Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Konuyu Değiştirmek

Sokrates'ten Adorno'ya Felsefe

Raymond Geuss
10/10
2 Kişi
7
Okunma
1
Beğeni
707
Görüntülenme
İnsanların sordukları sorular tarihsel ve toplumsal koşullara bağlı olarak değişiyor. Hangi soruların yönetimle, bilimle ya da dinle ilgili sorular değil de ‘felsefeyle ilgili’ sorular sayılacağı da zaman içerisinde değişiyor. Filozofların geçmişte sordukları soruların büyük bölümüne inandırıcı cevaplar verilmedi, dolayısıyla sorularımıza cevap ararken kendimizi bizden önceki bütün kuşaklara kıyasla daha talihli saymamız için bir neden yok. Gelgelelim sorular orta yerde duruyor; bir yere gittikleri yok. Filozofların görenekten kopma çabaları da dünyamızı illa ki daha iyi bir yer yapmıyor. İnsanları farklı düşünmeye özendirme girişimi kapsamında filozoflar, miras olarak aldığımız ama çoğunlukla da bize nefes aldırmayan düşünce sistemleri içerisinde yaşamaya mahkûm olmadığımızı vurguluyor, özcesi bize konuyu değiştirebileceğimizi anımsatıyorlar. Bu kitapta ele alınan on iki filozof doğal bir grup ya da görünmez bir collegium ya da bir yargı heyeti oluşturmuyor. Bize göklerin ötesinde bir yerden acımasız ya da iyicil bir tatmin duygusuyla ya da hiç de tasvip etmeyen gözlerle bakan kişiler de değil onlar. Tarihteki olumsallıklar dünyamızın tektonik tabakalarını yerinden oynatıp belli bir konuma getirdi, bu konumdan bakıp bu filozofların yazdıklarını okumamız, bu yazıların bir kısmını hala geçerli ve aydınlatıcı bulmamız mümkün. Bu kitaplar, içerisinde bulunduğumuz şu tarihsel momentte, incelenmeyi/tartışılmayı/üzerinde durulmayı fazlasıyla hak eden eserler. Batı tarihinin en yenilikçi ve en önemli kimi filozoflarını olağanüstü bir yetkinlik ve özgünlükle anlatan, günümüzde felsefi etkinliğin nasıl sürdürülmesi gerektiğine dair göz açıcı öneriler sunan bir başvuru kitabı. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Raymond Geuss
Raymond Geuss
Çevirmen:
İbrahim Yıldız
İbrahim Yıldız
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 302Basım Tarihi: Mayıs 2019Yayınevi: Dipnot Yayınları
ISBN: 9786052318393Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
302 syf.
10/10 puan verdi
kaynak kitap ve bilginin tipolojisi açısından muazzam bir eser. yazar, Sokrates'ten Adorno'ya seçtiği oniki filozof hakkında yazdığı düzyazılarla oluşturuyor kitabı. her filozofu ayrı ayrı ve detaylı bir irdeleyişle kaleme aldığından kitap oldukça nitelikli. geçmiş sorulan soruların bugün bile yarım kaldığını birer birer önümüze seriyor. keza soru sormak ve sorulara cevap aramamak felsefenin temel etkinliği olduğundan bunun önemini kaleme alıyor. Geuss'un incelediği filozoflar Sokrates, Plato, Lucretius, Augustine, Montaigne, Hobbes, Hegel, Nietzsche, Lukacs, Heidegger, Wittgenstein and Adorno. Böylesine zengin bir birikime sahip filozofları derinlemesine incelerken size zor bir dille değil oldukça net ve akıcı bir üslupla yaklaşıyor. Ancak benim eleştirim, Flaubert, Mallarme, Ce'zanne, Berlioz, Rimbaud ve diğer değerli isimlere yer verilmemiş olması. Kitabı zaten ilgilisi okuyacağı için bu değerli isimleri es geçmiş olması bana biraz abes geldi. Ancak felsefeye ortalama bir ilgi ile yaklaşan biri için oldukça dolu bir eser. Yine de detaylı irdeleme yüzünden çok beğendiğimi söyleyebilirim.
Sokrates'ten Adorno'ya Felsefe
Sokrates'ten Adorno'ya FelsefeRaymond Geuss · Dipnot Yayınları · 20197 okunma
Reklam
302 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Raymond Geuss’in bu kitabını çok da okumaya değer bulmadım diyebilirim Kitabın daha önsözünü okurken yazarın durmadan bu kitap Akademisyenler için yazılmamıştır, akademisyenlere yönelik değildir, gerçek okurları felsefe alanında eğitim almamış insanlardır. demesiyle, aklımda deli sorular başladı.. Yazarın antik çağ filozoflarının tezlerini, ortaya koymuş oldukları soruları ya da cevapları (çoğunluk sokrates’in) toplumsal koşullara bağlı olarak değişir diyerek, (konuyu da değiştirerek)kendi çıkarımlarını biz akademisyen olmayan okurlarına sunmuş. Belki benim haddime değil ama yazar o düşünürlerin tezlerini çürütebilmek adına, kılı kırk yarar gibi görünse de, konuları epey saptırmış. Daha da ne diyeyim, zamanınızı harcamayın.
Sokrates'ten Adorno'ya Felsefe
Sokrates'ten Adorno'ya FelsefeRaymond Geuss · Dipnot Yayınları · 20197 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.