1976
Sander Yayınları

2025 27. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 21:08
Şairimiz ülkemizin ilk kadın üniversite (Coğrafya) mezunudur. Milli Mücadele döneminde mitinglerde Halide Edip Adıvar'la beraber çok tesirli konuşmalar yapmıştır. Türk Edebiyatının kanaatimce kıymeti hiç bilinmeyen, bazı kimselerce ise hiç bilinmeyen şairlerimizden biridir, Şükûfe Nihal. Oysaki bir zamanlar Nazım Hikmet'i, Ahmet Kutsi Tecer'i ve Faruk Nafiz Çamlıbel'i kendisine aşık etmiş kadındır. N.Hikmet, Bir Ayrılış Hikayesi şiirini onun için yazmış. Ve ona hitaben, "Ben sizin için çıldırıyorum, siz bana aldırış bile etmiyorsunuz", demiş. Osman Fahri ise en bahtı kara aşıklarından..Aşkına olumsuz cevap alınca, Elazığ'da öğretmenlik yaparken genç yaşta canına kıymış. Şükûfe Nihal'in hayatı son derece incelenmeye değer. Özellikle şiirseverler bakmalı. Gelelim kitaba..Şiirleri çok içli, okuyunca insanın yüreğine ister istemez bir hüzün çöküyor. Çok ince ruhlu bir kadın olduğu ziyadesiyle hissediliyor. Hani bazı siyasetçilerimizin diline pelesenk ettiği iki sözcük var ya.."Yerli" ve "millî". İşte Şükûfe Nihal, bu sözcüklerin vücut bulmuş halidir. O denli bu toprakların insanıdır. Şiirlerin hepsi de ayrı güzel.. 1975 basımı, Sander Yayınları'ndan çıkan kitap 94 sayfa..
ŞiirlerŞükufe Nihal · Sander Yayınları · 19768 okunma

Şükufe NihalYazar · 7 kitap
Şükûfe Nihal Başar, Türk şair, öğretmen, eylemci ve aktivisttir. Türkiye'nin önemli toplumsal değişmeler geçirdiği bir dönem olan 1919-1960 yılları arasında şiir, öykü ve romanlar yayımlamış bir edebiyatçıdır. 1919'da Darülfünun’un Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nü bitirerek “Türkiye’de Darülfünun’dan mezun ilk kadın” unvanının sahibi olmuştur. 15 Haziran 1923'te Nezihe Muhittin ile birlikte Kadınlar Halk Fırkası'nın kuruluşuna katılan Şükûfe Nihal, ilk kadın partisinin genel sekreterliği görevini yürütmüş ve kadınların seçme ve seçilme hakları konusunda verdikleri mücadelenin başında yer alan ilk isimlerden olmuştur. Ancak kadınların bu hakkı kullanmaları konusunda Anayasa'da değişiklik yapılması ihtiyacı ve Cumhuriyet Halk Fırkası gibi hemen hemen aynı ismi taşıyan bir partinin kurulma çalışmaları gerekçe gösterilerek Kadınlar Halk Fırkası'nın talepleri geri çevrilmiş ve Fırka Türk Kadınlar Birliği adıyla bir dernek haline getirilmiştir. Yazar Süs dergisinde yayımlanan "Fırkamızın Mefkûresi" (S. 3, 30 Haziran 1339/1923, s. 3-4) başlıklı yazısında Kadınlar Halk Fırkası'nın amaçları hakkında bilgi verir (Hülya Argunşah, Bir Cumhuriyet Kadını: Şükûfe Nihal, İstanbul: Timaş Yay., 2011 (ikinci baskı)s. 72-78) Müdafaa-yı Hukuk-ı Nisvan ve Asri Kadınlar Derneği gibi Birçok kadın derneğinde aktif görev alan sanatçı; Türkiye'de kadın özgürlüğünün ilk temsilcileri ve savunucularından birisidir.