2020
Şubat 2013
Ahbap Kitap

2022 6. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2022 10:35
Kelebek ömürlü güzel şairimizin ölmeden önce tek hayali olan şimdilik eseriyle birlikteyiz. Genç yaşta çok sevdiği
Rüştü Onur
Rüştü Onur
ile aynı hastalıktan muzdarip, veremden ölüyor. Ardında ölümün yaşamını nasıl güzelleştirdiğini kelimeleri zorlamadan açık bir dille anlatıyor bizlere. Onca acıya rağmen şöyle sesleniyor dizelerden "Güzel olan yaşadığımızdır Bir gün öleceğimiz değil." ve tekrar arkadaşça şiirinden konuşuyor "Şiirler söylemek istiyorum size En tatlı ümitler içinde İstiyorum ki korkutmasın sizi mezarlık Göreceksiniz o kadar O kadar can sıkıcı değildir Benimle arkadaşlık Ben Rivayete göre Allahın talihsiz kulu Ben Üsküdarlı Şükriye hanımın Ortanca oğlu Ve Yirminci Yüzyılın Eli ayağı bağlı Zavallı şairi Muzaffer Tayyip Uslu Şiirler söylemek istiyorum size Siz sevgili insan kardeşlerime" Etkisi daim, güzel şair nurlar içinde uyusun...
2025 41. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2025 17:36
Yaşamla ölüm arasında, şehrin sokaklarında elleri cebinde gezen kelebek ömürlü, naif profil, muhteşem kalem ve ışıldayarak bakan yürek. Muzaffer Tayyip Uslu. 24 yaşında hayatını kaybeden, tarihin tozlu raflarından çekip çıkartılan şairlerimizden biri. Ne güzel yaşama hevesi bu; yaşamla ölüm arasında. Kan öksürdükten sonra " önce etrafına baktım, Baktım ki yaşamak güzeldi hala". Rüştüsüz zor oldu bir müddet, hissedebiliyorum. Hayata dair yazdıklarınız, maviye gülümsemeniz unutulmaz. Şiirlerinde aşk, sevda, doğaya tutku, yoksulluk var. Kelebek ömürlü yazara aşağıdaki bölüm ile veda ediyorum. Ne mutlu şiirlerinle tanışana/tanıştırana. "Çiçekçi kız Sen sattığın çiçeklerden Daha güzelsin İnan bu sözüme"
İçim buruk şekilde okudum
2025 123. kitabı
Daha 23'ünde böyle bir şiir kitabı çıkaracak kadar yetenekli şairimiz, 24'ündw veremden aramızdan ayrılır. Şiirlerinin bir kısmı, ölümün yaklaştığına habercisi gibi. Şehir, doğa, sevgi, sevda, ölüm, arkadaşlık, hasret, garibanlık ve yalnızlık temalı şiirler. Biçem olarak; sade, duygu dolu, insanı derinden etkileyen, basitlik derecesinde sade bir anlatım ama su gibi akan bir doğallık ve güzellik, şairin yeteneğimi gösteriyor. Eğer yaşasaydı, sayılı şairler arasına girerdi.
Şimdilik
2020 23. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2020 15:17
Çok özel dizeler. Genç yaşında unutulmaz izler bırakmış şair. Sade, samimi ve güzele, saadete olan sevdası ve özlemi hep mısralarında kendisini göstermiş. Bu kadar kısa ömründe az ve öz şiirleriyle kendisinden sonra gelen şairleri etkilemeyi başarmış lakin uzun bir ömür yaşaymış bir Orhan Veli bir Atilla İlhan vs. Şairler gibi adından söz ettirirdi mutlaka.
2024 71. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2024 00:00
Kitap yaklaşık 80 sayfa ve şairin genç yaşta, 24 yaşında veremden vefat etmiş olması arka planda hüzünlü bir his yaratıyor. Açıkçası, genç bir şairin kırılgan sesinden çıkmış şiirler okuyacağımı düşünerek başladım ama beklentimle aldığım his arasında fark vardı. Uslu’nun dili sade ve doğrudan; süslü mecazlardan çok yaşamak, ölüm ve yoksunluk gibi temel halleri dile getiriyor. Kitabın adıyla uyumlu şekilde “şimdiliklik” hissi baskın ve kısa süreli okumalar için erişilebilir bir yapısı var. Ancak derinlik açısından beklentimi tam karşılamadı; bazı dizeler bana çok etkileyici gelmedi ve şiirler arasında zaman zaman bir kopukluk hissettim. Şiirlerin biçimsel ya da dilsel olarak özgünlüğü de beklentimin altında kaldı. Yeni başlayanlar için okunabilir ve anlamlı bir eser olsa da, daha yoğun metafor, özgün dil ve şairin sesiyle yüzleşme arayanlar için tatmin edici olmayabilir. Genel olarak kitabı beğendim; fakat “müthiş...
Şair
2020 3. kitabı
Siz bakmayın bana Ben şairim Denizin üzerinde yürüyebilirim Islık çalarak Hatta ellerim cebimde Bir de sigara bulunsun İsterseniz ağzımda Gerçekten çok güzel bir şiir kitabıdır. Herkesin okumasını şiddetle tavsiye ediyorum.
2020 2. kitabı
24 yaşında, daha yazacağı kimbilir ne şiirler varken veremden gözlerini kapatmış Muzaffer Tayyip Uslu. Arkadaşı Rüştü Onur ile aynı kaderi paylaşmış, dostlukları kaderde bile ayrılmamış. "Küçük ve beyaz bir bulutum!" Diyecekler ki arkamdan Ben öldükten sonra O, yalnız şiir yazardı Ve yağmurlu gecelerde Elleri cebinde gezerdi Yazık diyecek Hatıra defterimi okuyan Ne talihsiz adammış İmanı gevremiş parasızlıktan. Şiirlerde, Orhan Veli tadı almış olmak ayrıca keyif verici. Uslu'yu ben çok severek okudum, keşke daha fazla ömürü olsaydı ve bize daha nice şiirler bırakabilseydi. "Ben böyle avare değildim eskiden Bulutlarla merhabam yoktu!"
Ölüler Konuşuyor
2023 42. kitabı
Garip hareketinin genç şairlerinden Muzaffer Tayyip Uslu'nun ölmeden bir yıl önce yayımlanan, girişinde 1943 yılına ait "Şiire ve Şiirde Primitif Anlayışa Dair" ve "Şiirde İnsanı Aramak" isimli iki yazısının bulunduğu kitabıdır. Okurken "Kelebeğin Rüyası" filminde de kullanılan şiirlerine rastlayacaksınız.
2020 134. kitabı
Muzaffer Tayyip Uslu "Üsküdarlı Şükriye Hanım'ın Ortanca oğlu Ve yirminci yüzyılın Eli ayağı bağlı Zavallı şairi" olan bu genç adamı herkesin tanıması gerektiğini düşünüyorum. Behçet Necatigil'in de kitaplarında sıklıkla adı geçen bu genç şairin tek kitabı 'Şimdilik' insanın ruhuna hitap eden şiirlerden ve iki adet düz yazıdan oluşuyor.
2022 77. kitabı
Yazarın, şair bir arkadaşı ile aynı kaderi paylaşıp, veremden ötürü, 24 yaşında hayatını kaybetmesi oldukça üzücü o yüzden şiirlerini okurken şu dizeleri oldukça yürek burktu . Biliyorum bir gün gelir de ölürsem Omuzlarınızda gidecek cenazem Size teşekkür ederim şimdiden. . "Kelebeğin rüyası" adlı Yılmaz Erdoğan filmi de yazarın ve arkadaşının yaşamından esinlenerek çekilmiş. Bunu da kitap sayesinde öğrenmiş oldum.
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,266 okunma

Muzaffer Tayyip UsluYazar · 2 kitap
Babası polis olduğu için çocukluk yıllarını Anadolu'nun farklı şehirlerinde geçirdi. Zonguldak'ta lise öğrenimi sırasında Behçet Necatigil'in öğrencisi oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ndeki yüksek öğrenimini yoksulluğu ve hastalığı nedeniyle sürdüremedi. Zonguldak'ta çalışmak zorunda kaldı. O da arkadaşı Rüştü Onur gibi veremden öldü. O dönem yayınlanan şiirleriyle en iyi şairlerden biri kabul edilmiş, hayatındaki acılara karşın, gizli bir üzgünlük içinde yaşamanın güzelliğini yazmıştı. Şiirlerini, önsözünü en yakın arkadaşı gazeteci Muzaffer Soysal'ın yazdığı Şimdilik adlı bir kitapta topladı (1945; yeni baskısı: Yapı Kredi Yayınları, 2012). Ölümünden sonra Necati Cumalı şiirlerini ve yazılarından seçmeleri Muzaffer Tayyip adlı bir kitapta topladı (1956). 22 Şubat 2013'te vizyona giren Kelebeğin Rüyası isimli filmde Uslu ve arkadaşı Rüştü Onur'un hayatı anlatıldı. Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği filmde şairi Kıvanç Tatlıtuğ canlandırdı. “Muzaffer Tayyip Uslu’nun daha yirmi üç yaşında iken yayımladığı tek kitabı olan Şimdilik çok genç ölen bir şair için önemli bir yapıttır. Bu şiirleri kendi çağına ve ortamına göre değerlendirmek gerekir. “Muzaffer Tayyip’in yaşadığı yıllarda Türk şiirinde garip akımı egemenliğini bütün gücü ile sürdürüyordu. Genç şair bu akımın etkisinde kalmış olsa da Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet’e öykünme yoluna gitmemiş, kendi çizgisinde yürümüştür. Şiirin asıl öğelerine bağlı kalmış, ‘uç’lara kaçmamış, temiz dili, rahat ve kolay gibi görünen usta söyleyişi ile ayakta kalmasını bilmiştir. “Türk şiirinde en zor ve en az rastlanan özellik lirizmdir. Muzaffer’in yaşadığı dönemde ‘lirizm’ akım olarak bilinmiyordu. Fakat şairimiz bilinçaltı bir sezi yakalamış ve Türk şiirine getirmiştir. Belki de Muzaffer Tayyip Uslu’nun büyük özelliği O’nun gerçek lirik bir şair olmasıdır. Kırk kuşağının bu talihsiz şairi bugün bile yeniyse, hâlâ okunup beğeniliyorsa bunun gizi işte bu özelliğindedir. Şairin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, İbn-i Sina Kampüsü'nde yeni yapılan bir çalışma salonuna verilmiştir.