Siyasal Düşünceler Tarihi

Alâeddin Şenel

Siyasal Düşünceler Tarihi Gönderileri

Siyasal Düşünceler Tarihi kitaplarını, Siyasal Düşünceler Tarihi sözleri ve alıntılarını, Siyasal Düşünceler Tarihi yazarlarını, Siyasal Düşünceler Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
372 syf.
8/10 puan verdi
Alaeddin Şenel / Siyasal Düşünceler Tarihi
Alaeddin Şenel Hocamızın gerek üniversitelerde verdiği derslerden, gerekse kültürel birikim açısından tavsiye niteliğinde önerdiği kaynaklardan derleyip, kendi yorumları ile harmanladığı muhteşem bir uygarlık tarihi eseri. McNeill'e bolca atıfta bulunması sebebiyle çapraz okuma olarak hemen peşine veya aynı anda McNeill - Dünya Tarihi ile okunmasını tavsiye ederim.
Siyasal Düşünceler Tarihi
Siyasal Düşünceler TarihiAlâeddin Şenel · Bilim ve Sanat Yayınları · 2020438 okunma
İnsanlar kendilerini hak, adalet, barış masallarıyla aldatırlar. Oysa eninde sonunda geçerli olan, yaşam savaşı yasasıdır. Ne kadar akla yakın görünüyor değil mi?
Reklam
Durkheim, insanın totemine, tanrısına tapınırken aslında toplumuna tapındığı sonucuna varan bir din açıklaması geliştirmiştir.
Eğer bir toplumda durmadan adaletten söz ediliyorsa, bu, o toplumda adaletin bulunmadığını gösterir. Bulunsaydı, adaletle ilgili bir sürü söze ve düşünceye gerek duyulmazdı. Gene bir toplumda acımadan (merhametten) söz ediliyorsa, o toplumda yoksulluk var demektir. Olmasaydı birilerinin birilerine acıyıp yardım etmeye kalkmasına gerek duyulmazdı. Lao-çe'nin düşünceleri
"sosyal darvinci" denen bazı düşünürlerce, Darwin'in daha cok hayvanlar dünyası için ileri sürdüğü "doğal ayıklanma" ve "yaşam savaşı" kuramlarının insan, hatta uygar toplumun insanı için de geçerli olduğu yolundaki görüşlerini desteklemekte kullanılmıştır. Onlara (örneğin Prof. Raymond Dart, Dr. Konrad Lorenz, Niko Timbergen ve onların bilimsel görüşlerini halka yayan oyun yazarı Robert Andrey'e) göre, doganın dişi tirnağı kanlidir. Doğada türler arasında ve her türün içindeki tekil canlılar arasında amansız bir yasam savaşı vardır. Bu savaşla, zayıflar elenir güçlüler kalır. Canli lari evrime uğratan süreç budur. Hak güçlünündür. Bu, yalnız kaçinılmaz bir doğa yasası değil, aynı zamanda yararlı, dolayısıyla iyi bir doğa yasasıdır. İnsanlar kendilerini hak, adalet, barış masallarıyla aldatırlar. Oysa eninde sonunda geçerli olan, yaşam savaşı yasasıdır. ancak bu düşünürler iki önemli gerçeği göz ardı ediyorlar. birincisi, doğada yaşam savaşı genellikle bir türün üyeleri arasında değil, türler arasında verilmektedir. ... bundan da önemlisi, insanlar doğada var olanı tüketen canlılar olmaktan çıkıp, üreten canlılar durumuna yükselmişlerdir. ... 'üretim' gittikçe daha çok sayıda insanın (kavgasıyla değil) işbirliği ile gerçekleştirilen bir kolektif (ortaklaşa) etkinliktir
500 bin yıl önce Homo sapiens (akilli insan), türüne doğru evrim geçirmiştir.
Reklam
191 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.