Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sokrates Öncesi ve Sonrası

Francis MacDonald Cornford

Sokrates Öncesi ve Sonrası Gönderileri

Sokrates Öncesi ve Sonrası kitaplarını, Sokrates Öncesi ve Sonrası sözleri ve alıntılarını, Sokrates Öncesi ve Sonrası yazarlarını, Sokrates Öncesi ve Sonrası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birey eğer tam bir insan olmak istiyorsa, ahlaki bakımdan özerk hale gelmeli ve hayatını kendi kontrolü altina almalıdır.
Reklam
Platon ve Aristoteles Hıristiyan kilisesinin en büyük kurucu babalarındandır. İnanışa ters düşen belli doktrinlere rağmen, eğer Hıristiyanlık döneminden yüzyıllar önce doğmamış olsalardı, ortaçağda azizlik mertebesine yükseltilirlerdi. İkisinin de arkasında Sokrates vardı, ki muhtemelen o da yeterince bekleseydi Jeanne d’Arc ile beraber azizler arasındaki yerini alabilirdi.Ayrıca Pythagoras da hak iddia edebilirdi, ne de olsa Platon’un Sokrates’in gaye ilkesini bir evren sistemine dönüştürmesine yol açan ipucunu o tedarik etmişti.
Sokrates öncesi felsefe doğanın keşfiyle başlar; Sokratik felsefe ise insan ruhunun keşfiyle başlar.
Don Miguel de Unamuno
" Sözüm ona geleneksel olan Tanrı ispatlarının hepsi, bu Tanrı-Fikri' ne, bu mantıki Tanrı' ya, soyutlamayla elde edilen Tanrı' ya atıf yaparlar ve böylece hiçbir şeyi ispatlamış olmazlar, yani Tanrı fikrinin varlığından başka hiçbir şeyi ispatlamazlar."
Sayfa 66
"... bilimin yükselişi aklın menfaatten uzaklaşması anlamına geldi."
Reklam
6. Yüzyılda Ksenophanes insan merkezci çoktanrıcılığa yıkıcı bir kesinlikle karşı çıktı: Eğer atlar ve öküzlerin elleri olsaydı ve çizim ya da heykel yapabilselerdi, atlar tanrıların şekillerini at gibi resmederdi, öküzler de öküz gibi
Yaşamın ilk 2 haftasında insan yavrusu solipsisttir, yani çevresini kendisinin bir parçası olarak algılar. Yaklaşık bir ay içinde, bebek kendisinin haricinde, kandırılacak veya kaçınılacak başka şeyler de olduğunun farkına varır. Bebek, hemşirelerin dediği gibi “farkına varmaya başlar”. Birey ile dış dünya arasında bir uçurum açılmaya başlamıştır.
Sokrates öncesi felsefe doğanın keşfiyle başlar; Sokratik felsefe ise insan ruhunun keşfiyle başlar
Nietzsche, Sokrates’in Yunan düşüncesi üzerindeki etkisini olumsuz olarak görmüş, “bir makinenin içine çalışmasına engel olmak için atılmış bir taş” olarak yorumlamıştır. Nietzsche’ye göre Sokrates öncesi düşünürler gerçek ve özgün Helen düşüncesinin temsilcileriydiler. Onlardan sonra gelenler, Yunan düşüncesinin inişe geçtiği dönemin temsilcileridirler.
Reklam
İnsanın fıtratındaki amaç ile senin amacın aynı olmalı
Etik kitabı, insanın amacının kendi doğamızın esasında olan en yüce işlevin yapılması olduğunu öğretir.
Sadece yaşamın hareketinin değil, her türlü hareketin sebep veya nedeni, başlangıçta değil gayede bulunacaktır. Bir bütün olarak dünyayla ilişkisinde bu gayenin adı bütün her şeyi, mekanik itkiyle değil, arzu nesnesi gibi çekimle hareket ettiren, saf ve üstün form "Tanrı' dır."
Her şeyden önce tabiatın işlerinde sıradan tesadüfün tersine o tasarım görülür.
... olay ve nesnelerin gerçek sebep ve izahları başlangıçta değil, amaçlarında aranmalıydı.
Platonculara göre göz ve kulaklar ruhun gerçekliğe açılan pencereleri değildir. Ruh en iyi pencereler kapalıyken görür düşünce sığınağında kendi kendine sessizce konuşur.
1.140 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.