Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin ve Varidat

Vecihi Timuroğlu

Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin ve Varidat Sözleri ve Alıntıları

Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin ve Varidat sözleri ve alıntılarını, Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin ve Varidat kitap alıntılarını, Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin ve Varidat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nâzım Hikmet, Şeyh Bedrettin için, "milli gurur" diyor (1). Nâzım Hikmet, ünlü Simavne Kadısıoğlu Bedrettin Destanı adlı yapıtını, şiirimize armağan ederken, Mehmet Şerafettin (Mehemmed Şeraffedin) Efendinin 1925 (1341) tarihli Simavne Kadısı Oğlu Bedrettin (2) adlı risalesinden yararlanmıştır. Şeyh Bedrettin olayına da hapishanede ilgi duyduğunu öğreniyoruz (3). Mehmet Şerafettin Efendinin risalesiyle yetinmediğini, bu konuyla ilişkili bulabildiği yapıtları da araştırdığını anlıyoruz. Örneğin, Bizanslıların Dukas Tarihi'ni görmemiş, ama Âşıkpaşazade Tarihi'ni görmüştür. Dukas'tan alıntılar, Mehmet Şerafettin'in aldığı alıntılardır. Şiirdeki doku bunu gösteriyor. Ama, Nâzım Hikmet'in önsözüne göre, İbni Arapşâh'ı, Neşrî'yi, İdrisi'yi* ve Âşıkpaşazade'yi okumuştur. 1) Nâzım Hikmet, Simavne Kadısı Oğlu Bedrettin Destanı'na zeyl, Milli Gurur, 1936 (Milli Kütüphane, 1936 - 1410) 2) Nâzım Hikmet, Simavne Kadısı Oğlu Destanı, Önsöz 3) Adı geçen yayın.
Sayfa 5 - Türkiye Yazıları Yayınları, İnceleme Dizisi, 1. Baskı 1979 - Şeyh Bedrettin Üzerine
"Nazım Hikmet,Şeyh Bedrettin için; milli gurur diyor.."
Sayfa 7
Reklam
Bedrettin eylemini, kentli halka ve ehli sünnete karşı saymak, olayın özüne dokunamamaktır. Siyasal iktidara karşı çıkmak, kentli halka karşı çıkmak anlamına gelmez.Hele, Bedrettin gibi, Kuran'a kesinlikle bağlı, her sorunun çözümünü orada bulmaya çalışan bir kimsenin eylemini, ehl-i sünnete karşı saymak, en azından, olay hakkında hiç düşünmemiş olmak demektir. Cemil Yener de, Bedrettin'i batınİ inançlara yönelik bir kimse olarak düşünüyor. Onun Sünni-Hanefi mezhebinde olduğunu söyleyenlerin, bu kanılarını, Osmanlı kazaskeri olmasına dayanarak ileri sürdüklerini söylüyor. Oysa, Varidat'taki düşüncelerinin batıni inançlara uygun olduğu kanısındadır. Başlangıçtan beri söylediğimiz bir şey var. Bir halk hareketini yürütmek için, batıni olmak gerekmez. Bu iki olay arasında bağ kurmaya kalkmak, Köprülü'nün savını sürdürmek olur. Doğru tavır, Bedrettin olayının ne olup olmadığını anlamaktır. Babai eylemlerini de kırsal kesim halklarının kentli halka saldırısı biçiminde çok soyut, tarihe aykırı bir yorumla yorumlamak da bilimsel tarih anlayışına ters düşen bir öznelliktir. Bedrettin hareketi, bir köylü hareketidir. Bu hareket niçin olmuştur? Bu soruyu yanıtlamak gerekir.