Solgun Romans

810 üzerinden
11 kişi
2025 31. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2025 19:23
Solgun Romans ~ Fırat Cewerî Defalarca insanı, insan olmayı anlamsız bulmuş, pek çok defa da insanlara acımıştın. Merhaba sevgili kitapseverler, çağdaş Kürt edebiyatının önemli isimlerinden #firatcewerî ile tanışma kitabım oldu #solgunramos Ceweri’nin öyküleri, bir nehrin sessizce ama kararlı akışı gibi. Sayfalar arasında kaybolurken, her cümle sizi bastırılmış kimliklerin, sürgünlerin, insan hallerinin ve yalnızlıkların içine çekiyor. Öyle naif ama öyle güçlü ki, kitabı bitirdiğimde ‘bu kadar mı çabuk bitti?’ dedim. Kalplerindeki yorgunluğu, taşıdığı isimlerden değil, uğruna susturulan dillerden alan karakterler var içinde. Ve bu yorgunluk dediğim şey, Ceweri’nin dünyasında sadece fiziksel değil; dilini, geçmişini, hatta soluk alışını bile saklamak zorunda kalmış insanların hüznüyle yoğruluyor. Kürtçenin kırgın melodisini Türkçeye taşıyan bu incelikli çeviri @selimtemo her satırda Ceweri’nin ustalığını gözler önüne sermiş. Eğer siz de az sözle çok şey anlatan öykülerden hoşlanıyorsanız, bu kitap tam size göre! Bu da benden; Sınırların dili yoktur, ama herkes onu kendi yüreğinde taşır. Herkese keyifli okumalar, sevgiyle
Solgun RomansFirat Cewerî · Everest Yayınları · 201645 okunma
2017 53. kitabı
Okunma: 24 Mart 2017 21:53
Fırat Cewerî,aslen Mardin-Derikli ancak 1980 yılından beri İsveç'te yaşıyor.Cewerî, uzun yıllar boyunca,İsveç PEN Yönetim Kurulu üyesi olarak,Sürgün Yazarlar Komitesi başkanlığı yapmış.Modern Kürt edebiyatı'nın önemli bir temsilcisi olan Fırat Cewerî'nin 15 telif eseri ve çok sayıda Kürtçe'ye çevirisi bulunmaktaymış.Selim Temo tarafından Türkçe'ye çevrilen Solgun Romans, 15 öyküden oluşan bir kitap.Fırat Cewerî'nin edebi kimliğinde etkili olan göç ve sürgün olgusu, hikâyelerin de ana temasını oluşturuyor.Göç edenlerin Doğu ve Batı kültürü arasında kalışı, insanları göçe zorlayan nedenler, yoksulluk, adaletsizlik, töre cinayetleri, işkence, tutsaklık, kadın hakları başlıca temaları hikâyelerin.Kitapta yer alan 15 hikâyenin de insana özgü ayrı bir derdi var. Cewerî'den ilk okuduğum kitap olan Solgun Romans'ta bir kez daha anladım ki hikâyelerde ikinci tekil kişi anlatımını ( birkaç hikâyede kullanılmış)sevmiyorum.Fırat Cewerî' bir söyleşisinde, "Kürtçe yazılmış olan bir eser Kürtçe, bir Kürt tarafından Türkçe yazılmış bir eser ise Türk edebiyatına dahil olmalıdır." demiş.Ben de kendisine bu konuda katılıyorum.Modern Kürt edebiyatı ile tanışmak istiyorsanız, iyi bir seçenek olacaktır, Fırat Cewerî kitapları.
Solgun RomansFirat Cewerî · Everest Yayınları · 201645 okunma
2020 94. kitabı
İsveç Yazarlar Birliği üyesi olan Fırat Cewerî, İsveç PEN Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği’nin yanı sıra, uzun yıllar “Sürgündeki Yazarlar Komitesi”nin de Başkanlığı’nı yaptı. Kürtçe ve İsveççe edebi
Solgun RomansFirat Cewerî · Avesta Yayınları · 200445 okunma