Şubat 2013
Yapı Kredi Yayınları

2022 77. kitabı
Yazarın, şair bir arkadaşı ile aynı kaderi paylaşıp, veremden ötürü, 24 yaşında hayatını kaybetmesi oldukça üzücü o yüzden şiirlerini okurken şu dizeleri oldukça yürek burktu . Biliyorum bir gün gelir de ölürsem Omuzlarınızda gidecek cenazem Size teşekkür ederim şimdiden. . "Kelebeğin rüyası" adlı Yılmaz Erdoğan filmi de yazarın ve arkadaşının yaşamından esinlenerek çekilmiş. Bunu da kitap sayesinde öğrenmiş oldum.
2018 104. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2018 15:23
Muzaffer Tayyip Uslu; 24 yaşındayken, ilk ve tek şiir kitabını yazdıktan bir sene sonra veremden ölen, derdini, kaygısını, hastalığını, yoksulluğunu, özlemlerini, elinden alınanları şiirle anlatan gönlü güzel bir adam. Şimdilik; Muzaffer Tayyip Uslu’nun erken yaşta vefatını gözardı edemeden, içimde bir buruklukla okuduğum, yalın ve sade dizelerinin su gibi aktığı, anlatma ve anlaşılma kaygısı olan, öleceğini bilen ama bunu bile çocuksu bir masumiyetle anlatan gencecik bir şairin kitabı. Okunmalı özellikle bir şiir severseniz. Keyifli okumalar..
2017 94. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2017 23:59
Henüz 24 yaşında veremden ölen Muzaffer Tayyip Uslu'nun yayımlanan tek şiiri kitabıdır. Dergilerde kalan şiirleri ve yazıları da yer alıyor. Şiirleri çok açık, kısa ve sade dille dokunaklı halde yazmış. Kelebeğin Rüyası filmini izlemeden önce yazarı ne duymuştum ne de okumustum . Gencecik yaşta ölmesine gerçekten üzüldüm. Keşke ülkemizde bir sanatçı ,şair ,yazar vs. Ölmeden önce kıymeti bilinse. :( İyi okumalar...
2018 244. kitabı
Rüştü Onur ile beraber, bu dünyadan çok erken göçüp giden bir şair Muzaffer Tayyip. Şair, tıpkı Orhan Veli ve yakın dostu Rüştü Onur gibi, ölçü ve uyaklarla şiir kaleme almamıştır, şiirlerini doğrudan gündelik hayatın içinden alan konulardan yazıyor olması, yazdıklarının anlamsız olduğunu göstermez. Şiirlerinde anlamsız sözler değil, aksine son derece dili ustaca kullandığı bir sadelik ve derin anlamlar vardır. Hocası Behçet Necatigil'in deyişiyle "Yaşamındaki acılara rağmen, gizli bir üzgünlük içinde yaşamanın güzelliğini yazdı."
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,266 okunma
"Ne varsa bu dünyada, mesut olabilmemiz içindir."
2026 17. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2026 13:24
》1946'da henüz yirmi dört yaşındayken, şair arkadaşı Rüştü Onur'la aynı kaderi paylaşarak veremden ölen Muzaffer Tayyip Uslu'nun kısacık yaşamında yayımlanan tek şiir kitabı. Bunun yanında dergilerde kalan şiirleri ve yazıları da yer alıyor. 》Şimdilik isminin kendisi bile derin bir trajedi ve kabulleniş içeriyor aslında. Veremle pençeleşen genç bir şairin, her anının "şimdilik" olduğunu bilerek yazdığı bu mısralar, sanılanın aksine karamsar da değil. Derdini, kaygısını, hastalığını, yoksulluğunu, özlemlerini, öleceğini bilerek ama çocuksu bir masumiyetle ve içtenlikle anlatıyor. 》Ölümü kabullenmiş olsa da şiirlerinde umuda, sevgiye, tutunmaya, dostluğa, yaşama sevincine ve daha nicelerine yer vermiş. Anlaşılır, duygulu ve samimi bir üslubu var. Okurken hem çok hüzünlendim, hem içim sıcacık oldu. 》Kitabın sonunda arkadaşı Rüştü Onur hakkında yazdığı bir bölüm ve şiir anlayışı hakkındaki görüşlerini içeren bölümler var. Bunlar da onu daha iyi anlayabilmemiz için güzel detaylar olmuş. 》2013 yapımlı Kelebeğin Rüyası adlı filmde de bu şairin ve arkadaşının hayat hikayeleri anlatılıyor. 》Kim bilir belki de yaşasaydı gönlümüze dokunacak nice güzel şiirler yazmaya devam edecekti. 》Hocası Behçet Necatigil'in deyişiyle "Yaşamındaki acılara rağmen, gizli bir üzgünlük içinde yaşamanın güzelliğini yazdı."
Alıntı
·80 syf.·
2022 50. kitabı
Kelebeğin Rüyası ile keşfettiğim -utanılacak bir şey mi yoksa güzel bir tesadüf mü bilemedim- Muzaffer Tayyip Uslu'nun kitabını yine film müziği eşliğinde okuyup bitirdim. Sade ve güzel şiirlerinin yanı sıra gazete ve dergilerde yer alan yazıları da mevcut. Yaşama sevgisine saygı duydum.
2021 29. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2021 14:31
Kelebeğin Rüyası filmi ile tanıştığım iki yazar; Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur. Rüştü Onur'da arkadaşı Muzaffer Tayyip ile aynı kaderi yaşayan, verem hastası şair. Genç yaşta vefat eden fakat bu kısa ömürde şiir kitabı yazacak kadar acı çeken iki hayat. Konular harp, parasızlık en çok da ölüm üzerine. Kitabı okuduktan sonra ölümle nasıl baş başa yaşadıklarını, ölüm korkusunu şiirlerde tadıcaksınız. Bir nevi otobiyografik bir şiir kitabı olduğunu söyleyebiliriz. Rüştü Onur'un da "Hülasa" adında şiir, birde "Mektubun Avucumda" adında mektup kitabı var. İlk önce filmi izleyip sonrasında kitapları okuyabilirsiniz. Okuyacaklara keyifli okumalar.
2017 95. kitabı
Cemal Süreya'nın şu mısrasını elbette duymuşsunuzdur: "Biliyorsun ben hangi şehirdeysem, yalnızlığın başkenti orası." Bunu düşünce, kısacık hayatında tek bir kitap yazan Muzaffer Tayyip Uslu'nun olduğu şehir, naifliğin başkenti olmalıydı bana göre. 1946 yılında 24 yaşında veremden ölen bir insanın, ölümünden bir yıl önce çıkardığı kitaba "Şimdilik" ismini vermesinden bile anlaşılabilir bu. Şiirinde kullandığı dil oldukça sade, lakin anlam bakımından oldukça derin. Ölümü düşünerek, yaşamaya dair yazılmış olan bu kısa kısa şiirler, umudun barınabilmesi için yapılan evin birer tuğlası gibi.
Puan vermedi·80 syf.·
2022 174. kitabı
'in tek kitabı olan '
Şimdilik
Şimdilik
', onun kısa hayatında yazmış olduğu şiirlerden ve birkaç mektuptan oluşuyor... Onu kelebeğin rüyası film ile 'hatırlarsınız belki... Ömrü' de kelebeğin ömrü kadarmış hüzün kokan Duru taze bir yazım dili var
Muzaffer Tayyip Uslu
'nun Şiirlerinde Garipçilerden ##$##yazarSeolar:i1173.$$#$$ &'. https://1000kitap.com/yazar/i1172dan etkılendiği görülüyor. Şiir bazı insanlar için nasıl hayatsa, Muzaffer Tayyip Uslu için bir yaşam /dır.. Rüştü Onur ve muzaffer Tayyip Uslu 24 yasında bu dünya' dan göçtüklerinde geride birazcık şiir, yarım kalan bir hikâye acı bir hüzün bıraktılar.. Güzel şeyler var, bır bakın...
Edebiyat ve Şiir
·80 syf.·
2018 46. kitabı
Her bahar böyle olurum Bir kızı severim muhakkak Sarı saçlı Ve ceplerimi arasanız Metelik bulamazsınız Muzaffer Tayyip'in tek kitabı olan 'Şimdilik', onun kısa hayatında yazmış olduğu şiirlerden ve birkaç mektuptan oluşuyor. Şiirlerinde Garipçilerden(Orhan Veli,Oktay Rıfat)etkilendiği görülüyor.Günlük konuşma diliyle yazılmış ve olabildiğince sade olan şiirleri anlam bakımından ise derin ve duygu yüklü.Yaşam sıkıntısı,hastalığı,ve sevgiye olan inancı şiirlerinin genel temasını oluşturuyor. Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur Türk edebiyatının kaybolan şairlerinden. Rüştü Onur 22, Muzaffer Tayyip Uslu 24 yaşında veremden dolayı bu dünyadan göçtüklerinde arkalarında birazcık şiir,yarım kalmış bir hikaye ve buruk bir hüzün bıraktılar.. Şiiri seven herkesin bu iki güzel şairle tanışması,okuması dileğiyle... Şiirli günler diliyorum... Diyecekler ki arkamdan Ben öldükten sonra O, yalnız şiir yazardı Ve yağmurlu gecelerde Elleri cebinde gezerdi Yazık diyecek Hatıra defterimi okuyan Ne talihsiz adammış İmanı gevremiş parasızlıktan

Muzaffer Tayyip UsluYazar · 2 kitap
Babası polis olduğu için çocukluk yıllarını Anadolu'nun farklı şehirlerinde geçirdi. Zonguldak'ta lise öğrenimi sırasında Behçet Necatigil'in öğrencisi oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ndeki yüksek öğrenimini yoksulluğu ve hastalığı nedeniyle sürdüremedi. Zonguldak'ta çalışmak zorunda kaldı. O da arkadaşı Rüştü Onur gibi veremden öldü. O dönem yayınlanan şiirleriyle en iyi şairlerden biri kabul edilmiş, hayatındaki acılara karşın, gizli bir üzgünlük içinde yaşamanın güzelliğini yazmıştı. Şiirlerini, önsözünü en yakın arkadaşı gazeteci Muzaffer Soysal'ın yazdığı Şimdilik adlı bir kitapta topladı (1945; yeni baskısı: Yapı Kredi Yayınları, 2012). Ölümünden sonra Necati Cumalı şiirlerini ve yazılarından seçmeleri Muzaffer Tayyip adlı bir kitapta topladı (1956). 22 Şubat 2013'te vizyona giren Kelebeğin Rüyası isimli filmde Uslu ve arkadaşı Rüştü Onur'un hayatı anlatıldı. Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği filmde şairi Kıvanç Tatlıtuğ canlandırdı. “Muzaffer Tayyip Uslu’nun daha yirmi üç yaşında iken yayımladığı tek kitabı olan Şimdilik çok genç ölen bir şair için önemli bir yapıttır. Bu şiirleri kendi çağına ve ortamına göre değerlendirmek gerekir. “Muzaffer Tayyip’in yaşadığı yıllarda Türk şiirinde garip akımı egemenliğini bütün gücü ile sürdürüyordu. Genç şair bu akımın etkisinde kalmış olsa da Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet’e öykünme yoluna gitmemiş, kendi çizgisinde yürümüştür. Şiirin asıl öğelerine bağlı kalmış, ‘uç’lara kaçmamış, temiz dili, rahat ve kolay gibi görünen usta söyleyişi ile ayakta kalmasını bilmiştir. “Türk şiirinde en zor ve en az rastlanan özellik lirizmdir. Muzaffer’in yaşadığı dönemde ‘lirizm’ akım olarak bilinmiyordu. Fakat şairimiz bilinçaltı bir sezi yakalamış ve Türk şiirine getirmiştir. Belki de Muzaffer Tayyip Uslu’nun büyük özelliği O’nun gerçek lirik bir şair olmasıdır. Kırk kuşağının bu talihsiz şairi bugün bile yeniyse, hâlâ okunup beğeniliyorsa bunun gizi işte bu özelliğindedir. Şairin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, İbn-i Sina Kampüsü'nde yeni yapılan bir çalışma salonuna verilmiştir.