yeniden Üretim ve Feminist Mücadele

Sıfır Noktasında Devrim

Silvia Federici

Sıfır Noktasında Devrim Gönderileri

Sıfır Noktasında Devrim kitaplarını, Sıfır Noktasında Devrim sözleri ve alıntılarını, Sıfır Noktasında Devrim yazarlarını, Sıfır Noktasında Devrim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
270 syf.
10/10 puan verdi
Kitap, Silvia'nın 1974 yılından itibaren ev işi, toplumsal yeniden üretim ve kadın mücadelesi üzerine yazdıgı makalelerini bir araya getiriyor. Hicbir toplumsal güvencesi olmadan hem kapitalizm hem ataerki tarafından bastırılan ve yok sayılan, tam anlamıyla mülksüzleştirilen, kaybedecek bir ücreti olmayanların, kadınların hikayesi anlatılıyor. Kadınların eve kapatılışından kapitalizmin çıkarını, ataerki ile nasıl bu düzenin devamının sağlandığını okuyoruz. Bir önceki paylaşımda yazmıştım. Tarihi bir erkek tarihçiden okumak gerçeğin tamamını göremememize sebep oluyor. Bu kitapta dünyaya kapitalizmi ve onun gerçekliğini anlatan Marx'ın gözünden kaçanları veya göz ardı ettiklerini görüyoruz tabii neden öyle oldugunu da... Silvia Federici mutlaka okumanız gereken bir yazar
Sıfır Noktasında Devrim
Sıfır Noktasında DevrimSilvia Federici · Otonom Yayıncılık · 20148 okunma
Reklam
Kadın hareketine katılmamla birlikte fark ettim ki insan varlığının yeniden üretimi, her ekonomik ve politik sistemin temelidir ve kadınlar tarafından evde yapılan ücretli ve ücretsiz işlerin büyük çoğunluğu dünyanın dönmesini sağlamaktadır.
Sayfa 12 - Otonom Cadı Kazanı
1974 yılında yayınlanan "Ev İşi Karşılığı Ücretler" isimli makalemde ev kadını olmanın "ölümden daha kötü bir kader" olarak görüldüğünü yazdığımda aslında ev içi işe karşı kendi tavrımı ortaya koymuştum. Gerçekten de ev işinden kaçmak için elimden ne geldiyse yaptım.
Sayfa 12 - Otonom Cadı Kazanı
Marx'tan itibaren sermayenin ücret sayesinde işlediği ve geliştiği, yani kapitalist toplumun temelinin ücretli emekçi ve onun doğrudan sömürüsü olduğu açıktır. Ücret üzerinden ücretsiz emekçinin sömürüldüğü gerçeği, işçi sınıfı hareketinin örgütleri tarafından ne kabullenilmekte ne de açıkça dile getirilmektedir. Ücretin yokluğu sömürüyü gizlediği için bu sömürü daha etkili olmuştur...